ciasto luksusowe z masa orzechowa

Ciasto kwaśno-słodko-orzechowe o niesamowicie intrygującym aromacie: SKŁADNIKI 200 g grubo posiekanych daktyli 50 g (2 łyżki stołowe) pasty tamaryndowej ok. 300 ml wody 250 g masła 150 g ciemnego Zobacz więcej
Dawno temu upiekłam pyszne ciasto. Bardzo przyjemne w wykonaniu w dodatku:) Jestem zwolenniczką makowców, ale.. gdybym miała wybierać, zdecydowanie sięgnęłabym poorzechowy zawijaniec. Bardzo polecam! Zobacz więcej
rolę i słodkiego pieczywa(z masłem lub bez) lub też klasycznego ciasta do herbaty. Na ciepło, lub na zimno, z lodami lub bez, ten zawsze wilgotny wypiek zawsze znajdzie wiernych amatorów. Przepis Zobacz więcej
joanna30
joanna30 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakołyki Asi
Orzeszki

Orzeszki 151

1
na godzinę. Od ciasta odrywać niewielkie kuleczki, trochę mniejsze niż wgłębienia w foremce. Formę na orzeszki dokładnie natłuścić margaryną i rozgrzać. Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć Zobacz więcej
1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/3 szkl cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 200 g margaryny łyżka smalcu jajko łyżka kwaśnej śmietany Masa mleczno-czekoladowa: 1/2 szkl mleka 1/2 Zobacz więcej
. składniki: BISZKOPT ORZECHOWY - 4 jajka 180 g cukru zwykłego 80 g mąki pszennej luksusowej 40 g mąki ziemniaczanej 70 g orzechów włoskich grubo mielonych 2 szczypty soli 4 krople aromatu migdałowego Zobacz więcej
Chlebek dyniowy z orzechową kruszonką Szaleje z dyniami i figami w tym roku. Już nie pamiętam, ile kilogramów dyni kupiłam i ile sztuk fig pochłonęłam. Tej jesieni stawiam zdecydowanie na te dwa Zobacz więcej
pasuje ona do takich wypieków, nadaje lekko orzechowego smaku. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące, ale nie za twarde. Można je włożyć do puszki, schować przed domowymi łasuchami i przechować nawet Zobacz więcej
Ciasto luksusowe, doskonałe na uroczystości rodzinne. Nie należy do tanich, ale jest bardzo efektowne i smaczne. Zawiera dużą ilość orzechów, masę kajmakową i aromatyczny miód. Przy odrobinie wprawy i Zobacz więcej
Dostałam herbatę i zachciało mi się ciasta. Pamiętacie post z przepisem na Masala Chai? Pisałam tam o tym, że jestem herbatocholiczką. Od tego czasu piszecie do mnie maile jakie są wasze ulubione Zobacz więcej
Wieniec makowy piekłam tuż przed Świętami (mogliście ujrzeć go tutaj). Dziś pokazuje WamNasząświąteczną wersję tego ciasta- z marcepanem. Smakuje oczywiście pysznie, przepis jest dość elastyczny Zobacz więcej
Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Jest niebywale proste w zrobieniu, ale smakuje cudownie. Jako, że jestem ogromną fanką masła orzechowego, mogę Zobacz więcej
była nieco gęstsza niż kupne - 70 g miodu - 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 50 g mąki pszennej luksusowej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - garść sezamu do Zobacz więcej
sztuk składniki: - 115 g miękkiego masła - 160 g mąki pszennej luksusowej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 170 g masła orzechowego - 75 g cukru trzcinowego - 75 g cukru białego - 1 jajko Piekarnik Zobacz więcej
Kiedy na dworze panuje zima, a mrozy i ciemności otulają świat, nie ma nic lepszego, niż rozchodzący się po domu zapach ciasta drożdżowego i czekolady. Mam dla Was kolejny, niezawodny przepis od Dunki Zobacz więcej
Już za 30 dni tłusty czwartek (23 lutego). Dawniej pączki nadziewano mięsem, głównie słoniną i boczkiem. Pączki na słodko rozpowszechniły się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadziewamy je marmoladą, Zobacz więcej
Sos karmelowy, a właściwie kajmak, trafił do polskiej kuchni już w XVIII w. za panowania Zygmunta Augusta. Cukier był wtedy towarem luksusowym i pojawiał się na stołach polskiej szlachty. Po II wojnie Zobacz więcej
Ciasto z burakiem - wielu się dziwi tak jak do niedawna ja. Piekłam ciasto z dynią, z marchewką, ale burak jakoś mnie nie przekonywał. Nie jadłam też takiego deseru nigdy, ale krążyły wieści, że w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Wiatraczki z makiem

Wiatraczki z makiem 322

0
Dawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i zmieniam nieco proporcje Zobacz więcej
Ciasto miodowo- orzechowe z kremem budyniowym Miało być przed świętami, żeby zachęcić Was do zrobienia tego ciasta w święta. Miałam jednak tyle do roboty, że po prostu nie zdążyłam< sama robiłam je Zobacz więcej