ciasto luksusowe z masa orzechowa

{{headerMessage}}
Ciasto kwaśno-słodko-orzechowe o niesamowicie intrygującym aromacie: SKŁADNIKI 200 g grubo posiekanych daktyli 50 g (2 łyżki stołowe) pasty tamaryndowej ok. 300 ml wody 250 g masła 150 g ciemnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno temu upiekłam pyszne ciasto. Bardzo przyjemne w wykonaniu w dodatku:) Jestem zwolenniczką makowców, ale.. gdybym miała wybierać, zdecydowanie sięgnęłabym poorzechowy zawijaniec. Bardzo polecam! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rolę i słodkiego pieczywa(z masłem lub bez) lub też klasycznego ciasta do herbaty. Na ciepło, lub na zimno, z lodami lub bez, ten zawsze wilgotny wypiek zawsze znajdzie wiernych amatorów. Przepis Zobacz więcej
joanna30
joanna30 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakołyki Asi
Orzeszki

Orzeszki 154

1
{{headerMessage}}
podczas pieczenia. No ale efekt końcowy jest zachwycający. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Wyszły pyszne! Ciasto: 2 szkl mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag 1/3 szkl cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 200 g margaryny łyżka smalcu jajko łyżka kwaśnej śmietany Masa mleczno-czekoladowa: 1/2 szkl mleka 1/2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. składniki: BISZKOPT ORZECHOWY - 4 jajka 180 g cukru zwykłego 80 g mąki pszennej luksusowej 40 g mąki ziemniaczanej 70 g orzechów włoskich grubo mielonych 2 szczypty soli 4 krople aromatu migdałowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chlebek dyniowy z orzechową kruszonką Szaleje z dyniami i figami w tym roku. Już nie pamiętam, ile kilogramów dyni kupiłam i ile sztuk fig pochłonęłam. Tej jesieni stawiam zdecydowanie na te dwa Zobacz więcej
Magdalicja
Magdalicja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
magDELICJE
Pierniczki (z mąką orkiszową).

Pierniczki (z mąką orkiszową). 223

0
{{headerMessage}}
pasuje ona do takich wypieków, nadaje lekko orzechowego smaku. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące, ale nie za twarde. Można je włożyć do puszki, schować przed domowymi łasuchami i przechować nawet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto luksusowe, doskonałe na uroczystości rodzinne. Nie należy do tanich, ale jest bardzo efektowne i smaczne. Zawiera dużą ilość orzechów, masę kajmakową i aromatyczny miód. Przy odrobinie wprawy i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dostałam herbatę i zachciało mi się ciasta. Pamiętacie post z przepisem na Masala Chai? Pisałam tam o tym, że jestem herbatocholiczką. Od tego czasu piszecie do mnie maile jakie są wasze ulubione Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wieniec makowy piekłam tuż przed Świętami (mogliście ujrzeć go tutaj). Dziś pokazuje WamNasząświąteczną wersję tego ciasta- z marcepanem. Smakuje oczywiście pysznie, przepis jest dość elastyczny Zobacz więcej
Angie123
Angie123 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I adore cinnamon
Najlepsze orzechowe blondie

Najlepsze orzechowe blondie 44

0
{{headerMessage}}
Blondie z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Jest niebywale proste w zrobieniu, ale smakuje cudownie. Jako, że jestem ogromną fanką masła orzechowego, mogę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
była nieco gęstsza niż kupne - 70 g miodu - 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 50 g mąki pszennej luksusowej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - garść sezamu do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sztuk składniki: - 115 g miękkiego masła - 160 g mąki pszennej luksusowej - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 170 g masła orzechowego - 75 g cukru trzcinowego - 75 g cukru białego - 1 jajko Piekarnik Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy na dworze panuje zima, a mrozy i ciemności otulają świat, nie ma nic lepszego, niż rozchodzący się po domu zapach ciasta drożdżowego i czekolady. Mam dla Was kolejny, niezawodny przepis od Dunki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sos karmelowy, a właściwie kajmak, trafił do polskiej kuchni już w XVIII w. za panowania Zygmunta Augusta. Cukier był wtedy towarem luksusowym i pojawiał się na stołach polskiej szlachty. Po II wojnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto z burakiem - wielu się dziwi tak jak do niedawna ja. Piekłam ciasto z dynią, z marchewką, ale burak jakoś mnie nie przekonywał. Nie jadłam też takiego deseru nigdy, ale krążyły wieści, że w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Wiatraczki z makiem

Wiatraczki z makiem 329

0
{{headerMessage}}
NADZIENIE - ok. 500 g mielonego maku niebieskiego ok. 1,5 szkl. mleka 100 g smażonej skórki pomarańczowej po 4 czubate łyżki mielonych grubo orzechów włoskich, laskowych i migdałów 3 łyżki masła Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto miodowo- orzechowe z kremem budyniowym Miało być przed świętami, żeby zachęcić Was do zrobienia tego ciasta w święta. Miałam jednak tyle do roboty, że po prostu nie zdążyłam< sama robiłam je Zobacz więcej