Przepis na ciasto marchwiowe

Ostatnio poszukuję bardzo prostych przepisów, które są szybkie w przygotowaniu a ich wykonanie tanie. Do takich zaliczam ciasto marchwiowe. Oczywiście przepis można wzbogacić o orzechy włoskie, lub Zobacz więcej
Ciasto dyniowo-marchwiowe jest bardzo dobre.Wystarczy je upiec,polać pyszną,mleczną polewą i udekorować pajęczynką oraz czekoladowymi pajączkami. Przepis już kolejny zaczerpnęłam ;kuchnialidla.pl Zobacz więcej
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Tyle razy widziałam różne wersje tego ciasta na blogach, ale jakoś brakowało mi odwagi. Pewnego dnia nie wytrzymałam i stwierdziłam, że w końcu jadłam już na Zobacz więcej
Nie wiem czy Wy też tak macie, że po zakrapanej imprezie na nasępny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były tańce na stole, uginający się stół od Zobacz więcej
komarka
komarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Every Cake You Bake
Chleb marchwiowy

Chleb marchwiowy 26

Kiedy we wrześniu jeżdżę na jesienne targi ogrodnicze, aby zaopatrzyć się w jesienne sadzonki do ogrodu, kolorowe wrzosy i miody na zimę, mijam po drodze gospodarstwo rolne z ustawionym przy polu Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
ciasto marchwiowe z kremem

ciasto marchwiowe z kremem 60

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta marchwiowego.. Zobacz więcej
Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda Zobacz więcej
pychaa
pychaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychaa
Kubuś - ciasto z soku marchwiowego

Kubuś - ciasto z soku marchwiowego 105

Miało być zupełnie inne ciasto, lecz niestety nastąpiła nagła zmiana planów. A skoro już stoi litr soku marchwiowego to żal nie wykorzystać. Swoimi kolorami przywodzi na myśl odchodzące już lato albo Zobacz więcej
marta
marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czeresniowa Kuchnia
Ciasto marchwiowe

Ciasto marchwiowe 453

mgła i mżysta pogoda zagoniły mnie dziś do kuchni, jeśli nie można się delektować słońcem, trzeba pocieszyć się chociażby kawałkiem ciasta ... moim ulubionym marchewkowym składniki: 3 szklanki startej Zobacz więcej
Jeśli chodzi o wypieki to stawiam dopiero swoje pierwsze kroki i prawdziwym hitem okazało się ciasto marchwiowe, które robiłam po raz trzeci właśnie na swoje urodziny (za każdym razem wyszło!). Zobacz więcej
Pierwsze powstało w ramach recyklingu, z marchwiowych wiórów, pozostałych po produkcji soku. Mimo to, było świetne. Kolejne dwa - już z pełnowartościowych marchewek. Jak się domyślacie, były jeszcze Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Crust and Dust
Tort marchwiowy

Tort marchwiowy 245

Proste rozwiązania są najlepsze. Właśnie takim prostym rozwiązaniem urodzinowego dylematu tortowego był ten tort. Proste i pyszne ciasto marchwiowe przełożone kremem z serka Philadephia, udekorowane Zobacz więcej
Ciasto marchwiowe to klasyk. Znałam je tylko ze słyszenia, bo nigdy nie miałam okazji go upiec. Znalazłam idealny przepis. Cynamon można zastąpić przyprawą do piernika. Inspiracja z "Kuchnia i Zobacz więcej
arnika
arnika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arnikowa kuchnia
CIASTO MARCHWIOWE Z KOKOSEM

CIASTO MARCHWIOWE Z KOKOSEM 312

Pyszne i aromatyczne - na powitanie jesieni... Składniki: szklanka mąki (u mnie gryczana) szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki drobno startej marchewki 1/3 szklanki Zobacz więcej
KotNaPłot
KotNaPłot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dokładka
Ciasto marchwiowe

Ciasto marchwiowe 160

W związku z panującymi na zewnątrz warunkami meteorologicznymi ogłaszam powrót do zimowej hibernacji. Poniżej proponuję ciasto marchwiowe na pocieszenie. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 szklanka oliwy Zobacz więcej
Obiecałam, że będzie na święta coś słodkiego i stanęłam na rzęsach, żeby słowa dotrzymać :) Przedstawiam Wam ciekawy pomysł na przemycenie marchwi w słodkich babeczkach :) Muffiny Marchwiowe Muffiny Zobacz więcej
Przepis dostałam od mamy. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 10 jajek półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 700 ml soku marchwiowego 2 opakowania budyniu Zobacz więcej
Minął rok. W ciągu tych dwunastu miesięcy powinnam była nosić na okrągło jeden z tych T-shirtów, które widziałam w Internecie. Koszulki z napisem I produce milk. What’s your superpower? Za nami milowy Zobacz więcej
soldierka
soldierka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne przygody
Ciasto marchwiowe

Ciasto marchwiowe 138

Składniki: 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 szklanki starkowanej na małych oczkach marchewki (2-3 marchewki) 1 puszka ananasów 2 Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Ciasto marchwiowe

Ciasto marchwiowe 314

Ciasto marchwiowe Puszyste i wilgotne ciasto marchwiowe - najsmaczniejsze, jakie miałam okazję do tej pory upiec :) W oryginalnym przepisie na wierzchu ciasta był lukier, jednak dla mnie jest ono Zobacz więcej

Ciasto marchwiowe jest rodzajem słodkiego wypieku. Przygotowuje się je na bazie tartej marchewki, która nadaje ciastu miękkości i wilgotnej konsystencji. Słodkiej marchwi używano do wypieków i deserów już w średniowieczu, ze względu na wysoką cenę cukru. Popularność ciasta marchewkowego wzrosła w czasie drugiej wojny światowej na terenie Wielkiej Brytanii. Było to związane, przede wszystkim, z racjonowaniem żywności. Marchew była i jest stosunkowo tania, dlatego marchwiowy placek stał się także bardzo modny w Stanach Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Zajął nawet piąte miejsce w rankingu najpopularniejszych dań amerykańskich. W zasadzie do tej pory ciasto z marchwi króluje wśród brytyjskich i amerykańskich wypieków. Można je dostać praktycznie wszędzie, w kawiarniach, w restauracjach, w sklepach, na kiermaszach, a nawet na stacjach benzynowych. W Polsce ciasto marchwiowe znane jest szczególnie w piernikowej odsłonie. Na Lubelszczyźnie piecze się z kolei marchwiaka, który jest rodzajem rolady.

Tradycyjny przepis na ciasto marchewkowe nie jest specjalnie skomplikowany. Ciasto robi się szybko i nie potrzeba do niego wielu składników. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, drobny cukier do wypieków, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy (cynamon, mielone goździki, gałkę muszkatołową). W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Składniki suche i mokre łączymy ze sobą. Następnie dodajemy tartą marchew i grubo posiekane orzechy włoskie. Ewentualnie możemy pokusić się także o drobno pokrojonego ananasa z puszki, który na pewno wzbogaci smak naszego ciasta marchewkowego. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy gładki krem. Masło ucieramy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą i jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy stopniowo kremowy serek. Gotowy i ostudzony placek przekrawamy na pół. Do środka nakładamy połowę kremu. Pozostałą część rozsmarowujemy po wierzchu ciasta marchewkowego. Krem możemy przyrządzić także na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki oraz roztopionej białej czekolady. Ciasto marchwiowe możemy ozdobić kawałkami orzechów włoskich lub malinami. Idealny marchewkowy placek powinien wyjść mięciutki i wilgotny. Nie za słodki, za to bardzo aromatyczny. Jego korzenny smak doskonale wkomponuje się w okres bożonarodzeniowy. Doskonale sprawdzi się także jako słodki podwieczorek lub przekąska do popołudniowej kawy.

Jeżeli dbamy o szczupłą sylwetkę, to śmiało możemy sięgnąć po przepis na dietetyczne ciasto z marchewki. Mąkę pszenną zastępujemy pełnoziarnistą, a zamiast cukru dodajemy ksylitol lub miód, zarówno do ciasta, jak i do kremu. Pozostałe składniki pozostają bez zmian. Placek z marchwi świetnie smakuje z dodatkiem wiórków kokosowych, imbiru, bakalii, a nawet owoców (jabłek, bananów). Bazowy przepis możemy więc dowolnie modyfikować, wzbogacając jego smak o ulubione składniki.

Ciasto marchwiowe w odsłonie bezglutenowej upieczemy z mąki kokosowej, ryżowej oraz skrobi ziemniaczanej. Ważne, aby użyć również bezglutenowego proszku do pieczenia. Weganie także mogą przygotować swoją wersję marchewkowego ciasta. Spoiwem zastępującym jaja jest tutaj namoczone w ciepłej wodzie mielone siemię lniane. Mąkę pszenną łączymy z sodą i przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem). Następnie dodajemy olej, cukier, spęczniałe siemię lniane oraz startą marchew i pokruszone orzechy laskowe. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Krem do ciasta marchewkowego wykonujemy namoczonych przez noc nerkowców, które miksujemy z dodatkiem mlekiem roślinnym (np. migdałowym), syropem z agawy oraz z odrobiną soku z cytryny. Gotowe ciasto marchewkowe, po wystygnięciu, smarujemy gładkim kremem orzechowym. Możemy je także posypać pokruszonymi pistacjami lub orzeszkami piniowymi. Tego typu deser nie tylko wspaniale smakuje, ale jest też zdrowy i pożywny.