Przepis na mrowisko pochodzi z regionu Podlasia i Suwalszczyzny. Doskonała propozycja na Tłusty Czwartek. Mrowisko to kopczyk z ciastek przypominających faworki, polanych miodowym syropem, posypanych
Zobacz więcej
Faworki z miodem i makiem – dla mnie najlepsze ze wszystkich faworków, choć rzecz jasna nie każdy musi się z tym zgadzać, zaasekuruję się na wszelki wypadek. Rozpusta i karnawałowe szaleństwo. Ciasto-
Zobacz więcej
Mrowisko Hanki Anki - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn KUKBUK Poleca Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi
Zobacz więcej
Przepis na 12 porcji ciasto francuskie z szynką, serem i pomidorami opakowanie ciasta francuskiego 12 plasterków zółtego sera 12 plasterków szynki 12 plasterków pomidora sól Ciasto rozwałkowujemy i
Zobacz więcej
Roladki sprawdząsię na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Male, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta
Zobacz więcej
Pamiętam je z dzieciństwa! To moje drugie podejście do słodkiego mrowiska. Pierwsze było dobre kilka lat temu, gdy dopiero zaczynałam "bawić się" w kuchni :). Najlepsze zdecydowanie w dniu usmażenia.
Zobacz więcej
Mrowisko, to faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z masła, cukru i miodu. Taki pomysł podania faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i Litwy.
Zobacz więcej
Moja szalona kuzynka Joanna obdarowała mnie w zeszłym roku cudną foremką w kształcie Hello Kitty :), ponieważ od dawna domagała się ciasta w tym kształcie, a ostatnio mnie odwiedziła, nie miałam
Zobacz więcej
Jak karnawał to musi być Mrowisko To ciasto składające się z chrustu i płynnego miodu a całość posypana jest makiem i rodzynkami. Pyszności Spróbujcie. Chrust 200g mąki pszennej 3-4 łyżki gęstej
Zobacz więcej
Mrowisko Hanki Anki - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn KUKBUK Poleca Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi
Zobacz więcej
Mrowisko czyli góra faworków (a raczej prawie faworków) oblana syropem miodowym z makiem i rodzynkami. Bardzo polecam:) Mrowisko jest najlepsze, gdy kawałki ciasta są cieniutkie i prawie kruszą się w
Zobacz więcej
Witajcie :) jak tam Tłusty Czwartek? u mnie w tym roku królowało mrowisko czyli mniej lub bardziej zgrabny kopczyk chruścików polany syropem, posypany makiem i żurawiną. Robiłam pierwszy ale nie
Zobacz więcej
Obiecane Mrowisko. Jest to słodki przysmak pochodzący z suwalszczyzny a nawet można by powiedzieć, że z Litwy. Przygotowuje się je z bardzo prostego w wykonaniu ciasta, bo składającego się z jajek i
Zobacz więcej
Podobno najpierw mrowisko gościło jedynie na stołach biskupów i bogatych gospodarzy. Później szykowano je na wesela, chrzciny i stypy. Dopiero jakieś 30 lat temu gospodynie na Suwalszczyźnie zaczęły
Zobacz więcej
Pochodzę i mieszkam na malowniczym Podlasiu. Kuchnia Podlasia jest jedną z najlepszych regionalnych kuchni Polski. Cały fenomen jej jest związany z położeniem Podlasia i jego historią. To tutaj od
Zobacz więcej
Full text Nie mają problemu z nazewnictwem tego rodzaju ciasta na Podlasiu. Górę faworków nazywa wdzięcznie mrowiskiem lub bocianim gniazdem. I takie właśnie mrowisko postanowiłam dzisiaj zrobić,
Zobacz więcej
Dla mnie najlepsze ze wszystkich faworków, choć rzecz jasna nie każdy musi się z tym zgadzać, zaasekuruję się na wszelki wypadek. Rozpusta i karnawałowe szaleństwo. Ciasto- nieciasto- "mrowisko"
Zobacz więcej
Kuchnia województwa podlaskiego to taka kulinarna kinder niespodzianka. Kiedy wydaje Ci się, że próbowałeś już wszystkiego, trafiasz na kolejną perełkę. Wychowywaliśmy się w Białymstoku. Jako dzieci
Zobacz więcej
Już w zeszłym roku miałam ochotę zrobić mrowisko, ale nie zdążyłam się wyrobić przed tłustym czwartkiem :) W tym roku zaczęłam wszystko wcześniej ;) Czym jest mrowisko.... Jada się go głównie na
Zobacz więcej
Muszę wyznać, że nigdy nie lubiłam ciasta "Mrowisko", ale pewnie dlatego, że te, które próbowałam były zrobione po niedopracowanych przepisach. I co tu dużo mówić, nawet dobra klasyczna wersja
Zobacz więcej