ciasto na knysze

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są Zobacz więcej
porcelanowa
porcelanowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kresowa panienka
knysze z kapustą

knysze z kapustą 556

0
Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę dobiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej Zobacz więcej
białkiem, a następnie robimy na nim promieniste trzy nacięcia - zdjęcie pomocnicze powyżej.Na środku każdego, naciętego okręgu wykładamy pół łyżeczki cebulowego farszu i zlepiamy nacięte kawałki nad Zobacz więcej
, aby ciasto było dokładnie sklejone, w przeciwnym razie rozklei się w trakcie pieczenia)". Knysze ułożyłam na natłuszczonym papierze na blaszce, następnie posmarowałam rozkłóconym żółtkiem i piekłam Zobacz więcej
Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:) Składniki na ciasto: 280g mąki pszennej, 25 świeżych drożdży, 4 Zobacz więcej
białkiem, a następnie robimy na nim promieniste trzy nacięcia - zdjęcie pomocnicze powyżej.Na środku każdego, naciętego okręgu wykładamy pół łyżeczki cebulowego farszu i zlepiamy nacięte kawałki nad Zobacz więcej
... czyli co zrobić z pozostałymi po obiedzie ziemniakami. Ziemniaki mają to do siebie, że potrafią się mnożyć - gotujemy porcję w sam raz, a ich niespodziewanie przybywa, przez co potem zostaje ich Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Knysze z cebulą

Knysze z cebulą 465

0
Może to danie to już tęsknota za świętami? Knysze świetnie pasują do czerwonego barszczu i do czystej zupy rybnej (ponoć, bo tej ostatniej ja jakoś nie bardzo). W każdym razie z powodzeniem mogą Zobacz więcej
, chleb z żurawiną, chleb ziarnisty knyszyn czy pizza sycylijska strucla pieczarkowo – jajeczna, knysze, kulebiaki. Multum przepisów na nasze ulubione ciasto drożdżowe. Jest też przepis dla osób na Zobacz więcej
akcent pieprzu i cebuli, wtedy nie będą mdłe. Z przepisu na to ciasto drożdżowe można również robić knysze,tylko ,że do knyszy polecam farsz typowo cebulowy i kształt trójkąta lub koperty (sakiewki) Zobacz więcej
, wrapami i innymi knyszami. Langosz to węgierski podpłomyk, skromny, ale szlachetny. Moim zdaniem zasługuje na lepsze towarzystwo niż żółty ser. Zapoznałam tego Madziara z dziarskim, bałkańskim Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
addiopomidory.blogspot.com
Panzerotti.

Panzerotti. 915

0
Pamiętam jak wtedy, kiedy je przygotowywalam było gorąco… i jak bardzo się nie chciało a jednak ochota i głód były większe… Wspomnienie włoskich calzone, których smak wraca do nas do dziś. Panzerotti Zobacz więcej
Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Przekąski

Przekąski 688

1
, Łatwe knysze z ziemniaków, Warzywne ciasteczka z ciasta francuskiego, Strudel z warzywami, Cebulowe bhaj z dipem jogurtowym itp.) Coś słodkiego (m.in. Minibabeczki z margharitą, Tartletki z Zobacz więcej
akurat dziś? Bo z okazji tegorocznych Świąt zorganizowałyśmy sobie małą pre-wigilijną ucztę. Było oczywiście przepysznie i prześmiesznie! W dodatku wyszłam z torbą uroczych, przepysznych prezentów :) Zobacz więcej
z nadzieniem ze skwarków – pyszne choć zdecydowanie nie dietetyczne. Pierogi pieczone z ciasta drożdżowo-kruchego „kibiny” pochodzą od tradycyjnej potrawy Karaimów (ludu tureckiego osiadłego na Zobacz więcej
z mięsem mielonym), knysze (smażone na głębokim tłuszczu pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem), kugiel (babka ze startych ziemniaków przekładana nadzieniem z kiszonej kapusty), krężałki, hałuszki, Zobacz więcej
Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita Zobacz więcej
pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; “knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie; “koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; “hreczuszki” – Zobacz więcej
ZeSmakiem
ZeSmakiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ZE SMAKIEM
PIEROGI

PIEROGI 5129

18
ciasto pieczone czy też smażone w głębokim tłuszczu. Kiedyś przygotowywane wyłącznie z okazji świąt. Każde święto było wyróżnione innym kształtem i nadzieniem. Pierogi "kurniki" - duże pierogi Zobacz więcej