ciasto na knysze

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są Zobacz więcej
porcelanowa
porcelanowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kresowa panienka
knysze z kapustą

knysze z kapustą 716

0
Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę dobiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej Zobacz więcej
białkiem, a następnie robimy na nim promieniste trzy nacięcia - zdjęcie pomocnicze powyżej.Na środku każdego, naciętego okręgu wykładamy pół łyżeczki cebulowego farszu i zlepiamy nacięte kawałki nad Zobacz więcej
, aby ciasto było dokładnie sklejone, w przeciwnym razie rozklei się w trakcie pieczenia)". Knysze ułożyłam na natłuszczonym papierze na blaszce, następnie posmarowałam rozkłóconym żółtkiem i piekłam Zobacz więcej
Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:) Składniki na ciasto: 280g mąki pszennej, 25 świeżych drożdży, 4 Zobacz więcej
białkiem, a następnie robimy na nim promieniste trzy nacięcia - zdjęcie pomocnicze powyżej.Na środku każdego, naciętego okręgu wykładamy pół łyżeczki cebulowego farszu i zlepiamy nacięte kawałki nad Zobacz więcej
... czyli co zrobić z pozostałymi po obiedzie ziemniakami. Ziemniaki mają to do siebie, że potrafią się mnożyć - gotujemy porcję w sam raz, a ich niespodziewanie przybywa, przez co potem zostaje ich Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Knysze z cebulą

Knysze z cebulą 531

1
Może to danie to już tęsknota za świętami? Knysze świetnie pasują do czerwonego barszczu i do czystej zupy rybnej (ponoć, bo tej ostatniej ja jakoś nie bardzo). W każdym razie z powodzeniem mogą Zobacz więcej
niezbędną do sporządzenia ciasta. I przechodzimy do tego co najlepsze, na co czekamy czyli do słodkich ciast drożdżowych i zaczynamy od babki z ciasta parzonego, babki oszczędnej a potem przepis na Zobacz więcej
akcent pieprzu i cebuli, wtedy nie będą mdłe. Z przepisu na to ciasto drożdżowe można również robić knysze,tylko ,że do knyszy polecam farsz typowo cebulowy i kształt trójkąta lub koperty (sakiewki) Zobacz więcej
, wrapami i innymi knyszami. Langosz to węgierski podpłomyk, skromny, ale szlachetny. Moim zdaniem zasługuje na lepsze towarzystwo niż żółty ser. Zapoznałam tego Madziara z dziarskim, bałkańskim Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
addiopomidory.blogspot.com
Panzerotti.

Panzerotti. 1042

0
Pamiętam jak wtedy, kiedy je przygotowywalam było gorąco… i jak bardzo się nie chciało a jednak ochota i głód były większe… Wspomnienie włoskich calzone, których smak wraca do nas do dziś. Panzerotti Zobacz więcej
Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Przekąski

Przekąski 715

1
Książka Wydawnictwa Olesiejuk „Przekąski. Wyśmienite przepisy na zdrowe życie” Michela Neri to jedna z moich ulubionych pozycji książkowy (a trochę ich mam!). Książkę przeglądałabym o każdej porze Zobacz więcej
akurat dziś? Bo z okazji tegorocznych Świąt zorganizowałyśmy sobie małą pre-wigilijną ucztę. Było oczywiście przepysznie i prześmiesznie! W dodatku wyszłam z torbą uroczych, przepysznych prezentów :) Zobacz więcej
pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone z drożdżowego ciasta. Natomiast pierogi, o których mówimy ruskie z Rosją nie mają wiele wspólnego. Najbardziej podobne do „naszych ruskich” są Zobacz więcej
z mięsem mielonym), knysze (smażone na głębokim tłuszczu pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem), kugiel (babka ze startych ziemniaków przekładana nadzieniem z kiszonej kapusty), krężałki, hałuszki, Zobacz więcej
do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać do wody drożdże instant, mocno zamieszać i odstawić do czasu, gdy drożdże mocno się zapienią. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą. Po Zobacz więcej
pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; “knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie; “koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; “hreczuszki” – Zobacz więcej
ZeSmakiem
ZeSmakiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ZE SMAKIEM
PIEROGI

PIEROGI 5177

20
Trochę historii o pierogach.... "Powszechnie panuje przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie Zobacz więcej