Knysze Knysza to danie pochodzące z Europy Wschodniej. Najbardziej popularne było na Ukrainie, Litwie i Białorusi - nie wiemy jednak, czy nadal cieszy się tam taką samą popularnością, jak dawniej.
Zobacz więcej
Przyznam się, ze pierwszy raz spotkałam się z czymś takim. Przepis udostępniła Dorota Kamińska na Pozytywnej Kuchni.pl Zrobiłam je na Andrzejki, gdyż wydawały mi się bardzo fajnym pomysłem na
Zobacz więcej
Kolejny wątek Świąt :) Tym razem pierożki drożdżowe z grzybami. Nawet nie myślałam, że uda mi się je zrobić, a jednak:) i powiem Wam, że wyszły naprawdę dobre i wiem, iż na pewno w Święta zagoszczą u
Zobacz więcej
Każdy kolejny dzień jest dość nieprzewidywalny. Tak było i tym razem. Nagła,spontaniczna decyzja by zrealizować kontrolowane szaleństwo.Bo przecież zdarza Nam się to co jakiś czas... Knysza w jednej z
Zobacz więcej
Może to danie to już tęsknota za świętami? Knysze świetnie pasują do czerwonego barszczu i do czystej zupy rybnej (ponoć, bo tej ostatniej ja jakoś nie bardzo). W każdym razie z powodzeniem mogą
Zobacz więcej
Dip jogurtowo-migdałowy to propozycja zastąpienia tradycyjnego dipu czosnkowego aromatycznym smakiem migdałów. Dip jogurtowo-migdałowy będzie pasował do dań podawanych na ciepło jak i na zimno. Oto
Zobacz więcej
Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę dobiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej
Zobacz więcej
zdecydowanie za szybko minęły mi tegoroczne święta .... co roku jest zresztą to samo, dlatego tak bardzolubięprzygotowania do świąt, bo one przynajmniejtrwająitrwająitrwają .... wczoraj zniknęła
Zobacz więcej
Trochę historii o pierogach.... "Powszechnie panuje przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie
Zobacz więcej
... czyli co zrobić z pozostałymi po obiedzie ziemniakami. Ziemniaki mają to do siebie, że potrafią się mnożyć - gotujemy porcję w sam raz, a ich niespodziewanie przybywa, przez co potem zostaje ich
Zobacz więcej
Składniki na dwie blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej / tortowej 30 g świeżych
Zobacz więcej
Składniki na dwie blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej / tortowej 30 g świeżych
Zobacz więcej
- Skąd jesteś? - Ja? Z Polski. - No ale skąd dokładnie? - Hmm, to właśnie trudno powiedzieć. Tak po trochu stąd i zewsząd. Niby wychowałam się w lubuskim, aczkolwiek na jego granicy z dolnośląskim.
Zobacz więcej
Wprawdzie nie wyglądają jak typowe knysze, bo robione na kształt pierożków, ale kto przejmowałby się formą. Liczy się wyjątkowy smak:) Składniki na ciasto: 280g mąki pszennej, 25 świeżych drożdży, 4
Zobacz więcej
KNYSZA Z WARZYWAMI I KOTLETEM - przygotowuje Piotrek - WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE - Przepisy Joli Log In Sign Up CIASTA I DESERY SERNIKI DROŻDŻOWE TORTY CIASTA BEZ PIECZENIA JABŁECZNIKI BISZKOPTOWE
Zobacz więcej
Domowe knysze z cebulą podałam na kolację świąteczną, jako jedno z dań, a dokładnie, jako dodatek do barszczu czerwonego. Knysze można podawać jednak, jako przystawkę na ciepło lub na zimno. Można
Zobacz więcej
Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się
Zobacz więcej
Uważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym. Ja
Zobacz więcej
Mieszkając przez pewien czas we Wrocławiu zetknęłam się z kultowym w latach 90 fast foodem nazywanym knysza. Dziś możnaby ją łatwo pomylić z kebabem ale to nie to samo. Knysza to specjalny rodzaj
Zobacz więcej
Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są
Zobacz więcej