ciasto na paszteciki

Pozostało mi troszkę mięsa gotowanego i mielonego, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia pasztecików z ciasta francuskiego. Składniki: - arkusz ciasta francuskiego, - gotowane mięso np. z rosołu, Zobacz więcej
Przygotowanie: Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z groszkiem, żeby nam się nie rozpadł. W ciepłej wodzie Zobacz więcej
Przepis dostałam od koleżanki Asi :-) jest rewelacyjny. Ciasto łatwo się zagniata i świetnie pracuje z wałkiem :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g śmietany 12% z Bażanowic 250 g margaryny Zobacz więcej
Z reguły takie paszteciki robię z ciasta drożdżowego ale dziś kupiłam dobre,maślane ciasto francuskie i postanowiłam je wykorzystać do czegoś innego niż słodkości:) Niewielka ilość składników,prostota Zobacz więcej
To szybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam Zobacz więcej
Te paszteciki są z mięsem, podałam z czerwonym barszczykiem. Ciasto przypomina ciasto francuskie 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. zimnego piwa 1 paczka zimnego masła Płaska łyżeczka soli garść mąki do Zobacz więcej
Paszteciki to jedna z tych rzeczy, które urzekają niebanalnym smakiem – pod warunkiem oczywiście, że pasztet przygotujemy sami. : ) Ja na blogu umieszczałam już pewien sprawdzony przepis na pasztet, a Zobacz więcej
Dziś przepis na kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam Zobacz więcej
Paszteciki z ciasta filo są lekko słone a zarazem bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu. Chrupiące i pyszne jako przekąska imprezowa są doskonałe jeżeli oczywiście ktoś lubi takie smaki. Polecam na ok Zobacz więcej
Kolejna wersja pasztecików tym razem farsz zawijamy w ciasto półfrancuskie- serowe. Moim zdaniem jest to smaczniejszy wariant niż kupne ciasto francuskie, a nie każdy ma czas aby własnoręcznie zrobić Zobacz więcej
Jedną z największych zalet ciasta francuskiego jest to, że kiedy mają przyjść goście, wystarczy wyjąć cokolwiek z lodówki, zmiksować z cebulą i przyprawami, zawinąć w ciasto francuskie i upiec. W 20 Zobacz więcej
męża, wystawa psów, wspólne zakupy i wieczorne kucharzenie :) Naprawdę mile spędzone, kilka dni. Nie zabrakło też pysznego jedzenia. Na naszym stole pojawiły się Francuskie paszteciki Okazały się Zobacz więcej
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego, dlatego przeważnie znajduje się ono w mojej lodówce. Niespodziewani goście, bądź brak czasu na przygotowanie wykwintnych wypieków zdarza Zobacz więcej
Niezwykle szybkie przekąski, którym nikt się nie oprze;) Farsz może być przeróżny. Ja tym razem zrobiłam paszteciki z pieczarkami i serem żółtym, szpinakiem i serem feta i paluchy zwijane z boczkiem. Zobacz więcej
Tym razem mam dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego. Przepis na ciasto pochodzi z książki "Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji". Nie jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe. Zobacz więcej
Paszteciki z barszczem to idealna przekąska imprezowa. U mnie w domu paszteciki często pojawiają się w formie drożdżowej (klik) lub w cieście francuskim (klik). Dzisiaj chcę się z Wami podzielić Zobacz więcej
Witajcie Tuż przed samą Wigilią zapraszam Was na sprawdzony przepis na ciasto na paszteciki. Na moim zdjęciu jest dość grube, ale polecam Wam rozwałkować je bardziej cienko, aby smak kapusty nie Zobacz więcej
Jeśli zrobiliście burki z mojego przepisu, to z tego ciasta (domowa wersja ciasta filo) możecie zrobić pyszne paszteciki z mięsem Wiem, że samo wykonanie ciasta jest dość pracochłonne – w zasadzie nie Zobacz więcej
Jeśli szykujecie imprezę, spotkanie ze znajomymi albo cokolwiek innego, gdzie potrzebne są jakieś przekąski, a nie macie pomysłu co przygotować - polecam paszteciki z ciasta francuskiego. Idealnie się Zobacz więcej
Tydzień Weganizmu trwa. Po niedzielnym pokazie gotowania zostało mi sporo cebuli i soczewicy, oraz trochę pieczarek. Szkoda było to zmarnować. W lodówce łypały na mnie dwa opakowania ciasta Zobacz więcej