ciasto na pierogi parzone

Pierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki Zobacz więcej
Uwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że na Zobacz więcej
Po ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , Zobacz więcej
gochagotuje
gochagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gocha gotuje!
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą 354

0
Składniki: - 200 g soczewicy - duża cebula - jajko - olej - sól, pieprz - boczek parzony do okraszenia :) (opcjonalnie) Ciasto: (robiła babcia, więc wszystko na oko, ale chyba mogę podać taki przepis Zobacz więcej
mąką i pozostawiamy nakryte aby podrosło. Kiedy mąka popęka, ciasto wyrabiamy, wsypując sól i tyle mąki, aby ciasto było tak gęste jak na bułki. Miesimy 30 minut i odstawiamy na kolejne 30 minut do Zobacz więcej
wyrośnięte rozczyn i utarte jajka. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowe letnie mleko. Ciasto powinno być twardsze niż na pierogi. Następnie dodajemy stopniowo schłodzone płynne masło. składniki na masę Zobacz więcej
Jeśli nie jesteście przejedzeni pierogami po Świętach, zapraszam Was na pierogi z kaszą gryczaną, białym serem, boczkiem i cebulką. Niebo w gębie! Pierogi z kaszą jadłam pierwszy raz, chociaż Zobacz więcej
Na pożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie Zobacz więcej
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia Zobacz więcej
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
Do ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym Zobacz więcej
Lato to sezon na wszelkiego rodzaju pierogi z owocami. A , że kończą się po woli truskawki robię z nimi wszystko co się da ( zupy, pierogi, desery itd.) by wykorzystać te aromatyczne pachnące słońcem. Zobacz więcej
Natchniona rozmową z Macem o pierogach po góralsku, które to właśnie jej rodzicielka odkryła, ugotowała a potem zaserwowała swoim dziatkom, postanowiłam pójść w jej ślady i też takowe przygotować. Zobacz więcej
Dziś... Calzone, czyli ciasto na pizze złożone w dużego pieroga. Wykorzystałam to co miałam w lodówce: mięso mielone, paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek, jajka i obowiązkowo sos pomidorowy. Można Zobacz więcej
Prawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało Zobacz więcej
Odchudziłam pierogi! A wszystko za sprawą dziewczyn z blogu DIETETYCZNIE SIOSTRO. Kiedyś myśl o lepieniu pierogów, babraniu się a na końcu o tym całym sprzątaniu, przyprawiała mnie o dreszcze. Zobacz więcej