ciasto na pierogi parzone

{{headerMessage}}
Pierogi z borówką i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyznam się szczerze, że sceptycznie podchodziłam do tego połączenia, no bo jak? Wędzony twaróg, z porami i suszonymi pomidorami jako farsz do pierogów? Jak to będzie smakować - teraz mogę Wam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , Zobacz więcej
gochagotuje
gochagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gocha gotuje!
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą 385

1
{{headerMessage}}
Składniki: - 200 g soczewicy - duża cebula - jajko - olej - sól, pieprz - boczek parzony do okraszenia :) (opcjonalnie) Ciasto: (robiła babcia, więc wszystko na oko, ale chyba mogę podać taki przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąką i pozostawiamy nakryte aby podrosło. Kiedy mąka popęka, ciasto wyrabiamy, wsypując sól i tyle mąki, aby ciasto było tak gęste jak na bułki. Miesimy 30 minut i odstawiamy na kolejne 30 minut do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyrośnięte rozczyn i utarte jajka. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowe letnie mleko. Ciasto powinno być twardsze niż na pierogi. Następnie dodajemy stopniowo schłodzone płynne masło. składniki na masę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli nie jesteście przejedzeni pierogami po Świętach, zapraszam Was na pierogi z kaszą gryczaną, białym serem, boczkiem i cebulką. Niebo w gębie! Pierogi z kaszą jadłam pierwszy raz, chociaż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na pożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak się zdarzyło, że pozostało mi sporo smacznej karpackiej bryndzy.Sama bryndza jest jednak zbyt twarda i słona, żeby wykorzystać ją solo w charakterze nadzienia więcpostanowiłam przygotować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak jak już wielokrotnie pisałam, jestem wilbicielkąpierogów oraz ziemniaków, dlatego nie męczą mnie eksperymenty zarówno z pierwszym, jak i z drugim produktem. Te pierogi (wareniki), pomimo Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Wareniki z pyrami

Wareniki z pyrami 69

1
{{headerMessage}}
Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lato to sezon na wszelkiego rodzaju pierogi z owocami. A , że kończą się po woli truskawki robię z nimi wszystko co się da ( zupy, pierogi, desery itd.) by wykorzystać te aromatyczne pachnące słońcem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Natchniona rozmową z Macem o pierogach po góralsku, które to właśnie jej rodzicielka odkryła, ugotowała a potem zaserwowała swoim dziatkom, postanowiłam pójść w jej ślady i też takowe przygotować. Zobacz więcej
kucharoholiczka
kucharoholiczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przepisy kucharoholiczki
Calzone

Calzone 406

0
{{headerMessage}}
Dziś... Calzone, czyli ciasto na pizze złożone w dużego pieroga. Wykorzystałam to co miałam w lodówce: mięso mielone, paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek, jajka i obowiązkowo sos pomidorowy. Można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało Zobacz więcej