Przepis na ciasto na pierogi z mąki żytniej razowej

Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, Zobacz więcej
Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem, do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto. Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to Zobacz więcej
Pszenno-żytni razowy chleb na drożdżach | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Gulasz z szynki Zobacz więcej
Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Pierogi ruskie z mąką żytnią

Pierogi ruskie z mąką żytnią 1002

Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
braczo
braczo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lekko i przyjemnie!
Pszenno-żytnie pierogi razowe

Pszenno-żytnie pierogi razowe 1842

Oczywiście z zamysłem wigilijnym, także tym razem z kapustą i z grzybami. Ja swoje zamroziłam: Składniki (na ok 20 sztuk): Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Idealne na niedzielny obiad- pierogi z mięsem, a do tego rosołek. Z żalem przyznaje, iż moje pierogi nie były tak smaczne jak mojej mamy ale dały radę :) Z braku maszynki do mięsa musiałam wybrać Zobacz więcej
mjab
mjab Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commit to be fit
Domowa żytnia razowa tortilla

Domowa żytnia razowa tortilla 2561

Domowa żytnia razowa tortilla | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Mus dyniowo-jabłkowo-bananowy Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Pierogi leniwe z mąki razowej

Pierogi leniwe z mąki razowej 1046

Przepis faktycznie prosty jak drut! Wykonanie błyskawiczne! Zazwyczaj lubiany przez wszystkich, szczególnie dzieci (oprócz moich, bo akurat one wolą pierogi z mięsem, a leniwymi zajadam się z mężem). Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
Sezon na węgierki trwa! Polska jest jednym z największych producentów najlepszej jakości śliwek. Znamy knedle, powidła, suszone śliwki i schab ze śliwkami. Czy to nie za mało?! Owoce te są bogatym Zobacz więcej
Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, ze bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żyta. Ucieszyłam się, bo mam sporo żytnich mąk. Zobacz więcej
Zdrowe ciasteczka owsiane, bez mąki, tłuszczu i cukru | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Pomysł Zobacz więcej
Pierogi łemkowskie jadłam kiedyś w karczmie w Cisnej, i teraz, kiedy wreszcie zaczyna mi wychodzić lepienie pierogów, postanowiłam je odtworzyć. Skorzystałam z przepisu z tej strony. Ciasto do Zobacz więcej