ciasto orkiszowe z sezamem

Ciasto z odkurzonego przepisu, ale trochę przeze mnie zmieniony. Zrobiłam na Święta Wielkanocne i bardzo wszystkim smakowało. Na pewno je jeszcze upiekę i to nie raz. Jeśli lubicie chałwę i sezam to Zobacz więcej
Zapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja Zobacz więcej
Artykuł Ciasto orkiszowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Ciasto orkiszowe z rabarbarem można jeść bez wyrzutów sumienia, a wszystko za sprawą zdrowych składników :). Nie Zobacz więcej
Na niepogodę najlepsze jest ciacho drożdżowe :) To działamy Ciasto orkiszowe, drożdżowe z rabarbarem słodzone ksylitolem Składniki: Ciasto: 500 kg mąki orkiszowej jasnej 100 g ksylitolu/ cukru 30 g Zobacz więcej
Jak już wcześniej wspominałam jest to nasze ulubione ciasto z owocami. Jako że sezon na truskawki w pełni, nie mogło zabraknąć wersji ciasta na bazie mąki orkiszowej z świeżymi truskawkami. Składniki: Zobacz więcej
Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo Zobacz więcej
Masz ochotę na tradycyjne ciasto ucierane, ale nie używasz (lub ograniczasz) mąki pszennnej? Myślisz, że bez niej wypieki nie będą już tak puszyste, nie urosną, zupełnie zmienią smak? Dzisiejszym Zobacz więcej
W trakcie sezonu truskawkowego nie ma mowy o nie wykorzystaniu tych owoców do letniego, lekkiego ciasta! Co powiecie na szybki i zdrowy „truskawkowy wypiek”? Dzisiejsze ciasto z mąki orkiszowej, Zobacz więcej
W tym roku piekę zdecydowanie mniej słodkich wypieków niż w poprzednim. Jednak od czasu do czasu przygotuję coś słodkiego w zdrowszej wersji. Poniżej prezentuje Wam nowy przepis na jedno z moich Zobacz więcej
Rabarbar właśnie kwitnie, więc nastąpi chwilowa przerwa w pozyskiwaniu jego smacznych ogonków liściowych. Kwiaty obcięłam, więc wkrótce rośliny przestaną kumulować energię w kwiatostany i zaczną Zobacz więcej
Jest to kolejna wariacja ulubionego przepisu na ciasto z owocami. Tym razem owoce zostały zastąpione dżemem i dodałam kakao, gdyż jeli wiśnie to tylko i wyłącznie z czekoladą. Składniki: 150 g Zobacz więcej
Sezon rabarbarowy już się rozpoczął zatem nie mogło zabraknąć pysznego, szybkiego, kwaskowatego ciasta :) Ciacho jest proste i szybkie w przygotowaniu a co najważniejsze zawsze się udaje. Ostatni Zobacz więcej
Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem Zobacz więcej
I wpadłam jak śliwka w kompot...jak tylko nadchodzi sezon śliwkowy ogarnia mnie śliwkomania, dosłownie, śliwki wkoło, wszędzie: a to knedle ze śliwkami, a to powidła śliwkowe z czekoladą, a to Zobacz więcej
Kruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Zobacz więcej
Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w Zobacz więcej
Składniki: 50 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki masła - należy je roztopić szczypta soli 400-500 g sera Zobacz więcej
Spadł listopadowy śnieg, już niedługo imieniny Andrzeja, następnie adwent i oczekiwanie na Boże Narodzenie. Andrzejki to czas na zabawę zanim rozpocznie się adwent. Przypominam sobie andrzejkowe Zobacz więcej
Lekkie, puszyste, delikatne ciasto z mąki orkiszowej i puree z pieczonej dyni. Połączenie smaku dyni, cytryny i mąki orkiszowej sprawdza się znakomicie i smakuje wspaniale. Ciasto dyniowo Zobacz więcej
Doszłam do wniosku, że jedna z rzeczy, która zawsze powinna być u mnie w lodówce, to chyba ciasto francuskie. Już nie raz przygotowywałam na nim tarty, kiedy nie chciało mi się zagniatać kruchego Zobacz więcej