ciasto pan tadeusz

{{headerMessage}}
Ciasta drożdżowe Tadeusz Barowicz – książka na niedzielę Ciasta drożdżowe słodkie i słone – Tadeusz Barowicz czyli kolejna książka w cyklu książka na niedzielę. Lubicie ciasta drożdżowe ? ja, szczerze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Biblia dla początkujących? Kopalnia inspiracji dla zaawansowanych? No właśnie. Na początku myślałam, że "Ciasta Drożdżowe" - Tadeusza Barowicza będzie książką ze szczegółowo opisanymi przepisami, Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piekarnik
Mazurskie racuszki twarogowe

Mazurskie racuszki twarogowe 150

0
{{headerMessage}}
Doskonałe na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Robiliśmy je już kilka razy, w wersjach z różnymi dodatkami i zawsze smakują świetnie. Przepis znaleziony w: "Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Pogacze z serem

Pogacze z serem 430

1
{{headerMessage}}
100 g żółtego sera 1 jajko sól gruboziarnista Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z mąką i posiekanym masłem. Wyrabiamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Po tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz: pół kilograma wołowiny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
piernikowa choinka

piernikowa choinka 96

1
{{headerMessage}}
Od stóp po czub - przybrana, prawie zaczarowana, od świeczek chybotliwych kołysze się po ścianach. Zaczarowana prawie (...) Tadeusz Kubiak „Choinka” Wodę zagotować z cukrem i miodem. Do gorącej masy Zobacz więcej
mojaeforemka
mojaeforemka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mojaeforemka
Nobel dla papryki

Nobel dla papryki 34

0
{{headerMessage}}
Autor: Tadeusz Olszański Tytuł: Nobel dla papryki Wydawnictwo Studio Emka Warszawa 2011 Brak zdjęć (co dla mnie osobiście nie jest wadą) Cenię książki, które poza ciekawymi przepisami dostarczają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kulinarny aforyzm: A przecież biel/najlepiej opisać szarością/ptaka kamieniem/słoneczniki/w grudniu. Tadeusz Różewicz Takie pierożki można zrobić również z dżemem lub konfiturami. Świetnie pasują do Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Damski kaprys

Damski kaprys 70

0
{{headerMessage}}
Poleca: Krolcia Źródło:Klára Molnár i Tadeusz Olszański,Na węgierskim stole. Pysznie i domowo Fot. Krolcia Ciasto drożdżowe, kwaskowość dżemu, słodycz bezowej pierzynki... Jak czytałam przepis, to Zobacz więcej
Ale Bym Jadła
Ale Bym Jadła Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale Bym Jadła
Dzień Dobry!

Dzień Dobry! 43

0
{{headerMessage}}
łososia w Jemenie (Salmon fishing in the Yem... Pan Tadeusz - Kawa Pan Tadeusz - Chołodziec Litewski Matylda - Ciasto Czekoladowe Jakubek i Brzoskwinia Olbrzymka - Dżem Brzoskwinio... Dzień Dobry! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: "W staropolskiej kuchni i przy staropolskim stole". Autorem prawdopodobnie najlepszego przepisu na Staropolski Piernik Świąteczny jest Tadeusz Żakiej. Zanim poda nam przepis, kilka słów w książce Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Szagówki

Szagówki 458

0
{{headerMessage}}
"Szagówki", to kluski wywodzące się z kuchni Wielkopolskiej. Są czymś pośrednim między kopytkami a kluskami śląskimi, gdyż do ciasta używa się zarówno mąki pszennej, jak i ziemniaczanej. Składniki Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Galuszki

Galuszki 372

2
{{headerMessage}}
Węgierskie "Galuszki" przypominają nasze kluski łyżką kładzione, jednakże są od nich mniejsze. Te drobne kluseczki są doskonałym dodatkiem do paprykarza czy pörköltu, gdyż wyśmienicie komponują się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się przedwojenne jeszcze pensjonaty, z Willą Tadeusz na czele. Co to jest za dom.. A potem coś zimnego wCafeArka,kawiarni i galerii jakich w Lanckoronie wiele, bo tę krainę upodobali sobie artyści. I Zobacz więcej
vanilla
vanilla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
green plums
maślana madeira na niedzielkę

maślana madeira na niedzielkę 199

0
{{headerMessage}}
Dziś od rana znów ją piekę. Po raz trzeci. Nie dlatego że okazała się prostsza niż początkowo myślałam. Raczej dlatego, że smakowała nam bardziej niż inne, ostatnio pieczone ciasta. Wilgotna, Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Torcik serowy z gruszkami

Torcik serowy z gruszkami 235

0
{{headerMessage}}
Kiedy to piszę, jest 16:30 i jest już niemal zupełnie ciemno. Bez sensu są te zmiany czasu. Wstałam 8 godzin temu, a dzień się już kończy i mam wrażenie, że nic już dziś nie zdążę zrobić, bo jest już Zobacz więcej
Kinia87
Kinia87 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kultura Kulinarna
Historyczna zupa cebulowa

Historyczna zupa cebulowa 197

0
{{headerMessage}}
, szczypta cukru, 1/4 szklanki letniego mleka, łyżeczka mielonego kminku, sól, 1 jajko. Utrzeć drożdże z cukrem i mlekiem – zostawić w cieple (np. na kaloryferze ;)) na kilka minut. Na stolnicę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
obwiązaną sznurkiem. Bułki lądują w piekarniku po wysmarowaniu ich roztrzepanym jajkiem i nacięciu ostrym nożem na 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy bułki i pampuchy na kratce. Pampuchy poszły Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gdzie spojrzeć jabłuszka Jabłuszka pełne snu Jabłuszka tam i tu....,, tekst Tadeusz Urgacz wykonanie Mieczysław Wojnicki tekst poezja-spiewana.pl Nic dodać, nic ująć... jedzmy nasze polskie rubinowe Zobacz więcej