ciasto parzone kulki

Ciasto na ptysie jest wykonywane z tzw. ciasta parzonego. Ciasto parzone jest delikatne, pięknie pachnie, a z uwagi naneutralność w smaku, ciasto parzone wykorzystuje się do przygotowania deserów tj. Zobacz więcej
ciasto drożdżowe. W misce w letnim mleku mieszamy pokruszone drożdże i cukier. Posypujemy łyżką mąki i odstawimy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do reszty mąki , solimy do smaku , dodajemy jajka i Zobacz więcej
Klasyczne ptysie ze świeżo ubita śmietaną. Do tej pory ciasto parzone było dla mnie tajemnicą. I po pierwszym podejściu nadal. Podejście drugie – wyszło Ptysie bezglutenowe z bitą śmietaną Przez Zobacz więcej
Składniki na 30 ciasteczek 110 g cukru 125 g miękkiego masła 1 1/2 łyżki parzonej kawy espresso 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 1/2 łyżki kakao (u mnie ciemne) 230 g mąki czekolada Wykonanie: Masło z Zobacz więcej
Raz Się Tyje
Raz Się Tyje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Raz Się Tyje
Profiteroles

Profiteroles 85

1
Profiteroles DanieDesery, Wypieki Składniki ciasto parzone 60g mąka 50g masło 2szt jajko nadzienie i polewa 400ml śmietanka 30% 200g czekoladagorzka, min 60% 25g masło 2łyżki miód Sposób przygotowania Zobacz więcej
Iwona Piechota
Iwona Piechota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda gotuje
Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy 38

2
Jest to przepis na ciasto parzone, z którego można robić groszek ptysiowy, eklery, gniazda ptysiowe jak i również karpatkę. Wykonanie jest banalnie proste i nie ma szans by się nie udało :) Recepturę Zobacz więcej
Odchudziłam pierogi! A wszystko za sprawą dziewczyn z blogu DIETETYCZNIE SIOSTRO. Kiedyś myśl o lepieniu pierogów, babraniu się a na końcu o tym całym sprzątaniu, przyprawiała mnie o dreszcze. Zobacz więcej
dariaanna
dariaanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbiec Kulinarny
Groszek Ptysiowy

Groszek Ptysiowy 271

0
Opis: Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się Zobacz więcej
składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 Zobacz więcej
i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia Zobacz więcej
dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobiegu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z ciasta formujemy łyżką kulki, kładziemy Zobacz więcej
godziny. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, obciążyć kulkami ceramicznymi albo fasolą i piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Ciasto po zdjęciu papieru i obciążenia powinno być upieczone „na Zobacz więcej
Profiterole, ptysie i wszystkie inne smakołyki, przygotowywane z ciasta parzonego, bez wątpienia należą do moich ulubionych. Problem w tym, że nie miałem zbytniego szczęścia do tego rodzaju ciasta. Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjem to!
Ptysie serowe - gougeres

Ptysie serowe - gougeres 99

0
Przepyszna i bardzo prosta przekąska z ciasta parzonego i żółtego sera. Gougeres, we Francji najczęściej podaje się do wina, ale moim zdaniem są bardzo uniwersalne i będą świetnie smakowały z różnymi Zobacz więcej
Pączki ptysiowe to świetna alternatywa jeśli nie macie czasu zrobić pączków tradycyjnych. "Ptysiówki" robi się ekspresowo z ciasta parzonego przy tym są niezwykle delikatne i mięciutkie. Możecie je po Zobacz więcej
Cafe Liegeois "Magnifico" i parzyłam w kawiarce) 1 łyżka syropu klonowego 100g gorzkiej czekolady 50g masła mielone orzechy laskowe Wlać śmietankę do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać kawę i Zobacz więcej
cream. Put into the oven preheated to 180 C and bake 30 - 40 minutes. tarta z pomidorami i serami 1 porcja ciasta francuskiego 2 pomidory passata pomidorowa pół kulki mozzarelli 20 g sera typu Old Zobacz więcej
do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą Zobacz więcej
podwoić swoją objętość) Po tym czasie uformować niewielkie kulki, pozostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Przygotować garnek z gotującą się wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek Zobacz więcej
"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z Zobacz więcej