ciasto pierogowe na maślance

Przepisów na ciasto pierogowe nigdy u mnie za wiele. Najczęściej korzystam z ciasta na pierogi z jajkiemado pierogów na słodko i tych z owocami lubię bardzo ciasto z kwaśną śmietaną. Do kolekcji Zobacz więcej
, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie Zobacz więcej
Pierogi maślankowe są na cieście z mąki i maślanki - także wersja nawet dla tych którzy ciasta na pierogi nie potrafią zrobić ;) W smaku jest jak inne ciasta pierogowe, kolorek ma lekko jaśniejszy ale Zobacz więcej
aga
aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Spotkania
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami 444

0
" W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą pojawić się na naszym stole pierogi z truskawkami. Bardzo je lubimy:) Chyba nie muszę jakoś szczególnie zachwalać tego dania, gdyż wszyscy wiedzą jakie są Zobacz więcej
Ciasto na pierogi w zupełnie innym wydaniu. Smaczniejsze, a wykonanie wprost tradycyjne. Dla wielu będzie odmiana w połączeniu z ciekawym farszem. Przepis pochodzi od Tatiany tancerki i kucharki z Zobacz więcej
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Podpłomyki

Podpłomyki 5304

1
Podpłomyki to proste chlebki z patelni, zwykle pieczone z pozostałego ciasta pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie Zobacz więcej
na maślance, lecz możecie użyć każdego swojego ulubionego. Polecam bardzo :) Składniki: Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki do 1/2 l maślanki (dałam letnią) 1/2 łyżeczki soli Przesiać mąkę z Zobacz więcej
Przepisów na ciasto pierogowe jest bardzo dużo. Jedni robią z całymi jajkami, inni tylko z żółtkami, z ciepłą wodą, zimną, maślanką, dodają masło…. Ja zawsze robię z dodatkiem ciepłej wody, bez jajek. Zobacz więcej
Karolina
Karolina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zmysły w kuchni
Sconesy najlepsze

Sconesy najlepsze 236

0
się, czy kiedykolwiek sięgnę po inny przepis. Sekretem jest maślanka (środki spulchniające reagują w kwaśnym środowisku) i bardzo krótkie wyrabianie ciasta. A w zasadzie - jego niewyrabianie. Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Pierogi z dynią

Pierogi z dynią 101

0
nastawiony M je pochwalił i zjadł więcej, niż wcześniej deklarował. Sam farsz można wykorzystać na wiele sposobów: ja ulepiłam tylko ok. 25 pierogów (z ok. 220g mąki), więc farszu mi trochę zostało i Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi 146

0
Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto Zobacz więcej
A dzisiaj na obiad PIEROGI RUSKIE. Cała rodzina uwielbia te pierogi, przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, jednak zawsze warto. Ciasto jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach, a farsz lekko Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Pierogi z jagnięciną

Pierogi z jagnięciną 175

1
resztą pieroga. Coś takiego właśnie postanowił zrobić M, wykorzystując do tego jagnięcinę. Nie nazwę jednak naszych pierogów pielmieni, bo – pomijając niecharakterystyczne mięso – mają „zwykły” Zobacz więcej
gutfut
gutfut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GUTFUT
Pierogi szpinakowo-oliwkowe

Pierogi szpinakowo-oliwkowe 21

0
się aby były małe i kształtne, a wręcz odwrotnie. Jedynie ciasto musiało być dobre, sprężyste i maksymalnie cieńkie. Wkładrównież odbiegał od tradycyjnej kuchni polskiej. Ten przepis na ciasto Zobacz więcej
kurek. Ciasto polecam ztego przepisu. Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam Zobacz więcej
ziemniaczanej - po ugotowaniu sok nie pryska i podczas gotowania gdy pierogi się czasem rozkleją farsz również nie wypływa. Pierogi z wiśniami podajemy tak jak lubimy - ze słodką śmietanką, obsypane Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Dla Truskawkożerców

Dla Truskawkożerców 363

0
. Przepis na takie knedle wrzuciłam już tutaj, a ulubione ciasto pierogowe tutaj. Podobno doskonale smakują z zielonym pieprzem, ale jakoś wolę tradycyjne smaki. No i te wszystkie ciasta. No, nie! Nie Zobacz więcej
ten wpis, a na pewno każdej z nas zdarzyło się, że nie przeczytałyśmy dokładnie przepisu i ominęłyśmy jeden składnik, którego akurat (!) nie ma w domu. Jeśli nie mamy jakiegoś składnika, a już prawie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 278

0
przepisów na ciasto na pierogi, każdy z nich jest dobry i warto go wypróbować, zarówno na bazie maślanki, jak i wrzątku, wzbogacony masłem. Nie oszukujmy się, ulepienie pierogów (zwłaszcza jak dla Zobacz więcej