ciasto pierogowe z maślanką

{{headerMessage}}
Przepisów na ciasto pierogowe nigdy u mnie za wiele. Najczęściej korzystam z ciasta na pierogi z jajkiemado pierogów na słodko i tych z owocami lubię bardzo ciasto z kwaśną śmietaną. Do kolekcji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie i litewskie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi maślankowe są na cieście z mąki i maślanki - także wersja nawet dla tych którzy ciasta na pierogi nie potrafią zrobić ;) W smaku jest jak inne ciasta pierogowe, kolorek ma lekko jaśniejszy ale Zobacz więcej
aga
aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Spotkania
Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami 446

0
{{headerMessage}}
" W sezonie truskawkowym obowiązkowo muszą pojawić się na naszym stole pierogi z truskawkami. Bardzo je lubimy:) Chyba nie muszę jakoś szczególnie zachwalać tego dania, gdyż wszyscy wiedzą jakie są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto na pierogi w zupełnie innym wydaniu. Smaczniejsze, a wykonanie wprost tradycyjne. Dla wielu będzie odmiana w połączeniu z ciekawym farszem. Przepis pochodzi od Tatiany tancerki i kucharki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Podpłomyki

Podpłomyki 5473

1
{{headerMessage}}
Podpłomyki to proste chlebki z patelni, zwykle pieczone z pozostałego ciasta pierogowego. Niegdyś na rozgrzanym piecu chlebowym, dziś na patelni. Bardzo podobne do indyjskich chapati. Różni je jedynie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na maślance, lecz możecie użyć każdego swojego ulubionego. Polecam bardzo :) Składniki: Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki do 1/2 l maślanki (dałam letnią) 1/2 łyżeczki soli Przesiać mąkę z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepisów na ciasto pierogowe jest bardzo dużo. Jedni robią z całymi jajkami, inni tylko z żółtkami, z ciepłą wodą, zimną, maślanką, dodają masło…. Ja zawsze robię z dodatkiem ciepłej wody, bez jajek. Zobacz więcej
Karolina
Karolina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zmysły w kuchni
Sconesy najlepsze

Sconesy najlepsze 241

0
{{headerMessage}}
się, czy kiedykolwiek sięgnę po inny przepis. Sekretem jest maślanka (środki spulchniające reagują w kwaśnym środowisku) i bardzo krótkie wyrabianie ciasta. A w zasadzie - jego niewyrabianie. Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Pierogi z dynią

Pierogi z dynią 104

0
{{headerMessage}}
nastawiony M je pochwalił i zjadł więcej, niż wcześniej deklarował. Sam farsz można wykorzystać na wiele sposobów: ja ulepiłam tylko ok. 25 pierogów (z ok. 220g mąki), więc farszu mi trochę zostało i Zobacz więcej
sklorek
sklorek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyry na Gaz
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi 149

0
{{headerMessage}}
Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A dzisiaj na obiad PIEROGI RUSKIE. Cała rodzina uwielbia te pierogi, przygotowanie ich jest nieco pracochłonne, jednak zawsze warto. Ciasto jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach, a farsz lekko Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Pierogi z jagnięciną

Pierogi z jagnięciną 186

1
{{headerMessage}}
Pierogi z mięsem są czasem na cenzurowanym, podobnie jak kotlet mielony, bo to „danie resztkowe”, „nie wiadomo, co jest w środku”, itd. (i raczej nie zamówiłabym ich w restauracji, choć dobrymi Zobacz więcej
gutfut
gutfut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GUTFUT
Pierogi szpinakowo-oliwkowe

Pierogi szpinakowo-oliwkowe 22

0
{{headerMessage}}
się aby były małe i kształtne, a wręcz odwrotnie. Jedynie ciasto musiało być dobre, sprężyste i maksymalnie cieńkie. Wkładrównież odbiegał od tradycyjnej kuchni polskiej. Ten przepis na ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kurek. Ciasto polecam ztego przepisu. Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wiśnie w tym roku obrodziły, z czego bardzo się cieszę. Partiami robimy zbiory - na razie na codzienny użytek zrywamy wiśnie, które bez problemu jesteśmy w stanie oberwać stojąc pod drzewem. I jak Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Dla Truskawkożerców

Dla Truskawkożerców 371

0
{{headerMessage}}
je wrzucić do zgrabnej miseczki, podziabać trochę nożem, posypać cukrem i zostawić na godzinkę, żeby puściły sok. A później polać chłodną kremówką. Albo nawet kremówkę wcześniej ubić. Albo zalać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ten wpis, a na pewno każdej z nas zdarzyło się, że nie przeczytałyśmy dokładnie przepisu i ominęłyśmy jeden składnik, którego akurat (!) nie ma w domu. Jeśli nie mamy jakiegoś składnika, a już prawie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 281

0
{{headerMessage}}
przepisów na ciasto na pierogi, każdy z nich jest dobry i warto go wypróbować, zarówno na bazie maślanki, jak i wrzątku, wzbogacony masłem. Nie oszukujmy się, ulepienie pierogów (zwłaszcza jak dla Zobacz więcej