Szukałam, szukałam aż w końcu znalazłam idealny przepis na wykorzystanie moich cudownych czerwonych pomarańczy. Ciasto pomarańczowo-migdałowe bez mąki i bez tłuszczu. Wprowadziłam kilka zmian i jest.
Zobacz więcej
Hiszpańskie ciasto pomarańczowo-migdałowe Dawno nie skarżyłam się na angielską pogodę. Na blogu, ma się rozumieć, bo w realu robię to regularnie w ramach asymilacji z tubylcami. Ci narzekanie na
Zobacz więcej
Autorka: Maria | 10 listopada 2012 | Kategorie: Boże Narodzenie, Słodkie wypieki Ciasto pomarańczowo-migdałowe (bez mąki!) Zaczynamy sezon bożonarodzeniowy! Tak, tak czas zacząć się
Zobacz więcej
Dziś na blogu Nasza Mama na gościnnych występach :) Gdy przyjechałam kilka dni temu do naszego rodzinnego domu na ferie z dzieciakami, przywitała nas takim oto ciastem. Ciasto jest bez dodatku mąki.
Zobacz więcej
Ciasto pomarańczowo - migdałowe wersja 2.0 :) Witam po krótkiej przerwie! Na powitanie mam dla Was przepis-modyfikacje jednego z moich ulubionych ciast- pomarańczowo-migdałowego. Cudownie
Zobacz więcej
Myślę już coraz częściej o Świętach i przychodzą mi do głowy różne zapachy… Bo Święta mają swój zapach:) mi się kojarzą mocno aromaty pomarańczy, mandarynek, cynamonu, wszystko to ma jakiś taki swój
Zobacz więcej
Jak tylko zobaczyłam ten przepis, zapragnęłam upiec takie ciasto - z mąką migdałową, bez tłuszczu. Już wyobrażałam sobie ten smak i aromat unoszący się po całym mieszkaniu. No cóż, pachniało
Zobacz więcej
Na fan page Kuchni na antypodach obiecałam, że wypróbuję przepis, który dostałam od znajomego na ciasto bez mąki. To ciasto jest rewelacyjne w swoim smaku i wbrew pozorom jest proste w wykonaniu...
Zobacz więcej
Coraz więcej wiosny za oknem i coraz więcej chęci na przygotowanie czegoś pysznego, lekkiego, w kolorze słońca! Jednak nie ukrywam, że prowadzenie kulinarnego bloga, zwłaszcza zimową porą sprzyja
Zobacz więcej
Święta to dla mnie zapach piernika, pomarańczy i choinki. Ciasto pomarańczowo migdałowe, chociaż rodem z Hiszpanii, wpisuje się w moje Święta idealnie. Pieczenie go napełniło cały dom wspaniałym
Zobacz więcej
Skórka pomarańczowa i same pomarańcze to typowo świąteczne składniki, przynajmniej dla mnie. Obok nich ulokowałabym mak oraz bakalie z naciskiem na migdały. W święta nie ma dla mnie czegoś takiego jak
Zobacz więcej
Ostatnio nic, tylko zachwycam się połączeniem pomarańczy i miodu. Najcześciej po prostu obieram pomarańczę, filetuję ją (niedbale), łączę jedną łyżkę soku, który zawsze wycieknie podczas tego
Zobacz więcej
Wilgotne, słodziutkie, rozpływające się w ustach ciasto migdałowo-pomarańczowe. Idealne razem z ulubioną herbatą!! Do tego dobry film (polecam stary ale jary The full monty), ciepły koc… miodzio.
Zobacz więcej
Pyszny, delikatny przekładaniec. Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego serka, dość
Zobacz więcej
Mówiłam już że lubię maj? Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch zieleni i kwiatów, za odzyskaną energię. Na pewno mówiłam.. ulubiony miesiąc to nadal czerwiec, za to
Zobacz więcej
Bardzo lubię mielone migdały, z których powstają ciasta. A powstało ich na różne sposoby. Albo mielone migdały znalazły się z cieście ze skrobią ziemniaczaną, albo z dżemem morelowym, albo z
Zobacz więcej
Pomarańczowo-migdałowe ciasto z bezą włoską piekłam na Sylwestra. Podawane o północy miało podkreślić wyjątkowość zmieniającego się roku. Dużo więc w nim złota i brokatu. Wnętrze wypełnia konfitura z
Zobacz więcej
W tym roku niestety udało mi się opublikować tylko jeden przepis świąteczny, ale zapraszam Was do przejrzenia przepisów bożonarodzeniowych, które są już od dawna na mojej stronie. A to ciasto jest
Zobacz więcej
Jestem, jestem, żyję! Nabawi się człowiek przez własną głupotę kontuzji dłoni i kuchnię przez niemal miesiąc zmuszony jest omijać z daleka, bo nawet noża i łyżki w łapie utrzymać nie może. Życie
Zobacz więcej
Bezglutenowe ciasto pomarańczowo-migdałowe W połowie robienia ciasta zorientowałam się, że nie mam… mąki ;) Ale niezrażona tym „drobnym” utrudnieniem zastąpiłam mąkę tartymi migdałami i odrobiną
Zobacz więcej