ciasto proszkowe z olejem

laleczka20
laleczka20 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozowakuchnia
Naleśniki orzechowe

Naleśniki orzechowe 175

1
do naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ). Przekładamy naleśniki na talerz .Dzięki proszkowi do pieczenia Zobacz więcej
dodaje wszystko na wyczucie tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję. POTRZEBNE SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy 950

2
się na święta i pieką w ostatniej chwili, a nie chcą korzystać z proszkowych gotowców. Dla tych, którzy lubią wilgotne i aromatyczne ciasta :)PIERNIK MARCHEWKOWY400g marchwi,4 jajka,1,5 szklanki Zobacz więcej
Najprostsze i najłatwiejsze racuchy z nutą cynamonu. Mąkę cynamonową można przygotować o wiele wcześniej i przechowywać przez sześć miesięcy w słoiku. Przed smażeniem należy dodać mleko, jajko oraz Zobacz więcej
, o który teraz coraz ciężej. Te w sklepach nie przypominają tamtego prawdziwego boczku w smaku. Słyszeliście o aromaciedymu wędzarniczego w proszku??? Temu cudownego proszkowi zawdzięczamy smak , a Zobacz więcej
kasiac
kasiac Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Posadzone i zjedzone
Zebra na maśle

Zebra na maśle 74

0
Zebra to ciasto popularne w czasach mojego dzieciństwa. Pamiętam, że nigdy za nim nie przepadałam. Przypomniałam sobie o nim niedawno, gdy znalazłam przepis w jednej z moich książek kucharskich. Zobacz więcej
. Święta i babka świetnie ze sobą współgrają. Może być nawet taka najprostsza, szybka i nieskomplikowana baba pełna słodyczy i waniliowego zapachu... BABKA PROSZKOWA NAJZWYKLEJSZA (przepis z książki Zobacz więcej
suszone drożdże. Mieszamy. Wlewamy wodę (ciepła, tak ok. 50-60 stopni) . Wyrabiamy gładkie ciasto (wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut) Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej Zobacz więcej
trzcinowego szczypta soli kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżka oleju 130g mąki pszennej (może być pełnoziarnista) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto oprócz mąki, proszku do Zobacz więcej
przekładamy do formy o średnicy 22cm. Dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Dzięki płatkom owsianym nawet po Zobacz więcej
Uwielbiam ciasto drożdżowe, choć muszę przyznać, żenie czuję się wirtuozem wdziedzinie jego wypiekania. Tradycja cukiernicza wmoim rodzinnym domu optowała zdecydowanie wstronę ciasta proszkowego. Zobacz więcej
Fale Dunaju Dziś kolejny przepis z rodzimej kolekcji przepisów rodzinnych. Większość z Was zna to ciasto i pewnie pod różnymi nazwami, choć najbardziej popularna nazwa tego proszkowego ciasta to Zobacz więcej
od tych na proszku do pieczenia. Są zdecydowanie słodsze i delikatniejsze, a do tego pulchniejsze. Kolejną rzeczą, która odróżnia je od proszkowych braci jest ich struktura- chrupkości nie nabierają Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O kurrrka!
Omlet śniadaniowy

Omlet śniadaniowy 254

1
pieczenia olej do smażenia Dodatki: żółty ser (4-5 plastrów) szynka gotowana (4 plastry) 1/2 cebuli 1/4 główki sałaty pomidor 3 rzodkiewki szczypiorek/pietruszka chilli Białka ubijamy ze szczyptą Zobacz więcej
nam około 50 minut). Jest pełno przepisów i na mini i duże, i na wiedeńskie pączki ale tych ani widu ani słychu. Co najciekawsze - dzięki proszkowi do pieczenia nie trzeba czekać na wyrośnięcie Zobacz więcej
. Pyszna jest na ciepło jak i na drugi dzień. SKŁADNIKI: 3 jabłka 2 jajka 1/2 szklanki rodzynek 3/4szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 3/4szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 1/2 Zobacz więcej
nie stanowi dla mnie problemu, bo właśnie tak skondensowany smak jest dla mnie najlepszy. Bardzo lubię także, gdy w wypiekach i deserach mleko w proszku stanowi jeden z głównych składników, bo wiem, Zobacz więcej
dzieciństwa i takie tam...dla mnie sreberko to pomysł z dupy wzięty i tyle. Pomijając fakt wnerwiającego sreberka, przejdę do opakowania. Jest żółte, w ciepłych barwach, przyciąga oko, a na nim Zobacz więcej
Przepraszam za brak skromności i to już na wstępie, ale... dzisiejsze śniadanie było cudowne! Aż trudno opisać słowami, to trzeba po prostu spróbować! :) O czym mowa? O BROWNIE z cukinią. Całkowicie Zobacz więcej
Born to Cook
Born to Cook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Born to Cook
Muffin czy cupcake?

Muffin czy cupcake? 24

0
muffiny – wyrośnięte słodkie lub wytrawne babeczki, które osiągają swoje rozmiary nie dzięki drożdżom, a proszkowi do pieczenia. Ta różnica w konsystencji między muffinem (amerykańskim) a cupcake Zobacz więcej