Ciasto otrębowe z renklodami i czarną porzeczką Składniki: 14szt średniej wielkości śliwek renklod 1/2 szklanki czarnej porzeczki 130 g mąki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych 3/4 łyżeczki
Zobacz więcej
Ciasto robione bardzo późnym wieczorem. I w ekspresowym tempie. Wszystko do miski, parę obrotów i gotowe :) Mięciutkie i długo zachowujące świeżość. Z sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w
Zobacz więcej
Pełnoziarniste placki z renklodami 1 mały jogurt naturalny 1 jajko pół szklanki mleka pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka brązowego cukru ( do ciasta) 2 łyzki brązowego cukru ( do sliwek) mąka
Zobacz więcej
Pyszny, przygotowany nieco nietypowo, placek z mąki migdałowej z renklodami. Do przygotowania tego placka wykorzystałem przepis na tę oto focaccię z wiśniami. To dlatego w cieście znalazła się oliwa i
Zobacz więcej
Nie wiedząc już copocząćz nadmiarem śliwek w międzyczasie robienia różnorakichprzetworówzrobiłam ciasto. Zawsze to kilka śliwek mniej ;) Kiedy mąż wziął pierwszego kęsa zamruczał i przyznał się, że
Zobacz więcej
Pyszne, maślane, ucierane ciasto, bardzo podobne do mojego ulubionego (klik). Nie jest ciężkie, nie jest tłuste, ale dzięki sporej zawartości masła nie robi się w nim zakalec. Ciasto można przygotować
Zobacz więcej
poniedziałek, 07 stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich w nowym roku. Odpowiadając na pytania o brak wpisów - nowa strona bloga jest w trakcie przygotowań i tam zapraszam.
Zobacz więcej
Kompot bez żadnych dodatków tylko z samym cukrem zrobiłam na dwa sposoby. Pierwszy-sypałam cukier do słoików ze śliwkami, a potem zalewałam wrzątkiem. Drugi-gotowałam w garnku wodę z cukrem i śliwki
Zobacz więcej
Po kompotach zabrałam się do robienia powideł, które w zeszłym roku mi bardzo posmakowały. Na powidła najlepsze są bardzo dojrzałe śliwki, bo szybciej się rozpadną w trakcie gotowania. Specjalnie
Zobacz więcej
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 kostka masła(może być margaryna palma) 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg śliwek
Zobacz więcej
Migdałowe clafoutis z renklodami Clafoutis to deser w postaci owoców zapiekanych po ciastem w naleśnikowym stylu. To świetne danie na lato, bo można użyć do niego każdych sezonowych owoców. Jest
Zobacz więcej
Dzisiejsze ciasto dedykuję Panu o imieniu na literkę M. - na pewno by mu smakowało, bo uwielbiakruche ciasto,budynie (choć bardziej lubi czekoladowy) i wszelkie, bardzo słodkie owoce. M. jeszcze
Zobacz więcej
Ten przepis na nalewkę z renklod ma tę zaletę, że nie nie musimy się trzymać prawie żadnych proporcji. Ilość użytych śliwek, spirytusu i cukru zależy tylko i wyłącznie od wielkości naczynia, w którym
Zobacz więcej
Znalazłam w sieci, zobaczyłam i chciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio, smacznie. Dzięki Wam za
Zobacz więcej
Renkloda brzoskwiniowa z ciastem maślankowym i kruszonką Od dawna miałam ochotę na ciasto ze śliwkami, ale jakoś zawsze było nie po drodze.. a dziś, kiedy stałam przy owocowym straganiku,
Zobacz więcej
Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" zagościło pyszne ciasto ze śliwkami - jednymi z moich ulubionych - renklodami. Ciasto świetnie sprawdza się jako lekki, letni deser, a także podwieczorek, np. z
Zobacz więcej
Przepis z bloga "pod beskidzkim niebem" minimalnie zmieniony. Przepyszne, prze - łatwe i na pewno do powtórzenia. Będę je chciała jeszcze zrobić z gruszkami i borówkami. potrzebne: 200 g miękkiego
Zobacz więcej
Dżem z renklod przepis Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Gotuję, bo lubię o autorzeo bloguwspółpracaksięga gościnapisz do mniePrzepisy na You Tube Szablon tego bloga poczyniła
Zobacz więcej
Piękniejsze słowo od "zakupy"? - URLOP :D (A urlop i zakupy to już chyba raj :D). Tak, nareszcie i ja doczekałam się swoich kilku dni laby :) W końcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji
Zobacz więcej
Jeszcze nie zdążyliśmy wykorzystać wszystkich jagód, a już pojawiły się następne owoce – żółte renklody. Są to śliwki miękkie i soczyste, dlatego nie nadają się tak dobrze do pieczenia jak węgierki,
Zobacz więcej