Przepis na ciasto słowackie

Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Słowackie wino – Trnava

Słowackie wino – Trnava 44

Czechy i Słowacja prawie każdemu kojarzą się z piwem. Nie jest to pozbawione sensu bo tutejsze piwo jest po prostu pyszne. Jednak Słowacja to nie tylko piwa to też lokalne wina. Warto przejechać Zobacz więcej
Haluszki to klasyczne danie słowackiej kuchni, jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze. Haluszki dla Słowaków są tym, czym jest pizza dla Włochów - po prostu bez nich nie wyobrażają Zobacz więcej
Smażony syr to obok haluszek z bryndzą sztandarowe potrawy kuchni słowackiej. Sztandarowe wprawdzie tylko na potrzeby turystów, bo o ile haluszki podobno jada się na co dzień, to smażony syr można Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Filipinka
Słowackie śniadanie

Słowackie śniadanie 20

Filipinka: Słowackie śniadanie skip to main | skip to sidebar Filipinka Przepisy ze starych numerów Filipinki...Filipinka – polskie czasopismo dla dziewcząt, wydawane od 1957 do 2006 roku. piątek, 26 Zobacz więcej
Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica. Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem. Zobacz więcej
Nasz południowy sąsiad zaskoczył mnie ostatnio bogactwem win w ofercie lokalnych przygranicznych sklepików. Okazuje się, że na Słowacji znajduje się sześć regionów winiarskich. Każdy z nich dzieli się Zobacz więcej
Šúľance z makiem - słowackie kluski ziemniaczane na słodko | Złota Proporcja | Przepisy Nasze podróże Austria Białoruś Chorwacja Czechy Francja Gruzja Indie Islandia Kambodża Litwa Niemcy Polska Zobacz więcej
Haluszki z bryndzą to chyba moje ulubione danie ze słowackiej kuchni. Potrawa również bardzo dobrze znana w Polsce. Prosta, pożywna, wiejska potrawa, ale zarazem niezwykła. Nawet różnego rodzaju Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polski/English/Italiano Składniki/Ingredients/Ingredienti 400 g mąki krupczatki/ 3.5 oz plain white flour/ 400 g di farina tipo 2 (di grani antichi) 150 ml oleju/ 150 ml Zobacz więcej
Wrocławski festiwal kulinarny "Europa na widelcu" to dobra okazja, by zgromadzić w jednym miejscu i czasie miłośników kuchni i zainteresować ich nowościami. W Restauracji Cesarsko-Królewskiej Zobacz więcej
Przepis na te słowackie pierogi dodała autorka bloga "am.art kolor i smak" do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". Po raz pierwszy spotkałam się z ciastem na pierogi z dodatkiem ugotowanych Zobacz więcej
Wina słowackie - Dni Otwartych Piwnic i Małokarpacki Szlak Winny | Złota Proporcja | Słowacja Nasze podróże Chorwacja Czechy Gruzja Indie Islandia Kambodża Niemcy Polska Portugalia Sardynia Słowacja Zobacz więcej
Jak zrobić słowackie haluszki? | Złota Proporcja | Kuchnia słowacka | Przepisy Nasze podróże Chorwacja Czechy Gruzja Indie Islandia Kambodża Niemcy Polska Portugalia Sardynia Słowacja Słowenia Zobacz więcej
muffin terror
muffin terror Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
muffin terror
Zimowe muffiny po słowacku

Zimowe muffiny po słowacku 162

Jakiś czas temu byłam w Bratysławie i nie mogłam się oprzeć, gdy zobaczyłam taką oto "zimową" przyprawę do muffinek (u nas takiej nigdzie nie widziałam). Dość długo nie mogłam się zebrać, żeby zrobić Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Hałuski

Hałuski 1353

« Mentolnięcie sposobem na ... Hałuski Dzisiaj w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia polecam danie kuchni podhalańskiej. Te łatwe i szybkie kluski Zobacz więcej
Z serów wymienionych w tytule powstał mój ser - spleciony w elegancki warkocz, choć powinien być raczej skręcony w rodzaj bicza, ale tak wyglądał ładniej, przynajmniej u mnie:-). Góralskie korbacze to Zobacz więcej
Od kiedy poznaliśmy trdelniki na jarmarku w Pradze, planowaliśmy przygotować je własnoręcznie. Tradycyjnie piecze się je na powietrzu nad prawdziwym żarem i taki też był nasz zamiar. Nie mamy Zobacz więcej
Wrocławski festiwal kulinarny "Europa na widelcu" to dobra okazja, by zgromadzić w jednym miejscu i czasie miłośników kuchni i zainteresować ich nowościami. W Restauracji Cesarsko-Królewskiej Zobacz więcej
ines
ines Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pasjeines
Ciasto słowackie

Ciasto słowackie 669

Słowacy lubią kołacze i drożdżowe strudle. Czy to ciasto pochodzi ze Słowacji ? Trudno powiedzieć. Wiem jedno, jest warte pieczenia. Makowe ciasto nasączone ponczem, przełożone kremem Zobacz więcej