ciasto spod kamienia

Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
PIZZA HAWAJSKA

PIZZA HAWAJSKA 75

0
{{headerMessage}}
, że ulubiona to w całości przygotowana przez nią samą. Pod moim czujnym okiem oczywiście :) SKŁADNIKI: na ciasto 2 szkl mąki 4 dkg świeżych drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
– girl must eat. Ale co zrobić, gdy gotowaniu powiedziało się stanowcze nie, w lodówce świeci jedynie światełko, a dodatkowo nie ma się ochoty na wychylanie nogi spod kołdry? Na szczęście są na to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pizza tez moze byc pelnowartosciowym posilkiem.Wystarczy uzyc maki razowej (zamiast bialej oczyszonej) na cieniutki spod,a salami zastapic ulubionymi warzywami.Tak naprawde ile pizza bedzie miala Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Za domem Marta hodowała rabarbar. Małe poletko było spadziste, a rzędy roślin nierówne - omijały większe kamienie, a potem równały do niepewnej miedzy. Zimą rabarbar znikał pod śniegiem i pod ziemią, Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vege Kika
Pizza ratatouille z ogniska

Pizza ratatouille z ogniska 362

1
{{headerMessage}}
Tę pizzę upiekłam nad ogniskiem, ale równie dobrze można ją zrobić na grillu , patelni albo w piekarniku. Po upieczeniu wystarczy polać oliwą i zachwycać się jej rustykalnością, chrupkością i bogatym Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA 117

1
{{headerMessage}}
Zapewne, każdy kiedyś próbował przygotować pizzę w domu. I zapewne z różnym skutkiem. Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
veggieola
Wegański tort

Wegański tort 1519

1
{{headerMessage}}
Prawie perfekcyjny :-) Może nawet już całkiem, ale ja jakoś wiecznie coś chcę ulepszać. W każdym razie to najlepsze ciasto wegańskie, które wyszło spod mojej ręki, nie-weganie to również potwierdzają. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. kalifornijskich, oraz jabłkami własnej produkcji. Użyłam mąki razowej do zaczynu oraz jasnej do ciasta właściwego, jogurt musiałam zastąpić maślanką, no i nie piekłam chleba w garnku, ale na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
satysfakcję. Po więcej metafor zapraszam na mój blog: MOTYLE W SERCU. Broń Boże Z fragmentów ciszy poskładam serce otulę je spokojem zachodu słońca Na łagodnej fali rozłożę życie niech niesie mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ze ciasto bylo wilgotne (mysle, ze nie byloby tego problemu gdybym piekla ja na rozgrzanym kamieniu). Znalazlam jednak na to sposob. Wylalam wode i wstawilam pizze ponownie na kolejne 5 min. do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
go tylko swojej corce. Wow, jestem pod wrazeniem ;) Nie wiedziec czemu,ta wypowiedz wprawila mnie w dobry humor. Bo przeciez to TYLKO sernik, a niereceptura na domowa produkcje kamieni szlachetnych Zobacz więcej
krychutek
krychutek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
baba do garu
tarte flambee

tarte flambee 186

0
{{headerMessage}}
mówiła o cienkim cieście drożdżowym i przesmażeniu składników, ale to nie to. ja wybrałam przepis, który najbardziej przypominał mi to, co mam w pamięci. bardzo cienkie, wręcz jak papier, ciasto Zobacz więcej
Pani A
Pani A Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taka Karma!
Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie 162

0
{{headerMessage}}
robota kuchennego. Zamiast koszyków użyłam misek wyłożonych lnianymi ściereczkami, które grubo wysypałam mąką. Płytę kamienną, czy też kamień do pizzy zastąpiłam zwykłąnagrzaną blachą do pieczenia. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdziwa włoska pizza rozpływa się w ustach – jej ciasto jest cienkie, chrupkie, nie wchłania sosu i dodatków, a sos ma smak świeżo zerwanych pomidorów doprawionych aromatycznymi ziołami. Czy da się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdziwa włoska pizza rozpływa się w ustach – jej ciasto jest cienkie, chrupkie, nie wchłania sosu i dodatków, a sos ma smak świeżo zerwanych pomidorów doprawionych aromatycznymi ziołami. Czy da się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
''leniwych porankach'', to chyba miło by było przeciągać je do pory obiadowej, chociażby w weekendy? :) Niemniej, zawsze fajnie, jak obiad 'zrobi się sam', nawet, jeśli miałoby to być w chińskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
takim cieście". Wzruszałam ramionami i robiłam swoje ;), aż... o pissaladi è re całkiem zapomniałam, choć regularnie robiłam różne warianty szybkiego placka Nigelli, z mniejszą lub większą ilością Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najgorsze w blogach kulinarnych jest to, że człowiek napatrzy się na te wszystkie pyszności i wydaje mu się, że spod jego ręki wyjdą takie same cudeńka. O, ten przepis – zachwyciły mnie pączki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleby są moją obsesją. Od czasu kiedy po raz pierwszy usiłowałam upiec własny bochenek. Nie potrafię o nich zapomnieć i raz po raz podejmuję się kolejnych prób pieczenia. Uparcie hoduję zakwas, choć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy szpinaku (lecz jego smak nie jest wyczuwalny) Zobacz więcej