ciasto z białek arabeska

Proste do przygotowania rogaliki, które jeszcze ciepłe znikają nie wiadomo kiedy:) Mięciutkie i delikatne rogaliki oblane lukrem są wspaniałe. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a konfitura nie Zobacz więcej
Miałam w zamrażalniku jeszcze kilka białek po pączkach. Stąd też pomysł, aby pokazać Wam babkę na białkach. Przepis znalazłam u Arabeski, a ona u Martex. Lekko zmodyfikowałam przepis, bo nie chciałam Zobacz więcej
zajadała, więc zdecydowanie polecam! A przepis znalazłam u Arabeski, której bardzo za niego dziękuję! Ciasto: 4 żółtka 125 g masła lub dobrej margaryny 150 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 Zobacz więcej
w trakcie pieczenia zapada się i tworzy poduszki z fioletowymi wstawkami. Po pokrojeniu w kwadraty wychodzą kawałki ciasta przypominające kształtem małe prezenty przewiązane wstążeczką :) Ciasto: 5 Zobacz więcej
gofry bardzo lubię, choć nie jadam ich często. Według mnie najlepsze są... suche :) Noo albo z bitą śmietaną i jagodami, choć to rozpusta :) Dziś proponuję nieco jesienną już wersję gofrów. Zobacz więcej
wyłożoną papierem do pieczenia. Starte ciasto równomiernie rozprowadzić i zapiec przez 20 minut w temp.190st.C (termoobieg 180st.C przez 15 min). Po upieczeniu wystudzić. Składniki na piankę: 5 Zobacz więcej
łyżeczka gałki muszkatołowej Rodzynki przebieraj kolejno i pousuwaj ewentualne ogonki, a następnie przelej wrzątkiem. Oprósz je mąką co sprawi iż nie będą one opadać na dno. Białka oddziel od żółtek Zobacz więcej
. C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Różowa masa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu truskawkowego 1 Zobacz więcej
przypiecu
przypiecu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przy Piecu
Ciasto Poduszeczki

Ciasto Poduszeczki 202

1
Składniki: Ciasto: - 5 jajek (osobno żółtka i białka) - 220g mąki pszennej - 180g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl oleju - 1/2 szkl wody - 3 łyżki ciemnego kakao - szczypta Zobacz więcej
Ciasto podbiło nasze kubki smakowe .Bardzo proste do wykonania .Biszkopty ,jasny i kakaowy przełożone masą budyniową i polane polewą czekoladową .Odchudzone z nadmiaru cukru , polecam bardzo. Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarnie
Sernik klasyczny

Sernik klasyczny 447

0
twaróg i miksujemy na wolnych obrotach. 3. Żółtka oddzielamy od białek i po jednym dodajemy do masy twarogowej. Ucieramy. 4. Dodajemy do masy po torebce budyniu i dalej miksujemy. 5. Wrzucamy Zobacz więcej
Lady Laura.
Lady Laura. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lady Laura
Ciasto miodowe inaczej.

Ciasto miodowe inaczej. 159

0
łyżkikakao 0,5łyżeczkiproszku do pieczenia Białkaubićna sztywno,dodawaćpo koleiżółtkai dalejubijaćmikserem,następniełyżkąwmieszaćpartiami make z proszkiem do pieczenia.Piecokoło20 min w 170 Zobacz więcej
Ma’amoul to tradycyjne ciasteczka arabeska spożywane głownie podczas świąt religijnych np. Ramadan. Najczęściej nadziewa się je masą z daktyli, ale w zależności od regionu może być z orzechów Zobacz więcej
będzie smakowity ;) Składniki : ( forma o wymiarach 28x35 cm ) Kruche ciasto : 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 200 g zimnego masła Zobacz więcej
Po pieczeniu niemalże hurtowych ilości jagodzianek, miałam zamrożonych sporo białek. Na bezę nie bardzo mam amatorów w domu, więc trzeba było wymyślić coś innego. Znalazłam doskonały przepis u Zobacz więcej
oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić Zobacz więcej
Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oleju rzepakowego. Białka oddzielić od żółtej i ubić na Zobacz więcej
łyżki mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Stale ubijając, na średnich obrotach, dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Naleśniki

Naleśniki 182

0
Naleśniki..mało kiedy zdarza się , żebym robiła ponownie z tego samego przepisu..za każdym razem szukam nowego przepisu na ciasto....przepis podpatrzony u Arabeski,,smażone na naleśnikarce. 1,5 szkl. Zobacz więcej
. Klasyczną formę wysmarować masłem i posypać mąką, albo bułką tartą bądź wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.(użyłam dużej, prostokątnej ok.35x25) na twaróg: 1/2 kg twarogu 1/2 Zobacz więcej