ciasto z kiśli

deptusia
deptusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kurpinka gotuje
babeczki kokosowo-makowe

babeczki kokosowo-makowe 78

0
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI NA CIASTO 7 białek 200 g wiórków kokosowych 200 g maku 1 szkl cukru 1/2 szkl suszonej żurawiny Mak zalać gorącą wodą, zagotować i wylać na sitko, dokładnie wycisnąć wodę. Białka ubić na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 2 szklanki mąki 3 / 4 szklanki cukru kostka margaryny 6 jajek 5 - 6 łyżek mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia kisiel o smaku np. wiśniowym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień wcześniej było mięso, na dzień później też planuję mięso, to może by tak w środku bezmięsnie? A zatem po grillowanym kurczaku, a przed wołowym mielonym w bakłażanie - voila! Tarta z porem, seem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Babka z kisieli. Wychodzi zawsze puszysta i pyszna. Rok temu piekłam dużą,truskawkową w polewie z białej czekolady. Tym razem użyłam kiśli cytrynowych i na prośbę znajomej lekko zmodyfikowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W moim rodzinnym zeszycie zapisana jako "Babka z kiśli". Tak więc czy jest to babka z kisieli, czy z kiśli zawsze jest przepyszna. I zawsze pojawia się na moim wielkanocnym stole. Najczęściej w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy jestem weganką? Oczywiście, że nie zbyt bardzo kocham mleko, jogurty czy choćby pierś z indyka. Ale uważam, że warto podzielić się tym przepisem. Dlaczego taki? Po prostu nie miałam jajek :D Więc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wpadłam na pomysł połączenia obu zmiksowanych kasz. Taki miks rozlałam do dwóch foremek, wstawiłam do piekarnika i znowu nic. Czekałam, czekałam, czekałam .... aż w końcu się ruszyło, ciasto wyrosło Zobacz więcej
jaskiniowiecgotuje
jaskiniowiecgotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Prosto i swojsko
Chleb gryczany

Chleb gryczany 92

0
{{headerMessage}}
Ostatnio przekonałam się, że kasza kaszy nie równa. Kupiłam dwa opakowania kaszy gryczanej nie palonej, od dwóch różnych producentów (jedną "bio" a drugą zwykłą). I jakie było moje zdziwienie, kiedy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
aromatycznym miąższu. Czereśnie są owocem sezonowym. Czereśnie najzdrowsze są, gdy spożywa się je na surowo. Ponadto można z nich zrobić kompot, musy, czy przeciery. Pasują idealnie do ciast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciasto drożdżowe. A jednak widzę piękną czerwień. Książka chyba miała być stylizowana na dawne książki kucharskie. Matowa i taka przyjemna w dotyku. Kartkuję ją na szybkiego i widzę, że nie ma ani Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tylko śledzia. Rybę kupuję wcześniej. Przez lata zmieniały się te ryby, dawno, dawno temu był morszczuk, przed stanem wojennym kargulena, potem był mintaj, a od kilku lat jest to sola… Nie mam tutaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dostępne naPubMed: Wielokrotnie potwierdzano, że wykazuje działanie bakteriobójcze, w związku z tym świetnie chroni zęby przed próchnicą. Prawda, wystarczy żuć gumę z ksylitolem, a ochronimy zęby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ogórków w celu zachowania ich jędrności. Cząber Roślina aromatyczna pochodząca z regionu morza śródziemnego. Spożywany od ponad 2000 lat. Uważa się go za afrodyzjak. Rzymianie dodawali go do sosów i Zobacz więcej