ciasto z maki razowej

Razowe ciasto jogurtowe z makiem i wiśniami Użyłam razowej mąki jęczmiennej – ostatnio to moja faworytka, jest tak drobno mielona, że wygląda jak biała. Ma delikatny smak, więc świetnie się nadaje do Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Zacierka

Zacierka 263

0
Domowej roboty zacierka z maki razowej. Dodatek do zup warzywnych, a w moim przypadku, ulubiony dodatek do goracej zupy mlecznej. Maka razowa i wode wyrabiamy na dosc twarde ciasto. Na tyle twarde Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Śniadaniowe

Śniadaniowe 104

0
składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki otrębów pszennych 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mleka 2 łyżki zarodków pszennych 1 jajko 1 łyżeczka drożdży instant Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 99

0
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej
j_aga
j_aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Polska Zupa
Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem 237

0
Lubicie paszteciki? Ja bardzo! Dzisiaj przedstawiam wam przepis na moje ulubione. Długo zachowują świeżość, a nadziewane są surowym mięsem, co znacznie skraca czas przygotowania. ciasto : 500 g maki Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Apfelstrudel

Apfelstrudel 199

0
Melduje poslusznie,ze ciasto gotowe.Troche jednak jestem zawiedziona,bo -po pierwsze,nie udalo mi sie go rowniutko rozwalkowac -po drugie,ma dosc "opalony kolor",bo nie mam w domu bialego cukru,ani Zobacz więcej
Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka suchych lub świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 100 g maki pszennej razowej 200 g wody letniej 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 1łyżki Zobacz więcej
Szybki sernik na zimno z ... » Pyszny chlebek razowy z nasionami Składniki : 5 szklanek maki żytniej 1 szklanka pszennej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów pszennych 1 szklanka ziarenek Zobacz więcej
Nie lubię owsianki. Od kiedy pamiętam. Za to uwielbiam płatki owsiane i jęczmienne jako dodatek do różnych potraw. Dzisiaj np w wersji śniadaniowych placuszków razowych. Składniki na 6 sztuk: 2 łyżki Zobacz więcej
składniki: 40 g drożdży 160 g mleka 90 g wody 30 g oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 kopiata łyżka musu jabłkowego 135 g mąki razowej orkiszowej 400 g maki orkiszowej 35 g otrębów orkiszowych Zobacz więcej
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Drożdże Zobacz więcej
Zjadłam dziś na obiad pyszne placki razowe z dodatkiem płatków owsianych. Takie placki świetnie smakują z odrobiną cukru pudru, nic więcej nie trzeba, są słodkie przez dodany dżem. Inspiracja z gazety Zobacz więcej
Tarta z twarożkiem, fasolką szparagową i tymiankiem na pełnoziarnistym, orkiszowym cieście Wczoraj serwowałam pełnoziarnisty deser w postaci ciasta ze śliwkami a dziś pomysł na zdrowy obiad lub Zobacz więcej
Chleb jest pieczony według zmodyfikowanego przepisu "chleb sezamowy na maślance" ze strony mojewypieki.pl. Jednak maślanka została zamieniona na jogurt bałkański, a zamiast otrębów i zarodków dodałam Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim z zarodkami pszennymi Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g maki pszennej razowej 300 g wody 12-24 Ciasto właściwe 320 g zaczynu 100 g wody 250g mąki Zobacz więcej
. Składniki: Zaczyn - 2 łyżki żytniego zakwasu - 125 g maki pszennej - 75 g wody Ciasto właściwe - zaczyn - 250 g mąki pszennej 550 - 70 g mąki pszennej razowej - 180 g wody - 1 łyżeczka soli Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Rustic bread

Rustic bread 262

0
Zaczyn: · 250 g pszennej maki chlebowej (użyłam mąki Manitoba) · 150 g wody · 5g soli · 1/16 łyżeczki drożdży instant (ja dałam okruszek świeżych drożdży) Do mąki dodać drożdże, potem sól, na końcu Zobacz więcej
temperaturę zmniejszyłam do 190 st C i piekłam kolejne 40-45 minut. *Zaczyn zakwasowy można przygotować metodą 3 stopniową lub wymieszać 50g zakwasu żytniego razowego150g maki żytniej razowej Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec

Tatterowiec 388

0
Tym razem nic nie zmienialam,upieklam tak jak go Tatter stworzyla:) Kochamy Tatterowca,jest pyszny! Skladniki: 400g zakwasu zytniego (u mnie gesty) 150ml wody 100g maki zytniej razowej 300g maki Zobacz więcej
Aleaayah
Aleaayah Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika smakow
Razowe placuszki...

Razowe placuszki... 258

1
Zdrowsze na mace razowej z dodatkiem maslanki, bardzo puszyste i nie lubiace kapieli w oleju-spokojnie mozna smazyc je na suchej patelni. Bardzo uzalezniajace. Ja polubilam polaczenie ich z miodem i Zobacz więcej