Przepis na ciasto z maki zytniej

Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupelnie nowy,ale tak zmodyfikowany by zaspokoic wielbicieli maki orkiszowej.Chlebek z cudownym,pachnacym i sprezystym miazszem dzieki dodatkowi maki Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec troche odmieniony:)

Tatterowiec troche odmieniony:) 292

Uwielbiam Tatterowca. Pieke go od roku,i prawie zawsze tak jak trzeba...to znaczy wedlug przepisu Tatter.Czasami jednak sie zdarza,ze nie mam pod reka razowej maki zytniej no i wtedy musze ten przepis Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Potrzebujemy: 1/2 kostki miekkiego masla, 250 ml mleka, 50 g swiezych drozdzy, 1 laska wanili – mozna zastapic ekstraktem z wanili, 3lyzki miodu lipowego, 150 gram maki z Zobacz więcej
Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki"Chleb"Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane,a Zobacz więcej
Vermont Sourdough J. Hamelmanato jak do tej pory mój największy wyczyn i z faktu jego fizycznej wielkości i ciężkości, jak i sposobu robienia. Przepis odTrufli, która nazywa go łatwym i wspaniałym Zobacz więcej
Powrocilam do zakwasu! Co szczegolnie cieszy mojego meza. A poniewaz sam wywodzi sie ze Szwabii, ojczyzny tego chleba, ten wlasnie chleb wyjatkowo przypadl mu do gustu. Przepis pochodzi z tego bloga: Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy 538

Przyszła kolej na wypróbowanie kolejnej mąki od firmyGdańskie Młyny- mowa o mące żytniej pełnoziarnistej, z której zrobiłam jużzakwas żytniizakwas na żurek. Jest to już mój trzeci rodzaj chleba, który Zobacz więcej
Aleaayah
Aleaayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika smakow
Bulki zytnio-pszenne

Bulki zytnio-pszenne 380

Zauwazylam, ze jako jedyna w domu osoba jedzaca regularnie chleb i jemu podobne wypieki, lepiej wychodze jesli pieke bulki zamiast bochenka chleba. Raz, bo po prostu bardziej ostatnimi czasy mi Zobacz więcej
Pyszny pelnoziarnisty chleb na zakwasie z mieciutkim, dziurkowanym wnetrzem i chrupiaca skorka. Przepis umiescila niedawno na swoim blogu kabamaiga. Kiedy tylko go zobaczylam wiedzialam, ze wczesniej Zobacz więcej
blenda2007
blenda2007 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zaczarowanakuchnia
CIASTO Z MAKIEM:)

CIASTO Z MAKIEM:) 2647

CIASTO Z MAKIEM:) ZARAZ PO ŚWIETACH OKAZAŁO SIĘ ZE ZOSTALA MI PRAWIE CAŁA PUSZKA MAKU Z BAKALIAMI POSTANOWIŁAM WYKORZYSTAC TO JAKOS I POWSTAŁO PROSTE CIASTO KRUCHE Z MAKIEM:) SKŁADNIKI: - 3 ŻÓŁTKA - 2 Zobacz więcej
anytsujx
anytsujx Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje ciacho
Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z makiem 4206

Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne” ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji. Dziś prezentuję z masą makową, ale można wykonać go z masą serową, jak na sernik lub dodać sezonowe Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Chleb polski mieszany

Chleb polski mieszany 89

Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny. Zobacz więcej
Pyszny chleb na zakwasie pieczony w zeliwnym garnku. Z chrupiaca skorka i miazszem o regularnych, malych dziurkach (moj chleb jest bardzo mocno wypieczony poniewaz wlasnie takie lubimy:) Nie wymaga Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb moskiewski

Chleb moskiewski 97

"Na zakwasie i na drożdżach" cd... Chlebek wymaga więcej czasu w przygotowaniu ale jest tego warty: qd na cincin podała dokładną instrukcję wykonania: Chleb Moskiewski żytni Źródło:Chleb moskiewski Zobacz więcej
Ela Ma
Ela Ma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
potrawy półgodzinne
Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa 1235

tarta / quiche / kisz ... mial byc szpinak duszony z cebula i papryka a zamienilo sie to w kisz... i nie zaluje, dawno nie pieklam. na taka smutna pogode to najlepsze danie .... choc za smaczne i z Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec

Tatterowiec 498

Tym razem nic nie zmienialam,upieklam tak jak go Tatter stworzyla:) Kochamy Tatterowca,jest pyszny! Skladniki: 400g zakwasu zytniego (u mnie gesty) 150ml wody 100g maki zytniej razowej 300g maki Zobacz więcej
Skladniki: *6 lyzek zytniej maki, * 4 szkalnki cieplej przegotowanej wody, * skorka razowego chleba, * kilka zabkow czosnku, * 3 ziarna ziela angielskiego, * dwa male liscie laurowe. Wykonanie: W Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Potrzebujemy: 1 sredniej wielkosci marchewke, okolo 300 ml mleka, 1 jajko, 2 lyzeczki otrab, szczypte soli, okolo 160 g maki zytniej razowej, 2 lyzeczki cukru waniliowego. Zobacz więcej
Znow chleb :) Pozywny a jakze :) Dzis musze nastawic nowy zakwas. ostatnio mi nie podchodzily zakwasowce nic a nic, a teraz ochota wraca :) Z chlebowych nowosci, to nareszczcie zakupilam keksowke o Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Na niedzielne sniadanie malenstwo zazyczylo sobie nalesniki. Oczywiscie ciasto miala robic sama. Przystawila sobie taboret do kuchennego stolu, podwinela rakawy i czekala, az Zobacz więcej