ciasto z maki zytniej

konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Rustic bread

Rustic bread 262

0
Zaczyn: · 250 g pszennej maki chlebowej (użyłam mąki Manitoba) · 150 g wody · 5g soli · 1/16 łyżeczki drożdży instant (ja dałam okruszek świeżych drożdży) Do mąki dodać drożdże, potem sól, na końcu Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec

Tatterowiec 385

0
Tym razem nic nie zmienialam,upieklam tak jak go Tatter stworzyla:) Kochamy Tatterowca,jest pyszny! Skladniki: 400g zakwasu zytniego (u mnie gesty) 150ml wody 100g maki zytniej razowej 300g maki Zobacz więcej
Chodzi o to, ze jest z roznych rodzajow maki. Jest to jeden z "szybszych" chlebow, ale wcale nie gorzej smakuje od tych dluzej wyrastajacych ;) Polecam! Na 1 bochenek ok. 750 g: 250 g maki pszennej Zobacz więcej
Skladniki 60 gram maki kukurydzianej 40 g maki zytniej 60 ml goracej wody Przyprawy Duza szczypta soli odrobina pieprzu, pol lyzeczki papryki slodkiej, szczpta papryki ostrej odrobina curry Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Na niedzielne sniadanie malenstwo zazyczylo sobie nalesniki. Oczywiscie ciasto miala robic sama. Przystawila sobie taboret do kuchennego stolu, podwinela rakawy i czekala, az Zobacz więcej
www.gotujezcorka.blog.pl Potrzebujemy: 700 g maki zytniej razowej, 450 ml cieplej wody + 3 lyzki, 1 opakowanie drozdzy instant, 100 ml oliwy z oliwek + 3 lyzki, 1/2 lyzki czarnuszki, 3 lyzki ziarenek Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookingMarta
Tatterowiec

Tatterowiec 199

0
zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)* 150ml wody** 100g maki zytniej/pszennej razowej 300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby 1 lyzka soli morskiej 1 lyzeczka demerary *jesli Zobacz więcej
Znow chleb :) Pozywny a jakze :) Dzis musze nastawic nowy zakwas. ostatnio mi nie podchodzily zakwasowce nic a nic, a teraz ochota wraca :) Z chlebowych nowosci, to nareszczcie zakupilam keksowke o Zobacz więcej
Uwielbiam Tatterowca. Pieke go od roku,i prawie zawsze tak jak trzeba...to znaczy wedlug przepisu Tatter.Czasami jednak sie zdarza,ze nie mam pod reka razowej maki zytniej no i wtedy musze ten przepis Zobacz więcej
. Solanki przygotowałamw ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Solanki Składniki (na około 20 dużych bułek): * 100% aktywnego bialego zakwasu 100%,* Zobacz więcej
do niego za bardzo nie trzeba. Można go wcinać saute;) Składniki: 200 g zakwasu 200 g maki chlebowej zytniej (typ 720) 200 g wody 200 g maki chlebowej razowej (typ 2000) 225 wody 125 g rodzynek 1 Zobacz więcej
skladniki: 400 g zakwasu zytniego 150 ml wody 100 g maki zytniej typ 720 300 g maki pszennej chlebowej 1 lyzka soli 1/2 lyzeczki cukru wszystkie skladniki ciasta umiescilam w misce i wyrobilam lyzka Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grace w kuchni
Chleb Tatterowiec

Chleb Tatterowiec 72

0
z tego! REWELACJA! Chleb Tatterowiec Składniki: 400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)* 150ml wody** - ja użyłam ok. 220 ml 100g maki zytniej/pszennej razowej 300g maki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej Zobacz więcej
W kuchni niemieckiej nie moze zabraknac piwa :) Tym razem pyszne pieczywo z piwem. Tlo pierwszego zdjecia w barwach landu w ktorym mieszkam. Kto zgadnie jakiego? ;) Na 4 sztuki: 500 g maki pszennej Zobacz więcej
Chlebki Pita : Przepis na 8 szt szklanka letniej wody 3 lyzki oliwy 1 lyzka cukru 1 lyzka soli 3 szkl maki zytniej lub pszennej 2 lyzeczki suchych drożdzy Drozdze rozpuszczam w cieplej wodzie Zobacz więcej
wiekszy bo chlebki wyszly nieduze). Polecam :) Chleb pełnoziarnisty J. Hamelmana Skladniki na zaczyn: 230 g maki zytniej pelnoziarnistej 185 g wody 1 lyzka i 1 lyzeczka dokarmionego zakwasy zytniego Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb moskiewski

Chleb moskiewski 84

0
"Na zakwasie i na drożdżach" cd... Chlebek wymaga więcej czasu w przygotowaniu ale jest tego warty: qd na cincin podała dokładną instrukcję wykonania: Chleb Moskiewski żytni Źródło:Chleb moskiewski Zobacz więcej
z chrupiącą skórką... Polecam! Cytuję za Tatter : 400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)* 150ml wody** 100g maki zytniej/pszennej razowej 300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby Zobacz więcej
Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny. Zobacz więcej