ciasto z makiem i jablkami

Ekspresowe ciasto, moje ulubione bo: jest smiesznie proste, skladniki mam zawsze w domu, no i ten zapach cynamonu... Skladniki suche: - 1 1/3 szklanki maki - 1 szklanka cukru - 4 duze lyzki kakao - Zobacz więcej
Prosciutkie do zrobienia i szybkie w wykonaniu ciasto, na ktore przepis podawany od osoby do osoby dotarl wreszcie i do mnie ;) Tym ciastem otwieram sezon na jableczniki, szarlotki i inne ciasta z Zobacz więcej
Pokusilam sie o zaaranzowanie tej francuskiej tarty z jablkami na bialo czerwono z okazji Bialo-Czerwonej Akcji na Durszlaku. Jesli czerwone jablka pozostawimy bez obierania i zalejemy biala Zobacz więcej
Juz prawie weekend, a ja siedze zawalona koniugacjami i deklinacjami lacinskimi. Niestety moje mysliwybiegaja w zupelnie inne rejony. Cos bym zjadla slodkiego. A ze mysl ta nie dawala mi spokoju Zobacz więcej
Ciasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych - pobije w smaku najlepszy tort :) Zobacz więcej
150 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 125 g smietany creme fraiche lub kwasnej smietany 30% 2 lyzki platkow migdalowych tluszcz do wysmarowania foremki Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, Zobacz więcej
kasiap.
kasiap. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Bo nie ma nic lepszego!

Bo nie ma nic lepszego! 253

0
Bo nie ma nic lepszego! Czy moze byc cos lepszego, niz drozdzowe ciasto z jablkami i cynamonem? Na pewno nie! To jest chyba najlepsze drozdzowe, jakie do tej pory pieklam. Mieciutkie, puszyste, Zobacz więcej
jesienne dni :) Przepis Donny Hay z ksiazki "Jahreszeiten" (klik). Babeczki z jablkami, syropem klonowym i cynamonem Skladniki na 12 mini babeczek (pieczonych w foremkach o pojemnosci 250 ml) lub 24 Zobacz więcej
Pyszna... Tak szybko zjedzona, ze nie "uchowaly sie" zadne "przyzwoite" zdjecia ;) Ciasta z jablkami teraz po prostu smakuja najlepiej! Na blache o wymiarach 32x39 cm: 600 g maki 175 g+5 lyzek cukru 2 Zobacz więcej
Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Dziwak

Dziwak 1634

1
dag margaryny 10 dag cukru Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dalej ucierać. Ubic pianę zbiałek i dodać do maku.Lekko wymieszać. Przełożyć ciasto. Masa: 1 kostka Zobacz więcej
. Jablkowe crepese z Calvadosem ciasto: 1 szklanka maki pszennej 200ml mleka 2 jajka 3/4 lyzki rozpuszczonego masla maslo do smazenia maslane jablka: 2 jablka 40g masla sok z cytryny 30g cukru 2 lyzki Zobacz więcej
przepis ze strony www.mojewypieki.blox.pl Babeczki wielkanocne Składniki na 12 babeczek 130 g miękkiego masla 120 g cukru ok. 160 g maki pszennej 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 lyzeczki Zobacz więcej
- zazwyczaj robie 4 razy te porcje... 250 ml mleka 30 g masla 2 jajka 100 g maki 1 lyzka rumu cukier waniliowy 1 lyzka cukru Maslo roztopic w rondelku, zalac mlekiem, chwile podgrzac. Make wymieszac Zobacz więcej
Chleb z kartoflami i jablkami Nikt by mni chyba nie uwierzyl, ze ten chleb wlasnie takie skladniki zawiera ;) Smakuje pysznie i... chlebowo ;) Dzieki zawartosci zmieniakow dluzej zachowuje swiezosc- Zobacz więcej
Nie przepadam za robieniem tortow. Wszystkie wydaj mi sie jednakowe: biszkopt+jakis tam krem. Cala sztuka polega na ozdobieniu... Tym razem wierzchnia czesc pokruszylam i zabarwilam niebieskim cukrem. Zobacz więcej
Jesien to dla mnie pora na jableczniki, szarlotki i wszystkie inne ciasta z jablkami. Zapraszam slodko na jablecznik z karmelem :) Na blache o wymiarach: 32x39 cm 200 g masla lub margaryny do Zobacz więcej
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g) 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g migdalow w platkach lub siekanych 50 g rodzynek (sultanki) 3 lyzki soku jablkowego Jablka obrac, Zobacz więcej
chrupiaca skorka ;) Oto przepis na te pysznosci: 100 g wody 160 g maki chlebowej 30 g zakwasu Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. 650 g Zobacz więcej