ciasto z suską

Składniki: · 200g ciemnej czekolady · 220g masła · 3 jajka · Ziarenka z laski wanilii · 270g cukru ciemnego muscovado · 135g maki pszennej · Szczypta soli · Garść połówek orzechów włoskich · Garść Zobacz więcej
Na ostatnim Małopolskim Smaku w Miechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki Zobacz więcej
z Beskidzkiej Barci, domowych powidłach śliwkowych oraz z ogromną ilością suszonej śliwki. Ponieważ w domu babci, zawsze suszyło się ją w całości (tak, tak, pestka nadaje tutaj dużo smaku) wymaga Zobacz więcej
Na ostatnim Małopolskim Smaku w Miechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki Zobacz więcej
na eksperymenty. Stąd dzisiejsza jego prezentacja. Pierogi wychodzą rzeczywiście bardzo smaczne, więc zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono nie tylko Zobacz więcej
Zapraszam na pyszny i zdrowy torcik bez grama mąki za to na pysznym, sezonowym bobie z dodatkiem suszonej śliwki, prażonego sezamu i miodu kurpiowskiego. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mocno Zobacz więcej
Składniki 170 g czekolady 75% kakao, 4 jajka, 90 g cukru, 80 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g Zobacz więcej
, osuszyć, posypać solą, pieprze i mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać nie obrane ząbki czosnku, 3-4 łyżki wody, przykryć i piec 20 Zobacz więcej
Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego Zobacz więcej
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Teraz jest ten czas gdy czynicie przygotowania, ubieracie choinkę, wybieracie dania, które staną na Waszych świątecznych stołach, robicie listę świątecznych Zobacz więcej
Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką z bloga Mój Kulinarny Zobacz więcej
PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ, ORZECHAMI I MIODEM Prezentujemy wam dziś pyszne, małopolskie pierogi. Polecamy je jako deser, ale świetnie nadają się również na słodki obiad. Wykorzystaliśmy do jego Zobacz więcej
kukurydzianej Składniki na mus z suszonych śliwek: · 100g suszonych śliwek (suska suchlońska) · 2 łyżki soku z cytryny · 6 łyżek likieru amaretto Dodatkowo ok. 20 suszonych śliwek Sposób Zobacz więcej
z regionem pochodzenia : suskę sechlońską i miód drahimski. Pod tajemniczą nazwą suski sechlońskiej kryje się suszona i podwędzana w gorącym dymie ( 45-60 C) śliwka z okolic miejscowości Sechna w Zobacz więcej
koryciński swojski, suska sechlońska, śliwka szydłowska, truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna, wielkopolski ser smażony. Wniosek o rejestrację cebularza lubelskiego jako ChOG czeka na pozytywną Zobacz więcej
Całkiem niedawno miałam okazję brać udział w warsztatach, na których dowiedziałam się jak dokładnie przebiega proces wędzenia śliwki. Prócz tego pierwszy raz w życiu odważyłam się spróbować pierogi Zobacz więcej
, do ciasta dodałam w drugiej wersji na koniec wyrabiania wędzoną, suszoną śliwkę zwaną suską sechlońską, posiadającą "chronione oznaczenie geograficzne". Marcinowi bardzo dziękuję za recepturę, a Zobacz więcej
dalej będzie. Okazało się, że jest pięknie wyrośnięty i leciutko tylko przy brzegach zszedł niżej. Był pyszny, ale moim gościom ( egzotycznym, rodem z Etiopii ) smakował i tak bardziej mój Zobacz więcej
+ i Marcina Kocha. Obaj panowie są dla mnie klasą samą w sobie, a zaserwowane przez nich dania dały mi nowe spojrzenie na gotowanie. Pan Adam przygotował perliczki z suską sechlońską i selerem pod Zobacz więcej