Przepis na ciasto z toskańskiego klasztoru

Przepis na to ciasto dostałam od Joli, mojej koleżanki i dawnej szefowej (piękne czasy:). Jest to toskańskie ciasto z jabłkami, rodzynkami i orzeszkami pinii, musiałam przepis nieco zmodyfikować bo Zobacz więcej
Kasia FF
Kasia FF Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodFellas
Toskańskie ciasto kasztanowe

Toskańskie ciasto kasztanowe 154

Wyraźnie pamiętam zapach pieczonych kasztanów, jaki roznosił się po ulicach Lizbony, kiedy trzy lata temu spacerowałam po tym mieście. Było ciepłe listopadowe popołudnie i powoli dobiegał końca mój Zobacz więcej
Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o Zobacz więcej
Panforte di Siena to jeden z moich ulubionych włoskich deserów – niesamowicie aromatyczny, słodko-pieprzny, fantastyczny. Panforte di Siena to tradycyjne toskańskie ciasto, czy może bardziej placek, Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Toskańskie ciasto mleczne

Toskańskie ciasto mleczne 353

Pewnie każdy ma w życiu takie chwile, że jak coś zobaczy i zapragnie to myśl o tym nie daje mu spokoju, aż do momentu kiedy zrealizuje natręctwo:). Ja tak miałam z tym ciastem, które zobaczyłam u Zobacz więcej
Dziś słów kilka o tradycyjnym toskańskim cieście, czy może raczej piernikowym placku (panforte). Bardzo aromatycznym i pełnym bakalii. Słodka Manufaktura Leona to zlokalizowana w WodzisławiuŚląskim Zobacz więcej
Ciasto z górą, a raczej furą bakalii, orzechów i tym podobnych składników. Amatorzy naturalnego magnezu zawartego w pokarmach tutaj powinni skupić swoje zainteresowanie, bo jest go w bród i nie da się Zobacz więcej
Polvorones – mauretańska tradycja Na mojej liście ulubionych hiszpańskich słodyczy wysokie miejsce zajmują ciasteczka polvorones. Po pierwsze ze względu na swój smak – głównym ich składnikiem jest Zobacz więcej
Przepisy z klasztornej kuchni .. oraz przepis na piernik Przepisy z klasztornej kuchni to książka, która trafiła do mnie dzięki współpracy z wyd. Publicat. I jak szczerze mówiąc klasztorne książki Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Toskańskie wspomnienia, cz.1

Toskańskie wspomnienia, cz.1 116

‚ Moja tegoroczna toskańska przygoda zaczęła się w Casentino. Jadąc z Florencji pokonujemy najpierw przełęcz Consuma (1050 m n.p.m.), a później zjeżdżamy już w stronę doliny i miasteczek takich jak Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb Toskański

Chleb Toskański 92

Na wrześniową listę "Na zakwasie i na drożdżach", którą w tym miesiącu kompletują Małgosia i Piotr na swoim Akacjowym bloguupiekłam Chleb Toskański. Na tym podróżniczo-kulinarnym blogu w tym miesiącu Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
chleb toskański

chleb toskański 89

Toskania to miejsce, gdzie nakarmić można wszystkie zmysły, to przepiękne krajobrazy, zapachy oraz smaki włoskiej kuchni. Sierpniowa piekarnia Amber pachnie drożdżowym chlebem toskańskim. Chleb jest Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Zupa Toskańska Pomidorowa

Zupa Toskańska Pomidorowa 981

Zupa Toskańska Pomidorowa Kuchenne Cuda Joanny Blog > Komentarze do wpisu « Śledzie w Sosie Musztardowym Zupa Toskańska Pomidorowa Bardzo lekka, aromatyczna i zarazem sycąca zupa.Do tego wspaniałe Zobacz więcej
Kuchnia toskańska to temat główny mojego kolejnego przyjęcia tematycznego. Dlaczego kuchnia toskańska? Towarzyszyła oglądanemu filmowi Andrieja Tarkowskiego „Nostalgia”, a tam główna akcja toczy się Zobacz więcej
Małgosia i Piotr
Małgosia i Piotr Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
akacjowyblog
W majowej piekarni.

W majowej piekarni. 70

Wokół pachną bez i konwalie, a w domu młode pieczone ziemniaki z rozmarynem i chleb... W majowej piekarni AMBER pieczemy chleb zaproponowany przez MONIKĘ. To pyszny, pszenny chleb na zakwasie. Warto Zobacz więcej
Biedronka
Biedronka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyty
Toskańskie popołudnie za rogiem

Toskańskie popołudnie za rogiem 64

Sobota. Budzi mnie stukot deszczu o parapet. Jak dobrze, że nie trzeba wychodzić z domu i moknąć. Gonić autobusu. Szukać po kieszeniach zaginionego biletu. Jechać w ścisku i marzyć o kolejnej Zobacz więcej
Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego + KONKURS Kuchnia toskańska Piotra Adamczewskiego, recenzja książki. Kuchnia toskańska to książka autorstwa Piotra Adamczewskiego, niestety jego ostatnia, pan Zobacz więcej
Książkę dostałam jeszcze w zeszłym roku (pod koniec), niestety z braku czasu recenzja dopiero dzisiaj. Książka ta, to zbiór przepisów, oraz porad ojca Kazimierza Józefa Kmaka, w latach 2002-2010 był Zobacz więcej
Toskański chleb to mąka, woda i drożdże. Bez dodatku soli. Dlatego nazywany jest sciocco – mdły. Ma miękki, pulchny i gęsty miąższ. A skórkę cienką i chrupiącą. Toskańczycy dumni są ze swojego Zobacz więcej
W trakcie ostatniej podróży po słonecznej Toskanii zdziwiło mnie, że tamtejszy chleb wypiekany jest często bez dodatku soli. Jestem przyzwyczajona do tego, że chociaż skromna szczypta soli potrafi Zobacz więcej