ciasto zatapiane +rogaliki

W zimowej, bardzo mroźnej odsłonie prezentuję Wam przepyszne rogaliki. W zimie chyba najlepsze jest to, że inspiruje mnie do pieczenia takich pyszności. Pierwszy raz robiłam coś z ciasta zatapianego i Zobacz więcej
Składniki (na 32 sztuki małych rogalików): (ciasto): * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * 1/3 szklanki mleka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 120 g rozpuszczonego masła * 1/4 szklanki cukru * 1 Zobacz więcej
ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia". Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, Zobacz więcej
ciemnego maku zamiast jasnego. Chociaż tutaj można podmienić zawartość na dowolną. Dobre są nie tylko z makiem ale też dżemem, jabłkami z cynamonem itp. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Zobacz więcej
Drożdżowe (zatapiane) rogaliki z powidłami. Składniki: 1 kg mąki 3 łyżki cukru 1/2 szkl. mleka 10 dag. drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 500g margaryny lub masła 1 słoik powideł Wykonanie: Zobacz więcej
Marta_gotuje
Marta_gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Marta gotuje
Rogaliki zatapiane

Rogaliki zatapiane 224

0
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wweekend zrobiłam drożdżowe rogaliki zciasta zatapianego, które powyrobieniu wkłada się dozimnej wody, zawinięte szczelnie wściereczkę. Poupieczeniu są kruche, delikatne Zobacz więcej
domowe Pieguski domowy wafel faworki (chrusty) z piekarnika fińskie francuskie ciasteczka w dwóch wersjach francuskie zawijaski z serem jeżyki owsiane klasyczne oponki serowe kokosanki kruche koperty Zobacz więcej
brzoskwiń -brązowy cukier do posypania Mąkę skruszamy z masłem. Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i Zobacz więcej
Rogaliki zatapiane z konfiturą Przepis na ciasto drożdżowe, które po wyrobieniu należy umieścić w zimnej wodzie i poczekać aż wypłynie znalazłam na blogu Z piekarnika. Zabieg polegający na lekkim Zobacz więcej
Przepis "na coś" znalazła moja Mama w starych notatkach i za żadne skarby nie wiedziałyśmy co z niego będzie.Bez nazwy,pisany skrótowo przez babcię.Dopiero gdy przeglądałam blogi i natrafiłam u Zobacz więcej
Ewa Mróz
Ewa Mróz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fully-flavoured.blogspot.com
Topielce

Topielce 212

0
Pyszne, drożdżowe, bardzo delikatne, przyjemnie wilgotne i puszyste jednocześnie - takie są właśnie rogaliki "TOPIELCE". Swoją nazwę zawdzięczają jednemu z etapów ich przygotowania- ciasto po Zobacz więcej
Szkoda gadać..ile ich zjadłam, pyszne, rozpływające się w ustach, mniam !!!! Przepis z blogu Kasi, z moimi małymi zmianami. Porcja na 40 sztuk. Zachęcam również do wypróbowania rogalików z ciasta Zobacz więcej
Zawsze się zastanawiałam ja wyjdzie i jak smakuje ciasto drożdżowe zalewane wodą,wreszcie się skusiłam i przygotowałam rogaliki z tego zatapianego ciasta.Przyznam że są bardzo,bardzo smaczne... a Zobacz więcej
Rogaliki trzy składnikowe - pyszne, łatwe a ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Jest kruche i minimalnie rozwarstwia się na wzór tego z Francji. Zupełnie inne niż to, które podawałam w Zobacz więcej
Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy Zobacz więcej
Przepisów na rogaliki jest mnóstwo. Drożdżowych, kruchych, z serem, półdrożdżowych… i każdy ma ten jeden ulubiony, po który sięga zawsze, gdy poszukuje czegoś sprawdzonego. Nie pamiętam odkąd talerze Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
(bez tytułu)

(bez tytułu) 107

0
Drożdżowe rogaliki z różą Drożdżowe rogaliki z różą Rożki z różą piekę regularnie, a przepis na nie znalazłam na cioccolatogatto.blox.pl. Do tej pory piekłam rożki kruche z ciasta serowego czy Zobacz więcej
Jeszcze przed wyjazdem zachciało mi się czegoś słodkiego. Padło na rogaliki zatapiane, a że akurat mam w domu bardzo dużo czarnej porzeczki, z nią je zrobiłem. Rogaliki są pyszne, lekko kruche z Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale u mnie w domu uwielbiamy rogaliki. I te i tamte i jakie by nie były:) Robiąc je zawsze muszę pamiętać, że dla mojej rodzinki ciasto na rogaliki musi być robione z podwójnej Zobacz więcej
kuchnia cudownie skwierczała, długim haczykowatym pogrzebaczem unosiła stalowe krążki palnika i dorzucała drewienka albo węgielki. Robiło się coraz cieplej, pachniało coraz mocniej a ja coraz głębiej Zobacz więcej