ciasto ze świeżą żurawina

bynie dzwoniłi nikt by nic nie chciał. Dzień tylko dlasiebie. Aby choć na chwilę oderwać się od tego co zacznie się od 10 w pracy. Postanowiłam zrelaksować się w kuchni i zrobiłam pyszne ciasto ze Zobacz więcej
Żurawina ma charakterystyczny cierpko-gorzki smak. Ponadto zawiera błonnik, witaminę C, B1, B2 i sole mineralne m.in. fosfor, wapń, miedź, jod. Zawiera również kwas benzoesowy- naturalny konserwant. Zobacz więcej
Domyślam się, że wiele osób ma dosyć moich przepisów z użyciem ksylitolu, który nie jest tak tani i powszechnie dostępny jak cukier. Dlatego dzisiaj mam dla was ciasto marchewkowe bez cukru i bez Zobacz więcej
Zapraszam Was na przepyszne ciasto waniliowe z dodatkiem świeżej żurawiny. Ciasto jest wilgotne, waniliowe, słodkie i z kwaskowatymi żurawinami komponuje się wspaniale, smaki się równoważą. Ciasto Zobacz więcej
Ciasto jest proste w wykonaniu, jak to ciasto ucierane. Do tego pięknie pachnie wanilią i żurawiną. Smakuje doskonale. Upiekłam je w 20 minut, na niespodziewaną wizytę miłych gości, którzy dzwonią i Zobacz więcej
Ciasto z wanilią i świeżą żurawiną Lubię proste ciasta: zamieszać, wymieszać, wstawić do piekarnika i już. To ciasto właśnie takie jest i do tego bardzo dobrze smakuje. Długo zachowuje świeżość. Jest Zobacz więcej
Tydzień temu na targu zakupiłam żurawinę. Widziałam ją pierwszy raz i po prostu nie mogłam się oprzeć tym pięknym, czerwonym kuleczkom! :) Naprawdę uroczy owoc. Niestety w ogóle nie miałam pomysłu co Zobacz więcej
sera białego (u mnie twaróg na pół z ricottą) - 25 g cukru (do sera) - 300 g świeżej żurawiny (może być mrożona) - 25 g cukru (do żurawiny) - 400 g mąki pszennej - 340 g cukru - 4 płaskie łyżeczki Zobacz więcej
A gdyby tak na święta zamiast serników, makowców i keksów przygotować ciasto z czerwoną żurawiną? Czy to byłoby sprzeczne z tradycją? Może w tym roku ktoś się skusi na małe odstępstwo? Albo chociaż Zobacz więcej
Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do Zobacz więcej
Nadchodzą święta. Nie ma jeszcze śniegu, co prawda, ale kolędy i pastorałki słychać już w każdym sklepie. Sprzedawcy w Anglii poubierani są w sweterki z reniferami, króluje zieleń ostrokrzewu i Zobacz więcej
W ten weekend planowałam upiec ciasto zjabłkami ilawendą, ale wizyta wsklepie zaowocowała zakupami, które przesunęły mój jabłkowy plan na później. Po pierwsze, kupiłam ponad kilogram jadalnych Zobacz więcej
ps17 stycznia 2012 03:03 Lubię mokre ciasta, wygląda przepysznie. Aniu czy żurawina powinna być świeża? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Jesienny keks

Jesienny keks 101

0
Pierwszy raz kupiłam dziś świeżą żurawinę. Oczywiście z myślą o stworzeniu jakiegoś wypieku. Nie było tu dotąd żadnego keksu. Ot! I już jest! ;) Ciasto jest dość wilgotne. Cierpka żurawina złamana Zobacz więcej
wfartuchu
wfartuchu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wfartuchu.blog.pl
Tort Adwokatowy

Tort Adwokatowy 790

0
Tort na bazie tortu adwokackiego wg przepisu Magdy Gessler z żurawiną i konfitowaną skórką pomarańczy. ciasto: - żółte ciasto biszkoptowe barwione kurkumą poncz: - świeży sok z pomarańczy, adwokat, Zobacz więcej
Tosty zapiekane z dodatkami, zwane też popularnie zapiekankami, to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepłą i krzepiącą kolację. Od czasu do czasu urozmaicam ich formę i dobierając nietypowe Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na pyszną pizzę zwaną formaggi e rucola. Składniki: - Puszyste ciasto na pizzę - Sos beszamelowy - Gruszki w syropie - 3 połówki - Żurawina - 1 opakowanie - Ser mozzarella - 100gr - Zobacz więcej
przEKOnseczki
przEKOnseczki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przEKOnseczki
żurawina na surowo

żurawina na surowo 308

2
składniki: - 300 g świeżej obranej żurawiny - 5 dużych łyżek cukru -> Żurawinę zmiksuj z cukrem dokładnie i gotowe :) -> Przełóż do słoiczka i trymaj w lodówce. Dodawaj do owsianki, herbaty, do Zobacz więcej
Dla wielbicieli połączenia sera pleśniowego z gruszką. Bardzo proste w wykonaniu, a wyrafinowany smak dodatkowo podkreśla dodatek tymianka. pół krążka sera pleśniowego (typu Camembert, ok. 60g.) 2 Zobacz więcej
dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy Zobacz więcej