ciasto zest cytrynowe

{{headerMessage}}
Mhhhhh Szybka i przepyszna propozycja! Ciasto z Fantą potrzebujemy: - filiżankę oleju - filiżankę fanty - 2 filiżanki cukru - 4 filiżanki mąki - opakowanie cukru waniliowego - opakowanie proszku do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drożdże połącz z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw na 10 minut. Do mąki dodaj sól, przyprawy, mieszankę z drożdży, cukier, masło, jajka (2szt.) i skórkę cytrynową. Wyrób ciasto. Gdy będzie Zobacz więcej
GrBorys
GrBorys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje ulubione drzewo
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami 76

0
{{headerMessage}}
Składniki: 15 dag masła 20 dag cukru (1 szkl.) cukier wanilinowy 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej (ja daję łyżeczkę) sól 3 jaja 28 dag mąki (1,5 szkl.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Piec w 160 st 50-60min przykryć wierzch papierem do pieczenia). Po przestudzeniu przygotowałam beze włoską opalaną palnikiem na wierzch Masa cytrynowa na sernik cytrynowy 27 cm 1.7kg twarogu 15% Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
EKSTRAKT CYTRYNOWY

EKSTRAKT CYTRYNOWY 52

0
{{headerMessage}}
intensywniejszego aromatu. EKSTRAKT CYTRYNOWY Składniki (butelka 200 ml): skórka z dwóch cytryn (tzw. zest) 50 ml przegotowanej wody 150 ml wódki Cytryny myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przesiane kilka kropel aromatu cytrynowego/zest z połowy cytryny Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka, jogurt, cukier i wanilię ubić na puszystą masę, aż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdziwie bogate, ogromne serce. W mojej wersji z marmoladą różaną, jednak jej smak może być oczywiście dowolny. Bardzo kruche, z wyraźnie odczuwalnym aromatem cytryny! Do przyrządzenia na szybko, Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Limonkowy
SZYBKA BABKA CYTRYNOWA

SZYBKA BABKA CYTRYNOWA 1379

2
{{headerMessage}}
Ten wypiek niezbyt pasuje do zbliżających się Świąt. Cóż, ostatnimi czasy miewam nieco zwariowane, spożywcze zachcianki. Tym razem padło na tę babkę - niezwykle puszystą, delikatną i intensywnie Zobacz więcej
magdalenan
magdalenan Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzonko
Funnel cakes vel. funny cakes!

Funnel cakes vel. funny cakes! 120

0
{{headerMessage}}
, bo 'lemon zest' nigdzie u nas nie widziałam i zastąpiłam go skórką cytrynową. Składniki: 375g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 65g cukru pudru (5,5 łyżki) 335ml mleka skórka z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto m o c n o cytrynowe. Wilgotne, z dużą ilością kwaśno - słodkiego lukru. Bardzo, bardzo proste do zrobienia. Z kubkiem herbaty. I dobrą książką. Na parapecie. Oddycham zapachem deszczu. Cóż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zgęstnieje. Doprawiamy skórką cytrynową, solą, pieprzem i świeżą pietruszką. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem można posypać odrobiną parmezanu. Ingredients serves 3 120 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy na sklepowej półce znalazłam jogurt grecki owczy, od razu wiedziałam, co z niego przygotuję – poza mizerią :) Jogurtowe ciasto cytrynowe. Na bazarku kupiłam akurat dorodne borówki, więc garść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niedawno szukałam przepisu proste ciasto z gruszkami ( wicie, że nie mam talentu do pieczenia )... idealny przepis udało mi się znaleźć na blogu My Kitchen in the Rockies. Francuska tarta z gruszkami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Delikatny, kremowy sernik na zimno z agrestową galaretką, nutką limonki i mascarpone. English version below Na sernik na zimno ochotę mam zawsze. Z owocami, galaretkami, na słodki, kwaśny i nieco Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zgęstnieje. Doprawiamy skórką cytrynową, solą, pieprzem i świeżą pietruszką. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem można posypać odrobiną parmezanu. Ingredients serves 3 120 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
taki syrop z pędów sosny, który leży długo na półce, tak zupełnie bez konkretnego przeznaczenia. Nie szukałam żadnego skomplikowanego przepisu. Spód to zwykłe ciasto cytrynowe, a krem jest lekki, z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zimy. Takiej jaką lubię: śnieżnej, mroźnej i słonecznej. Wybaczcie, nie będę topić marzanny ale skoro wiosna tak się panoszy to postanowiłam powitać ją jak należy - bukietem pachnących żonkili. Dla Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne, puszyste ciasto cytrynowe, które długo utrzymuje świeżość dzięki nasączeniu syropem cytrynowym. Delicious, fluffy lemon cake, which stays fresh a few days thanks to the soaking into the lemon Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tym tygodniu trochę zaniedbałam gotowanie z powodu choroby, więc mam nadzieję, że zdążę z porcją cotygodniowych muffinów na następny weekend. W międzyczasie miałam kilka zapasowych wpisów, więc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo proste i szybkie ciasto cytrynowe. Zrobilam jeszcze przed wyjsciem do pracy i nie moglam sie oprzec wiec na goraco zjadlam jedne kawalek :) Przepis mialam juz od bardzo dawna zanotowany w Zobacz więcej