ciecierzyca po indyjski

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, stanowi bardzo zdrową alternatywę dla potraw mięsnych. Zawiera dużo pełnowartościowego białka, a poza tym liczne mikroelementy, w tym żelazo i Zobacz więcej
Chlebki z mąki z ciecierzycy to jeden z wielu rodzajów pieczywa podawanego do indyjskich potraw. Właściwie, mąka z cieciorki jest tu raczej dodatkiem, podstawą jest mąka razowa i z tego powodu chlebki Zobacz więcej
znalezionych w sieci, z czego główną inspiracją był przepis Phalange. Cebuli w sałatkach nie lubię, bo trudno się potem pozbyć jej smaku, limonkę zastąpiłam cytryną, mięty nie było, cukier do kosza. Zobacz więcej
Ostatnio odgrażałam się, że zrobię dhoklę, jednak gdy na blogu Pankaj zobaczyłam przepis na inną potrawę z mąki z ciecierzycy -besan papdi, wiedziałam, że papdi muszą być pierwsze. Oto więc kolejny Zobacz więcej
Zupka.... mniammmmmm, Jest w niej chyba wszystko...cudowne aromaty, klasyczne polaczenia chili, imbiru, czosnku, limonki, z dodatkiem szafranu i pysznie pachnacych przypraw. Do tego chrupiaca Zobacz więcej
ugotowanych mnóstwo potraw, tak więc mam do nadrobienia SPORO. :) Dzisiaj - Chana Masala, czyli indyjskie curry z ciecierzycy. Tylko i aż. Jeżeli chodzi o nas - zdecydowanie numer 1 na obiad, Zobacz więcej
lubię te gęste i rozgrzewające z aromatycznymi przyprawami, pikantne. Chociaż ze względu na Emilkę muszę się w tym względzie stopować ( dlatego teraz znacznie rzadziej gotuję zupy tajskie bo dla mnie Zobacz więcej
Ta zupa jest cudowna. Cudowna. Kremowa, nieskomplikowana i pięknie pachnąca. Nic tylko namaczać ciecierzycę i obierać ziemniaki. Mniam! Może ona i nie wygląda zbyt pięknie, może ma kilka dziwnych Zobacz więcej
Kino indyjskie kojarzy się pewnie większości z nas z dość kiczowatym Bollywoodem. Jeśli chcecie odkryć inną twarz indyjskiej kinematografii, koniecznie wybierzcie się na film „Smak curry”, który od Zobacz więcej
Zupa z dyni i ciecierzycy w indyjskim stylu | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Stir fry z Zobacz więcej
Scroll down for English Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczashinduskichświąt i uroczystości.Przygotowuje się je z mąki z ciecierzycy, semoliny lub mąki kokosowej i ghee (rodzaj Zobacz więcej
”. Wyszła z tego wariacja na danie z Indii i chociaż mleko kokosowe zastąpiłam jogurtem naturalnym, a kolendrę zieloną pietruszką – wyszło całkiem niezłe, jak na szczupłe zasoby kuchenne ;) Curry ze Zobacz więcej
cebula 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 posiekany ząbek czosnku 1-2 łyżki przyprawy garam masala; w zależności, jak pikantna ma być zupa (użyłam tej otrzymanej z „Ale.Dobre.pl”) 1,6 litra bulionu Zobacz więcej
Lub raczej moja wariacja tej zupy. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis. Jest to kolejne danie, które umacnia moją miłość do ciecierzycy… Zupa mega pikantna. A może ja dałam za dużo papryczki Zobacz więcej
W dzisiejszym poście zaprezentuję jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich z cieciorki (ciecierzycy). Ta potrawa pojawia się na naszym stole regularnie, gdyż jest smaczna i aromatyczna, a jej Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Chana masala to popularne danie kuchni Indii i Pakistanu. Jest to rodzaj curry z ciecierzycy, która to nazywana jest chana. Jest to danie kipiące aromatem przypraw, pikantne z lekką cytrusową nutką. Zobacz więcej
Wieczorem namoczyć w osobnych naczyniach - 1 szklanka ciecierzycy (namoczyć z odrobiną soku z cytryny) - ok 25 gr migdałów – ilość migdałów wystarczy na przygotowanie szklanki mleka - 3 suszonych Zobacz więcej