ciecierzyca po toskańsku

{{headerMessage}}
Kuchnia toskańska jest niewyszukana i prosta, a przy tym zdrowa i naturalna. Placek z mąki z ciecierzycy, to doskonała, wytrawna przekąska dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i unikają glutenu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Upalny czerwiec z San Gimignano. Muzyczne popołudnie również w San Gimignano. Zaciszna restauracja w Volpaia. Nie może być chyba bardziej rustykalnego dania z pięknej Toskanii. Zajadają się nim od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Upalny czerwiec z San Gimignano. Muzyczne popołudnie również w San Gimignano. Zaciszna restauracja w Volpaia. Nie może być chyba bardziej rustykalnego dania z pięknej Toskanii. Zajadają się nim od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś rozpoczynam na blogu tydzień włoski. Podzielę się z Wami tym, czego nauczyłam się w Toskanii. Rozpoczynam od pierwszego dania- toskańskiej zupy z ciecierzycy. Jest po prostu rewelacyjna a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jej część kulinarna. Toskanii w wydaniu eko jeszcze nie znałam. Zasmakowałam w rybolicie, oliwie toskańskiej podawanej z toskańskim chlebem. Piekłam panforte, widziałam jak rzeźniczka przynosi do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smakołyki Angeli na Facebooku Polish/English/Italiano Składniki dla 4 osób/ Ingredients (serves 4)/ Ingredienti per 4 persone: 150 g gotowanej ciecierzycy/ 5 oz cooked chickpeas/ 150 g di fagioli ceci Zobacz więcej
WEGEtuJEMY
WEGEtuJEMY Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VEGEtuJEMY
Toskańska pasta z ciecierzycy

Toskańska pasta z ciecierzycy 64

0
{{headerMessage}}
Jedną z past, która bardzo przypadła nam do gustu jest pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Jest mocno pomidorowa o gęstej konsystencji, jak dla mnie pachnąca Toskanią... Składniki: - szklanka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Korzystając z trwającego sezonu na dynię staram się wykorzystać ją jak mogę na szereg różnych sposobów. Słoneczny kolor mojej hokkaido rozjaśniał moją kuchnię przez kilka dni aż w końcu nadszedł czas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Korzystając z trwającego sezonu na dynię staram się wykorzystać ją jak mogę na szereg różnych sposobów. Słoneczny kolor mojej hokkaido rozjaśniał moją kuchnię przez kilka dni aż w końcu nadszedł czas Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Cecina

Cecina 118

0
{{headerMessage}}
… zaliczana jest do toskańskich przysmaków wywodzących się z tzw. “cucina povera”, czyli kuchni ubogiej i niewyszukanej. To rodzaj niziutkiego placka przygotowywanego z mąki z ciecierzycy. Kiedyś “ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przybliża nam swoje rodzinne rejony. "Wksiążcezawarta jest moja miłość do Toskanii i jej produktów" - pisze we wstępie. Przeglądając fotografie i wczytując się w przepisy odbywamy kulinarną podróż. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na raz wystarczy spokojnie pół porcji. A propos mąkę glutenową możecie zamienićna: Mąka gryczana Mąka ryżowa Mąka kukurydziana Mąka z amarantusa i amarantus Mąka ziemniaczana Tapioka (mąka z manioku) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zachciało mi się pasty hummus. A jak hummus to koniecznie z pysznym chlebkiem. Jeśli pyszny chlebek to najlepiej własnego wypieku. I tak powstało połączenie chlebka toskańskiego (celowo jest bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(RAW) SOS TATARSKI I MAJONEZ Z FASOLI DESERY CIASTA PIECZONE BROWNIE SEZAMOWE PIERNICZKI SOWY CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE KORZENNE DYNIOWE KWADRACIKI(coś pomiędzy piernikiem a brownie) CIASTA BEZ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z jabłkiem po toskańsku Orata al cartoccio czyli dorada pieczona w folii Orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku Pasta e ceci, czyli zupa z ciecierzycy Polędwica wieprzowa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
; - ok. w kubki jarmużu lub sałaty toskańskiej – posiekanego po wycięciu zgrubiałych nerwów; - siekane zioła do wykończenia np. kolendra; * ilość porcji zależna jest od tego jak gęste chce się zrobić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- 1 łyżeczka słodkiej papryki - 0,5-1 łyżeczki papryki wędzonej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka lubczyku Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy i pieczemy w piekarniku Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
SAŁATKA: BÓB I FETA

SAŁATKA: BÓB I FETA 132

3
{{headerMessage}}
. Wtedy podczas rozmowy z pewnym handlarzem na miejscowym targu dowiedziałam się, że w egipskie falafle przygotowywane są własnie z suszonego bobu, a nie tak jak w krajach arabskich z ciecierzycy. Zobacz więcej
WEGEtuJEMY
WEGEtuJEMY Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VEGEtuJEMY
Burak na kanapkę!

Burak na kanapkę! 165

0
{{headerMessage}}
- 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka chrzanu - szczypta soli, chilli Wykonanie: Buraka obieramy, kroimy w plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (szkoda włączać piekarnik dla 1 buraka, Zobacz więcej
WEGEtuJEMY
WEGEtuJEMY Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VEGEtuJEMY
Bananowo-kakaowy tofurnik

Bananowo-kakaowy tofurnik 127

2
{{headerMessage}}
. Dziś zrobiłam wersję bardziej mokrą - z bananami i kakao. Składniki: Spód - 240g pełnoziarnistych herbatników/ciasteczek owsianych - 4 daktyle - 2 łyżki oleju kokosowego Masa: - 2x tofu naturalne Zobacz więcej