cielęcina duszona w białym winie

Dzisiaj pyszne danie idealne na Bożonarodzeniowy obiad: Cielęcina duszona w białym winie z szałwią W naszym domu bardzo lubimy cielęcinę, to kruche i delikatne mięso o wspaniałym smaku. Kawałek Zobacz więcej
frillia
frillia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Projekt Kuchnia
Saltimbocca

Saltimbocca 357

0
oliwa Cielęcinę kroimy na cienkie plastry. Dodatkowo rozbijamy gładką stroną tłuczka (przez folię spożywczą jest dużo łatwiej). Posypujemy pieprzem (nie solimy - szynka jest słona). Na kotlecikach Zobacz więcej
Gremolata, rodzaj aromatycznej posypki, składającej się z posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku. Pochodzi z Lombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona Zobacz więcej
Nigdy nie przepadałam za cielęciną. Wydawała mi się mdła, ale w tej wersji.... palce lizać :) Składniki: cielęcina szynka (użyłam pieczonej z truflami) bazylia sól pieprz lampka białego wina oliwa Zobacz więcej
Przygotowanie 25 minut Duszenie 20 minut 4 porcje 4 duże plastry cielęciny cienko rozbite i przecięte na pół 12 świeżych fig 120 g sera owczego 50 g masła 20 cl białego wytrawnego wina Tymianek Spl, Zobacz więcej
2 listki szałwii, plaster szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. Sznycle popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć sznycle z obu stron. Wlać białe wino i dusić do miękkości. Sos zredukować i Zobacz więcej
Plastry giczy cielęcej z kością duszone w białym winie z pomidorami, czosnkiem i tymiankiem Dziś zgodnie z zapowiedzią ossobuco, czyli wywodzący się z Lombardii genialny przepis na duszoną w białym Zobacz więcej
garyija
garyija Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gary i Ja
Gulasz francuski z czosnkiem

Gulasz francuski z czosnkiem 433

1
1kg cielęciny bez kości 3 łyżki oliwy 1-2 główki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki suszonego tymianku łyżka soku z cytryny 0,5 szklanki bulionu Zobacz więcej
aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu. Składniki: Zobacz więcej
Saltimbocca*, torodzaj popularnejwłoskiejpotrawy, któraprzyrządzana jest z rozbitego płatacielęcinyorazszynki, z dodatkiem szałwii,zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białegowina. Nieraz Zobacz więcej
białego wytrawnego wina Bullion cielęcy najlepiej w proszku albo w kostce czy w galaretce Świeży tymianek Masło Na maśle podsmażamy mięso, dodajemy posiekane drobno: cebulę i marchewkę. Chwilę Zobacz więcej
Przepisem tym poratował mnie Bartek z przepisy.com. Szukałam czegoś na Dzień Mamy z korzeniami włoskimi ale z wykorzystaniem szałwii. W oryginalnym przepisie powinna się znaleźć cielęcina. Ja użyłam Zobacz więcej
Resztki wina z poprzedniego wieczoru są świetną okazją do wypróbowania dań z jego dodatkiem. Ja zwykle stawiam na sosy. Połączenie białego wina, goździków i delikatnego mięsa okazało się niezwykle Zobacz więcej
. Składniki: 300 g moreli (użyłam moreli w syropie) 150 ml wody 100 ml białego wina (użyłam Martini) 50 ml soku spod moreli gałązka rozmarynu 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz 1. Na Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sznycle z indyka a

sznycle z indyka a  381

1
włoska saltimbocca to potrawa z cielęciny z surową suszoną szynką i szałwią. zgodnie z tłumaczeniem salta in bocca - skacz do ust - ciężko tym sznyclom się oprzeć. tak samo z resztą stało się i w Zobacz więcej
jeszcze cielęcina w dwóch odsłonach. Najpierw jako klasyczna saltimbocca z szałwią, duszona na białym winie (39 zł) oraz równie doskonała cielęcina grillowana (45 zł) w sosie pomidorowym z bazylią i Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Stifado

Stifado 499

1
smakuje z gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet z kromką dobrego chleba. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego J. Olivera Zobacz także: Grecki gulasz wieprzowy Zobacz więcej
, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Zobacz więcej
z czekoladą i truskawkami ŚNIADANIE Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie Truskawkowy koktajl z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy z pieczonym burakiem i kaszą jaglaną Kaszka Zobacz więcej
w pomidorach i białym winie ( ossobuco), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie po włosku? Sami Zobacz więcej