cielęcina duszona z pieczarkami

mięso się zarumieni ale wciąż będzie soczyste. Razem z mięsem możemy grillować pieczarki. Burak pokrojony w drobne plasterki wrzucamy do garnka, dodajemy oleju kokosowego, wody, skrapiamy cytryną i Zobacz więcej
z cielęciną) ok. 250 g suchego makaronu łazanki cebula sól, pieprz, przyprawa maggi 1 łyżka masła Sposób wykonania: Poszatkowaną drobno kapustę zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Po Zobacz więcej
1/2 szklanki mleka 1 batat 8 pieczarek 2 łyżeczki oliwy sól Przygotowanie: Cielęcinę marynujemyconajmniej godzinęw mleku z imbirem, czosnkiem, kolendrą, cynamonem i chilli. Wszystkie warzywa Zobacz więcej
Aromatyczny, dobrze doprawiony schab z dodatkiem kiełbasy z cielęciny i ogórków kiszonych. Bardzo ciekawy i oryginalny smak! 500 g schabu Przyprawy: Sól. Pieprz, Chili pieprz cayenne, zioła Zobacz więcej
Bardzo smaczne i delikatne kotlety cielęce podane z roztopionymi plastrami sera mozzarella oraz duszonymi na maśle pieczarkami. Danie idealnie sprawdzi się jak u mnie na niedzielny obiad . Goście lub Zobacz więcej
Stary przepis, z książki „Najnowszej Kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Według przepisu puree, ja podałam jako sos. Nie wygląda, szczególnie na zdjęciu, ale zdecydowanie Zobacz więcej
Dzisiaj propozycja na delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami. Pyszne mięso i aksamitny sos śmietankowy. Tego nie jemy codziennie :) Składniki: 500 g cielęciny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 350 ml Zobacz więcej
Jeden z najbardziej delikatnych, aksamitnych i pysznych gulaszy jakie znam. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem jest cielęcina, której walory smakowe sprawiają, że potrawa wprawia w zachwyt, Zobacz więcej
Wczoraj zrobiłam cudowną cielęcinę Marengo…..Tak pysznej cielęciny nigdy jeszcze jadłam, wilgotna, miękka i bajecznie aromatyczna. Podobno danie zostało podane po raz pierwszy Napoleonowi, właśnie Zobacz więcej
części tasaka a następnie każdą porcję owinęłam dwoma plastrami szynki, spięłam wykałaczkami. Na dużej patelni podgrzałam oliwę z łyżką masła. Obsmażyłam cielęcinę z obu stron. Kiedy była rumiana Zobacz więcej
Marengo to miejscowość w północnych Włoszech, znana ze zwycięskiej bitwy Napoleona z armią austriacką w 1800 roku. A kucharzom i smakoszom znana jest z potrawy, która występuje w dwóch wariantach: Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 643

1
"Pyszna! Aromatyczna i sycąca. Zamiast wołowiny użyłam cielęciny." Składniki (niektóre dawałam "na oko" więc trudno sprecyzować): ok. 1 kg cielęcej karkówki 1/3 kg pieczarek (najlepiej małych) 2 Zobacz więcej
paraboliczny) 1/2 kg mielonej cielęciny 1 duża lub 2 mniejsze marchewki 1/2 kg pieczarek cebula 500 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili cayenne Zobacz więcej
przygotowywałam z cielęciny ale w ramach porządków w zamrażalniku znalazłam jagnięcinę, akurat 600g to przetestowałam, i wyszło rewelacyjnie. Potrawka wyborna, można ją podać z kaszą albo makaronem. Zobacz więcej
Różne pomysły na przepisy przychodzą do głowy, kiedy chce się przygotować cokolwiek do jedzenia.Powstało już tyle wersji na potrawy z mięsem wieprzowym, wołowym, cielęciną i drobiowym. Myślę, że ze Zobacz więcej
Delikatna, aksamitna w smaku. Jeden z ulubionych moich przepisów na cielęcinę. Wyciągnięty z książki Magdy Gessler pt. „Kocham gotować” Składniki (na 4 porcje): 800 g cielęciny pokrojonej w kostkę 12 Zobacz więcej
Jakiś czas temu prezentowałam pieczoną cielęcinę z warzywami, dzisiaj przyszedł czas na roladę. Trafił mi się kawałek cielęciny i tak powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja Zobacz więcej
Kolejna wersja tarty na słono. Na obiad, na kolację, jako przystawka, nadaje się na każdą okazję. Nie wiem jak ja kiedyś mogłam funkcjonować bez tart Składniki: Ciasto: 220 g mąki 125 g zimnego masła Zobacz więcej
na obiad była cielęcina w formie gulaszu, która pozwoliła mi na spokojne oglądanie nowego ulubionego serialu Damages. Pisałam już o nim? Glenn Close jest tu świetna jak pozbawiona skrupułów (ale czy Zobacz więcej
Kolejne Risotto, tym razem może takie bardziej jesienne: w wersji z pieczarkami. Jakoś nigdy ryż mi nie pasował do grzybów, choć muszę przyznać było to ciekawe połączenie smaków, zwłaszcza kiedy Zobacz więcej