cielęcina rydz

Trochę Smaku
Trochę Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trochę Smaku
Duszona cielęcina

Duszona cielęcina 36737

Cielęcina duszona jest to jeden z najprostszych przepisów na przyrządzenie tego delikatnego mięsa. Ze względu również na ilość składników potrzebnych do przygotowania. Lecz smak mięsa przygotowanego w Zobacz więcej
Składniki: cielęcina bez kości 1,2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, przyprawa do cielęciny 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek Zobacz więcej
W weekendy zwykle sporo gotuję – robię dania ( i zdjęcia) na bloga, mniej więcej co dwa tygodnie gotuję gar wywaru do późniejszego wykorzystania, zwykle robię jakieś słodycze dla Emilki do Zobacz więcej
Krysia
Krysia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kocioł i garnek
Cielęcina duszona w maśle

Cielęcina duszona w maśle 14785

Kawałek cielęciny ok.1kg.(może być mostek,łopatka....) pół paczki masła sól, pieprz. Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem. Przekroić na połowę. Na dno rondla dajemy 2 łyżki sklarowanego masła, dobrze Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 10417

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
Nie ma nic pyszniejszego o tej porze roku od rydzów smażonych na świeżym masełku. Uwielbiam łączyć je z delikatną cielęciną i podawać w towarzystwie komosy ryżowej. Jest to bardzo zdrowe i Zobacz więcej
Cielęcina w białym sosie zwana po francusku Blanquette to prawdziwy zabytek tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne danie na „proszony” obiad czy kolację.Sos śmietankowo-cytrynowydoskonale komponuje Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cielęcina pieczona

Cielęcina pieczona 9811

Cielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole. Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę wiedziałam, że mam ładny kawałek Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Smażone rydze

Smażone rydze 9016

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty Zobacz więcej
W miniony weekend przygotowaliśmy wspólnie z mężem danie wg przepisu znalezionego w gazetce z Biedronki. Tzn pomysłodawcą i głównym wykonawcą był mój M., moja rola natomiast sprowadziła się do Zobacz więcej
I tak można wykorzystać marynowane rydz. Składniki sałata lodowa 2 jajka ugotowane na twardo słoiczek marynowanych rydzów ( po odsączeniu 150 g ) - sos : 50 ml oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Rydze, rydzunie!

Rydze, rydzunie! 6891

Dziś krótko i na temat. RYDZE! Czyszczenie: Pamiętajcie, najpierw płuczemy w zimnej wodzie, potem osuszamy i czyścimy delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym, blaszki - z piasku i ściółki. Potem Zobacz więcej
W chłodne jesienne wieczory zazwyczaj popijamy herbatkę z pigwą, imbirem czy cytryną. A gdyby tak pójść dalej i przenieść te rozgrzewające smaki na obiad? Tylko sama herbata na obiad to tak trochę Zobacz więcej
Trochę bałam się zaczynać przygodę z cielęciną, w końcu mięso nie jest tanie, więc marnacja dużego kawałka byłaby z uszczerbkiem dla domowego budżetu. Okazało się, że nie taki diabeł straszny... Mięso Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Kiszone rydze

Kiszone rydze 5532

Około 120 tysięcy grzybów zostało opisanych i sklasyfikowanych, jednak tych, które nadają się do tego, by przygotować z nich jedzenie jest około 1800. Już starożytni Rzymianie doskonale znali się na Zobacz więcej
Składniki: świeże rydze masło natka pietruszki cebula sól pieprz Przygotowanie: Rydze umyć. Na patelni na maśle podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Dodać rydze. Dusić 10 minut. Doprawić solą, Zobacz więcej
Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj Zobacz więcej
Od ostatniego wypadu do lasu było ciepło, do tego popadał deszcz. Więc powinny pojawić się ponownie jesienne grzyby, czyli rydze! Mieliśmy nadzieję, że nikt nas nie uprzedzi, gdyż rydze to rarytas Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Rydze i oscypek

Rydze i oscypek 23

Takie małe co nieco, mała przystawka, może drugie śniadanie? Robiłam marynowane rydze; do słoików wzięłam tylko te najmniejsze i obcinałam ogonki, trzeba było z tych pozostałości coś zrobić. Najpierw Zobacz więcej
Wbijam do Was wieczorkiem aby pochwalić się dzisiejszymi zdobyczami : pysznymi rydzykami :D. Nie wiem jak do końca października będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp Zobacz więcej