cielęcina w miodzie

Ponownie u nas na stole zagościła cielęcina. Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem musztardy i miodu, który nadaje jej lekkiej słodyczy. W przypadku mięs duszonych warto wykorzystać szybkowar. Znacznie Zobacz więcej
Mój ulubiony dodatek do mięsa na słodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka Zobacz więcej
mięso się zarumieni ale wciąż będzie soczyste. Razem z mięsem możemy grillować pieczarki. Burak pokrojony w drobne plasterki wrzucamy do garnka, dodajemy oleju kokosowego, wody, skrapiamy cytryną i Zobacz więcej
Już wyjaśniam o co chodzi .Pomysł na pyszną cielęcinę pieczoną w garnku mam od swojej kuzynki Hani , a Ona od swojej Mamy ( Cioci Oleńki ) .Metoda jest fantastyczna - mięso w zasadzie samo się piecze Zobacz więcej
Cielęcina z pomarańczami. Składniki : 1 kg świeżej cielęciny 4 pomarańcze 1 cytryna 2 łyżki płynnego naturalnego miodu 4 ząbki czosnku 1/4 litra bulionu 1 łyżka suszonego tymianku pieprz sól Sposób Zobacz więcej
Dziękuję;) Etniczność tonki to region Orinoko, Gujana, Wenezuela. Mistyczny, hipnotyzujący aromat oscylujący między gorzkim migdałem, miodem i wanilią. Muśnięcie goździka? Egzotyczny aromat tytoniu, a Zobacz więcej
1,2 kilograma cielęciny, 120 gram placka suchego drożdżowego, 2 jajka, 150 gram migdałów bez łupinek, 3 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw*, kilka gałązek świeżego tymianku, Zobacz więcej
ZUPA CZOSNKOWA Z KLOPSIKAMI CZOSNKOWO-SEROWYMI Tak jakoś zimno i ponuro się już robi na dworzu, więc czas wyciągnąć imbir, czosnek, cytrynę i miód i się rozgrzać i przygotować organizm na jesienne Zobacz więcej
dijon 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 2 duże gruszki (lub 4 małe) 4 łyżeczki sera ricotta szczypta cynamonu 2 łyżeczki prażonych orzeszków piniowych 2 łyżeczki miodu oliwa Zobacz więcej
Jak w wielu krajach na świecie tak i w Portugalii luchnia regionalna cieszy się wielką popularnością. W kartach restauracji obok tradycyjnych, narodowych dań pojawiaą się i te bardziej specyficzne, Zobacz więcej
to była pikantna marynata, ale jak dla mnie była ok..Ci co nie lubią pikantnych potraw mogą do marynaty dodać miodu.. Marynata pikantna płynna pozwoli cieszyć się doskonale pikantnym smakiem. Dzięki Zobacz więcej
Cielęcina na puree z orzechów Przepis z książeczki "Gotuj z sercem. 66 sekretów kulinarnych niezwykłych restauracji", którą gorąco polecam (wyszła już 2 część). Cielęcina pyyyyyyycha. A zdjęcie trochę Zobacz więcej
Po raz kolejny na naszym stole gościły sajgonki. Bardzo lubię tę chrupiącą przekąskę. Farsz można komponować na przeróżne sposoby co za każdym razem daje nowy, ciekawy smak. Tym razem zmieloną Zobacz więcej
jest żeliwny i nie trzeba namaczać przed użyciem. Co ma swoje plusy. Przepisów na tajine są tysiące. Mój dzisiejszy to efekt kilku przepisów oraz obejrzenia kilku programów. Marokański tadżin z Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca 1718

1
Pieczeń cielęca ma tę zaletę, że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wcześniej jednak warto ją odpowiednio zabejcować. I odczekać ze trzy dni, zanim mięso cielęce włożymy do piekarnika. Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis można potraktować jako alternatywę dla polskich mielonych, choć właściwie jedynym wspólnym mianownikiem są klopsy, a właściwie ich kształt. Wersja o smakach Maroko zrobiona jest bowiem Zobacz więcej
Dzisiaj znowu sięgnęłam do przepisu z kuchni francuskiej, dlatego że miałam do przygotowania udziec cielęcy. Jest to bardzo delikatne mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Zaczynajmy! Składniki (na Zobacz więcej
Saltimbocca to popularne danie we Włoszech, przyrządzane jest oryginalnie z cielęciny, do której trzeba dodać szynkę oraz szałwię, zalać winem i gotowe ;) Musicie koniecznie spróbować przygotować je w Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Sznycel po...  wiedeńsku

Sznycel po... wiedeńsku 2458

2
Kupiłam piękne mięso, które akurat pasowało na obiad, jaki zaplanowałam. Pomyślałam, że zrobię sznycel po wiedeńsku. Oryginalny sznycel wiedeński przygotowuje się z cielęciny. Mięso rozbite na Zobacz więcej
Pyszne szlachetne mięso w aromatycznym aksamitnym sosie pomarańczowo-balsamicznym z pistacjowo-parmezanową posypką i cząstkami mandarynki. Do tego pomidorki koktajlowe serwowane na ciepło w Zobacz więcej