cielęcina z szybkowaru

{{headerMessage}}
wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, można odlać nadmiar wody - cielęcina jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam tą zupę. Zwłaszcza jak jest zimno na dworze. Wspaniale ogrzewa organizm i syci. Dziś cała moja wielopokoleniowa rodzina zajadała się nią ze smakiem. Potrzebujemy - wrzątek ok 2,5 litra - pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wcześniej pisałam, że cielęcinę kupuję bardzo rzadko ( głównie dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ). Ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z tego. I dzięki temu dzisiaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ponownie u nas na stole zagościła cielęcina. Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem musztardy i miodu, który nadaje jej lekkiej słodyczy. W przypadku mięs duszonych warto wykorzystać szybkowar. Znacznie Zobacz więcej
Calineczkazbajki
Calineczkazbajki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szybkowar
Strogonow cielęcy/wołowy

Strogonow cielęcy/wołowy 408

0
{{headerMessage}}
Składniki: - mała łyżka oleju - 2 średnie cebule - 250 gram pieczarek pokrojonych w plastry - 300 gram cielęcinypokrojonejw kostkę lub wołowiny ale także może byćwątróbkacielęca - 25 ml brandy - 1-3 Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 705

1
{{headerMessage}}
"Pyszna! Aromatyczna i sycąca. Zamiast wołowiny użyłam cielęciny." Składniki (niektóre dawałam "na oko" więc trudno sprecyzować): ok. 1 kg cielęcej karkówki 1/3 kg pieczarek (najlepiej małych) 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cielęciny obwiązanej i przygotowanej jak na pieczeń 4 szalotek szklanki białego, wytrawnego, kuchennego wina Kostka wywaru z cielęciny – Fond du veau – może też być ta w wersji zamrożonej albo w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zbawienie ;) Mięso też wyciągnęłam w ramach czyszczenia zamrażarki ;) Przy okazji wreszcie odważyłam się użyć naszego nowiutkiego szybkowaru, który dostaliśmy dzięki polskiej akcji Ireny i Andrzeja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czterolatka. Więc roboty zawsze było przy tym co niemiara i co najmniej 2 godziny duszenia. Teraz jednak mam ułatwione zadanie, ponieważ pojawił się u mnie w domu szybkowar. Garnek marzenie, dla Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na kilka potraw z mięsa wołowego. Bitki i roladki wołowe były na porządku dziennym w kuchni mojej Mamy. Podawała je z ziemniaczanymi kluskami z dziurką i modrą kapustą. Pycha. I ja postanowiłam Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Roladki wołowe

Roladki wołowe 183

0
{{headerMessage}}
"U nas w domu często jada się cielęcinę, jagnięcinę, natomiast wołowiny nie jadłam już bardzo... właściwie nawet nie pamiętam kiedy ją jadłam ostatnio. Z pewnością ta przerwa była zbyt długa. Dziś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj dwa przepisy bo pogotowałam sobie trochę w sobotni poranek i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych zajęć w sobotnie poranki. Nadawanie mojemu domowi smaków i zapachów! Pierwszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dostaliśmy kiedyś w prezencie kawał udźca sarniego. Długo nie miałam pojęcia, co z niego zrobić, więc tkwił sobie nieszczęśnik w zamrażarce... dopóki przeglądając magazyn „Kuchnia” nie natrafiłam na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
charakterystycznym smakiem i aromatem. Tadżin z jagnięciny w groszku i marchwi to dla mnie klasyk i poniekąd kwintesencja arabskiej kuchni skoncentrowanej wokół jednogarnkowych, długo warzonych Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Ormiańska zupa Haszlama

Ormiańska zupa Haszlama 46

2
{{headerMessage}}
Pożywna, mięsna, mocno aromatyczna, ormiańska zupa haszlama. Idealna na zimowe popołudnie. Podobno jest wiele odmian tej zupy, ja przygotowałam ją opierając się na tymprzepisie. Użyłam głównie Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Gulasz z cielęciny i podgrzybków

Gulasz z cielęciny i podgrzybków 1401

0
{{headerMessage}}
małym ogniu. Dzisiaj zapraszam na pyszny gulasz z cielęciny z podgrzybkami. Jest to już druga wersja połączenia cielęciny z grzybami na tym blogu. (przepis na potrawkę z cielęciny i grzybów leśnych Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tajemnice wołowiny

Tajemnice wołowiny 592

4
{{headerMessage}}
, że tego nie da się pokazać na blogu. Ale „co nieco” z jego opowieści postaram się przemycić. Zacznijmy od tego, że w Polsce mało jest hodowli krów przeznaczonych wyłącznie na mięso. Ponad 90% Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Sesemesy bagienne

Sesemesy bagienne 263

0
{{headerMessage}}
Gotowanie na gazie: Sesemesy bagienne skip to main | skip to sidebar Inwakancja piątek, 2 października 2015 Sesemesy bagienne O, i tak to plecie się na gospodarce. Ciężkie życie jest, a jakby utrapień Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(4) drób (10) dynia (4) dziczyzna (2) dżem (1) fasola (7) feta (5) golonka (3) grzyby (7) gęś (1) hummus (1) indyk (9) jabłko (5) jarmuż (2) kabaczek (1) kaczka (1) kalarepka (1) kapusta (4) kapusta Zobacz więcej