cielęcina z szybkowaru

wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, można odlać nadmiar wody - cielęcina jest Zobacz więcej
przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć Zobacz więcej
Uwielbiam tą zupę. Zwłaszcza jak jest zimno na dworze. Wspaniale ogrzewa organizm i syci. Dziś cała moja wielopokoleniowa rodzina zajadała się nią ze smakiem. Potrzebujemy - wrzątek ok 2,5 litra - pół Zobacz więcej
Wcześniej pisałam, że cielęcinę kupuję bardzo rzadko ( głównie dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ). Ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z tego. I dzięki temu dzisiaj Zobacz więcej
Ponownie u nas na stole zagościła cielęcina. Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem musztardy i miodu, który nadaje jej lekkiej słodyczy. W przypadku mięs duszonych warto wykorzystać szybkowar. Znacznie Zobacz więcej
Składniki: - mała łyżka oleju - 2 średnie cebule - 250 gram pieczarek pokrojonych w plastry - 300 gram cielęcinypokrojonejw kostkę lub wołowiny ale także może byćwątróbkacielęca - 25 ml brandy - 1-3 Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa 643

1
"Pyszna! Aromatyczna i sycąca. Zamiast wołowiny użyłam cielęciny." Składniki (niektóre dawałam "na oko" więc trudno sprecyzować): ok. 1 kg cielęcej karkówki 1/3 kg pieczarek (najlepiej małych) 2 Zobacz więcej
cielęciny obwiązanej i przygotowanej jak na pieczeń 4 szalotek szklanki białego, wytrawnego, kuchennego wina Kostka wywaru z cielęciny – Fond du veau – może też być ta w wersji zamrożonej albo w Zobacz więcej
zbawienie ;) Mięso też wyciągnęłam w ramach czyszczenia zamrażarki ;) Przy okazji wreszcie odważyłam się użyć naszego nowiutkiego szybkowaru, który dostaliśmy dzięki polskiej akcji Ireny i Andrzeja Zobacz więcej
czterolatka. Więc roboty zawsze było przy tym co niemiara i co najmniej 2 godziny duszenia. Teraz jednak mam ułatwione zadanie, ponieważ pojawił się u mnie w domu szybkowar. Garnek marzenie, dla Zobacz więcej
Czas na kilka potraw z mięsa wołowego. Bitki i roladki wołowe były na porządku dziennym w kuchni mojej Mamy. Podawała je z ziemniaczanymi kluskami z dziurką i modrą kapustą. Pycha. I ja postanowiłam Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Roladki wołowe

Roladki wołowe 179

0
"U nas w domu często jada się cielęcinę, jagnięcinę, natomiast wołowiny nie jadłam już bardzo... właściwie nawet nie pamiętam kiedy ją jadłam ostatnio. Z pewnością ta przerwa była zbyt długa. Dziś Zobacz więcej
Dzisiaj dwa przepisy bo pogotowałam sobie trochę w sobotni poranek i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych zajęć w sobotnie poranki. Nadawanie mojemu domowi smaków i zapachów! Pierwszy Zobacz więcej
jeżeli przyrządzę go w szybkowarze, który największą chabaninę zamieni w miękkie mięso ;) Najpierw 2 dni marynowałam mięso w czerwonym winie, później obsmażyłam i dusiłam... i dusiłam... i dusiłam, Zobacz więcej
Do przygotowania tego tadżinu wykorzystać można także cielęcinę, kozinę lub w ostateczności nawet drób jednakże ten już nada potrawie bardziej delikatnego, mniej aromatycznego charakteru. Od pewnego Zobacz więcej
małym ogniu. Dzisiaj zapraszam na pyszny gulasz z cielęciny z podgrzybkami. Jest to już druga wersja połączenia cielęciny z grzybami na tym blogu. (przepis na potrawkę z cielęciny i grzybów leśnych Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tajemnice wołowiny

Tajemnice wołowiny 571

4
, że tego nie da się pokazać na blogu. Ale „co nieco” z jego opowieści postaram się przemycić. Zacznijmy od tego, że w Polsce mało jest hodowli krów przeznaczonych wyłącznie na mięso. Ponad 90% Zobacz więcej
(4) boczek (12) brokuł (2) brukiew (1) buraki (3) bób (1) cebula (2) chleb (2) ciasto (11) cieciorka (1) cielęcina (2) cukinia (8) czosnek (1) deser (14) dip (3) do spróbowania (4) drób (10) dynia Zobacz więcej
) grudnia 2009(14) listopada 2009(20) października 2009(21) września 2009(15) sierpnia 2009(13) lipca 2009(16) czerwca 2009(25) maja 2009(15) Obłoki etykiet bakłażan (3) banany (1) baranina Zobacz więcej