ciemna zasmażka

:) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - łyżka białego pieprzu - przyprawa do zup w płynie - paczka majeranku - cebula - czosnek - mąka Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Wlewamy przyprawę Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Kapuśniak

Kapuśniak 72

0
podgrzewałam i gotowa jasna zasmażka (ciemna zasmażka dobra do sosów przy pieczonym mięsie). Zasmażkę porządnie wymieszałam z zupą i jeszcze raz zagotowałam. Wrzuciłam do zupy po gałązce świeżego Zobacz więcej
). Zasmażkę robimy według własnego uznania (gdy robimy ją krócej jest jasna, dłużej – ciemna). Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy koncentrat (ja przyprawiam jeszcze cayenne, bo lubię ostre Zobacz więcej
1 kg kapusty kiszonej 1 kostka grzybowa 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela ang. maggi, pieprz, mąka, olej Kapustę odciskamy a jeśli mocno kwaśna, to przepłukujemy wodą, następnie kroimy. W Zobacz więcej
, 1-2 łyżeczki majeranku, 1-2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, zasmażka ciemna (1 łyżeczka masła na 1 łyżeczkę mąki ) Przygotowanie: Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra Zobacz więcej
Gumbo to typowa dla kuchni kreolskiej potrawka mięsno-warzywna. W jej skład wchodzi przeważnie kurczak, kiełbaski i krewetki, czasami łącznie, a czasami w różnych kombinacjach. Zawsze jednak bazą Zobacz więcej
około 5 minut. Miękką kapustę odsączyłam usuwając liście laurowe. Na patelni, na rozgrzanym maśle podsmażyłam drobno posiekaną cebulę lekko posypując ją cukrem. Gdy była już miękka dodałam do niej Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 2kg kapusty kiszonej (dwa razy wypłukanej oraz ugotowanej) 1 marchew (gotowana) 200g ugotowanych grzybów suszonych szklanka wywaru z grzybów pół łyżeczki kminku pieprz ciemny, sól 1 duża Zobacz więcej
Lista składników: natka pietruszki 1 bułka kajzerka 1 szt filet z kurczaka 0,5 kg szczypiorek 1 gotowy rosół ok 1 litr gałka muszkatołowa 1 łyżeczka pieprz czarny mielony 1 łyżeczka sól morska 1 Zobacz więcej
Początek maja to czas na młodą kapustę. W wersji totalnie klasycznej - do młodych ziemniaków i schabowego.Kapusta powinna być pozbawiona tych ciemniejszych liści, albo dokładnie wyciśnięta - po Zobacz więcej
Standard niedzielnego dania, w wykonaniu naszej mamy Składniki 3 duże buraki 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki 2 łyżeczki octu winnego ciemnego szczypta cukru 1 mała cebula ok.1/2 szklanki wody Zobacz więcej
Już kiedys pisałam że bardzo lubię ryby a zwłaszcza łososia a także o tym że staram się w mojej kuchni nie smażyć tym razem przyszedł pomysł na łososia na parze parowaru nie posiadam ale nie mo to jak Zobacz więcej
prazonemigdaly
prazonemigdaly Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PrazoneMigdaly
Zupa wiejska

Zupa wiejska 1523

1
i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut. Posiekać cebulkę i podsmażyć na ciemno złoty kolor na dużej ilości masła. Dodać 1 łyżkę mąki i chwilę podsmażać. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do Zobacz więcej
wywaru do jeszcze smażącej się na patelni kiełbaski ..wtedy cały smak kiełbasy przejdzie do wywaru, a przy okazji na patelni nie będzie śladu po smażeniu :)..ja tak nie zrobiłam ponieważ przesadziłam Zobacz więcej
wybieraliśmy w ciemno, ani razu się nie zawiedliśmy. No może poza przysmakiem zakupionym w budce w Palandze. Nie wiedzieliśmy co kupujemy, nie wiemy w dalszym ciągu co zjedliśmy ale jedno jest pewne Zobacz więcej
gotowania przygotowuję zasmażkę , na patelni podgrzewam tłuszcz który zostawiłam po smażeniu boczku . Dodaję do niego mąkę i mieszam drewniana łyżką tak żeby tłuszcz wchłonął się w mąkę i smażę około Zobacz więcej
gotowania przygotowuję zasmażkę , na patelni podgrzewam tłuszcz który zostawiłam po smażeniu boczku . Dodaję do niego mąkę i mieszam drewniana łyżką tak żeby tłuszcz wchłonął się w mąkę i smażę około Zobacz więcej
z bieszczadzkich gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem. Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy). Mąka ciemna idealna do wypieku chleba pełnoziarnistego, mieszanego i żytniego Zobacz więcej
Przepis na zupę grochową. Grochówka "niewojskowa" Składniki na grochówkę „niewojskową”: 1,5 szklanki grochu (jeśli trzeba,wcześniejnamoczonego), 6 szklanek wody, 1 spora marchewka, 1 pietruszka, pół Zobacz więcej