ciemne kluski z jajkiem

, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną, jajko, masło. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną. Na Zobacz więcej
Joanna2882
Joanna2882 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ze smakiem i aromatem
KOPYTKA

KOPYTKA 1320

2
zagotować wodę, osolić i wrzucać do niej kluski. Najlepiej partiami. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać np. z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub ciemnym. Bardzo dobrze smakują Zobacz więcej
Natalia07
Natalia07 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Natalii
Kluski śląskie

Kluski śląskie 84

0
Mimo, iż jest to przepis tradycyjnie śląski, wiele osób go bardzo dobrze zna. Idealnie pasują podawane z pieczeniami, ciemnymi sosami , a przede wszystkim są bardzo proste w wykonaniu. Smacznego! ;) Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mydishesandsweets
Pyzy poznańskie

Pyzy poznańskie 1145

1
, sól i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy. Z ciasta robimy kulki i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Garnek z wodą obwiązujemy lnianą ściereczką/gazą itp. Zobacz więcej
śmietany, tak, by łatwo kłaść kluski na gotującą wodę.) Gdy przestygnie dodawać jajka. Kluski formować łyżką i gotować w osolonej wodzie (wrzucamy do wrzącej) . Uważać by nie przywarły do dna. Jeśli Zobacz więcej
W moim domu wszyscy bardzo lubimy kluseczki wszelkiego rodzaju. Podawałam już przepis na typowe kluski śląskie, ale nie dawno miałam okazję jeść te kluseczki z dodatkiem surowych ziemniaków i były Zobacz więcej
Kluchy, kluski, kluseczki <3 Uwielbiam chyba wszystkie! Ale takie kluseczki z kaszy jadłam po raz pierwszy. Sycące, ale znacznie lżejsze niż typowe mączne kluski. O ciekawej konsystencji – zwarte, Zobacz więcej
Kto czyta nasz blog, ten wie, że klusek ci u nas dostatek;) Mamy przepisy na wszelkiej maść kluski, kluseczkido zup, pampuchy i Bóg wie na co jeszcze. Bo cała nasza rodzina uwielbia je wszystkie! Zobacz więcej
Co jadają Japończycy, kiedy na dworze gorąco i parno? Otóż makarony na zimo. Cienkie, grube, jasne, ciemne, bez względu na ich wygląd i skład, w wakacje rządzą w Kraju Kwitnącej Wiśni kluski. Jednym z Zobacz więcej
Kluski śląskie Dawno nie jadłam a nigdy wcześniej sama też nie robiłam. Dlatego zobaczywszy u Domi pyszniutkie kluseczki wzięłam się od razu za zrobienie. Nic trudnego a ile przyjemności podczas Zobacz więcej
Na dzień dobry przeproszę, że tak długo bez przepisu, ale wciągnęły mnie inne obowiązki. Teraz wracam do regularnych wpisów. Ostatnio mój ukochany miał ochotę na takie tradycyjne domowe dania, więc Zobacz więcej
Idealne na diecie bezlaktozowej i bezglutenowej. Nie zawierają jajek, więc można zajadać się nimi na diecie wegańskiej. Są szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne Składniki na ok 30 Zobacz więcej
Idealne na diecie bezlaktozowej i bezglutenowej. Nie zawierają jajek, więc można zajadać się nimi na diecie wegańskiej. Są szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne Składniki na ok 30 Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Żytnie kluseczki chlebowe

Żytnie kluseczki chlebowe 61

0
do testowania ze sklepuSYS, specjalizującego się w suszeniu warzyw. Warto pokusić się o takie kluski choćby z ciekawości, nie mówię już o wykorzystaniu czerstwego chleba, z którym nie zawsze wiadomo Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Gnocchi di pane

Gnocchi di pane 32

0
Z cyklu Viva la pasta!, przedstawiamy z Aleksandrą z Moja Toskania, gnocchi di pane, czyli kluseczki z chleba. Mnie to danie bardzo zaskoczyło. Pozytywnie zaskoczyło. Nie spodziewałam się tak Zobacz więcej
Jak wiadomo wielkopolska kojarzona jest z pyrami. (ziemniakami) Zamiłowanie do ziemniaków i dań z nich powstających nikogo nie powinno dziwić. Szagówki, czyli kluski powstające z uprzednio ugotowanych Zobacz więcej
tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest to ciasto dosc rzadkie (gestsze od nalesnikowego,o konsystencji gestej smietany).Ilosc maki zalezy od wielkosci uzytych Zobacz więcej
Kluski kładzione kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem i babcią w kuchni :) Przygotowywała je jako dodatek do czarniny, ale i super smakowały z ciemnym sosikiem. Uwielbiałam je, takie odcedzone prosto Zobacz więcej
chłodne miejsce (piwnica, bądź w razie braku odpowiednio chłodnej piwnicy - lodówka). Najlepiej zapomnieć o niej na min. pół roku. Nasza niestety jest jeszcze stosunkowo świeża, gotowa powinna stać Zobacz więcej
dwieprawerece
dwieprawerece Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dwie prawe rece
KOPYTKA

KOPYTKA 128

0
tłuczkiem i wtedy przestudzić. Ziemniaczaną masę oraz mąkę wysypujemy na stolnicę i kroimy to nożem w ten sposób mieszając ze sobą, siekamy, a potem zagniatamy. Robimy od razu. Z ciasta formujemy Zobacz więcej