Przepis na ciemny żytni chleb polski trufla

ciemny żytni chleb polski... Dziś bez zbędnych słów. Jeden z pyszniejszych i ulubieńszych moich chlebów. Ostatnio nie ma tygodnia, abym go nie upiekła. Ciemny żytni chleb polski:/przepis z bloga Zobacz więcej
Receptura na ten chleb przebyła długą drogę, bo z Wrocławia trafiła do książki Daniela Leadera "Local Breads" i dopiero z książki z powrotem do Polski. Zwykle nie korzystam z zagranicznych opracowań, Zobacz więcej
Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba. W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków. Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego Zobacz więcej
Chleb żytni, polski ( Dark silesian rye) to przepis ze 105 wydania Weekendowej Piekarni, której gospodynią była Patrycja. Doskonałą recepturę stworzył Daniel Leader. Polecam! Zaczyn: 50g aktywnego Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Ciemny żytni chleb śląski

Ciemny żytni chleb śląski 109

W poniedziałek pisałam Wam o jasnym żytnim chlebie z przepisu Daniela Leadera, jednak to ten dzisiejszy – ciemny żytni chleb śląski (z przepisu tego samego autora) upiekłam kilka lat temu jako Zobacz więcej
Jest to jeden z lepszych ciemnych chlebów jakie jadłam!!! I w dodatku upiekłam go sama !!! :) Dość ciężki, mocno wilgotny w środku, z grubą skórką. W smaku nieco kwaskowaty. I pomimo tego, że ciasto Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Ciemny chleb żytni

Ciemny chleb żytni 72

Chleb żytni jest bardzo charakterystyczny dla krajów Europy Północnej i idealnie nadaje się do przygotowania typowych skandynawskich kanapek. Ciemny chleb żytni, który dziś przygotowałam pochodzi z Zobacz więcej
Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami. Ernest Hemingway Przepis pochodzi z książki Richarda Bertineta. Jest to ciężki chleb, nie Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Chleb polski

Chleb polski 184

Jak już wiecie, najchętniej piekę chleby, które znajduję u Trufli. Te przepisy, wstępy do nich sprawiają, że piekąc chleb - celebruję każdą czynność z nim związaną od początku do końca. Przygotowanie Zobacz więcej
Postanowienia noworoczne są po to, by je mieć. Z dotrzymywaniem to już inna sprawa. Rok temu, po rozwinięciu podchoinkowego prezentu, kiedy całkowicie zawładnął mną zapach świeżej drukarskiej farby, a Zobacz więcej
Po ostatnich eksperymentach z mąką kukurydzianą i zaczynem ziemniaczanym postanowiłam wrócić do "tradycji". A więc oto polski chleb wiejski - mąka, woda i sól. Nic więcej. Klasyka gatunku w najlepszym Zobacz więcej
Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim :) Zobacz więcej
Dziś chlebowy debiut na blogu - przedstawiam Wam jeden z ładniejszych bochenków, jakie udało mi się upiec (no dobra, po prostu nie miałam zdjęć poprzednich:).Nie jest to mój piekarniczy pierwszy raz, Zobacz więcej
Wspaniały chlebek mi się udał! Piwny, na ciemnej Fortunie miodowej. Puszysty, wilgotny, bardzo aromatyczny, o delikatnym piwnym zapachu. Pyszny! Nie sądziłam, że chleb na piwie może być taki Zobacz więcej
Uwielbiam piec chleb. Uwielbiam zapach świeżego chleba unoszącym się po całym domu. Kojarzy mi się on z Polską i rodzinnym domem. Przepis na chleb pszenno - żytni na zakwasie wzięłam jak zwykle z Zobacz więcej
Ale chleb! Zwykły niezwykły. Takie lubimy. Ciężkie, razowe, bardzo zdrowe i bardzo smaczne. I kiedy znajduję kolejny przepis, od razu próbuję wprowadzić go w życie. Bo z chlebami żytnimi razowymi nie Zobacz więcej
Chlebek, ktorym dzis chcę Was poczęstowac to juz blogowa klasyka. Wypiekany glownie za sprawą weekendowej Piekarni Zobacz więcej
Ten weekend tak pełen był emocji, spotkań i wrażeń, że żadną miarą nie udało mi się upiec tych smakowitych bagietek, ale gdy patrzę na Wasze wypieki ślinka mi cieknie i marzę by schrupać tę skórkę i Zobacz więcej
To mój pierwszy chleb na zakwasie. Jestem z niego bardzo dumna! Choć formowanie bochenka idealnego kompletnie mi nie wychodzi. Po ciężkim boju z wyhodowaniem zakwasu, powstał wreszcie wspaniały, Zobacz więcej