ciemny żytni chleb polski trufla

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
To mój pierwszy chleb na zakwasie. Jestem z niego bardzo dumna! Choć formowanie bochenka idealnego kompletnie mi nie wychodzi. Po ciężkim boju z wyhodowaniem zakwasu, powstał wreszcie wspaniały, Zobacz więcej
ciemny żytni chleb polski... Dziś bez zbędnych słów. Jeden z pyszniejszych i ulubieńszych moich chlebów. Ostatnio nie ma tygodnia, abym go nie upiekła. Ciemny żytni chleb polski:/przepis z bloga Zobacz więcej
Chleb żytni, polski ( Dark silesian rye) to przepis ze 105 wydania Weekendowej Piekarni, której gospodynią była Patrycja. Doskonałą recepturę stworzył Daniel Leader. Polecam! Zaczyn: 50g aktywnego Zobacz więcej
Najprostszy polski chleb Wojciecha Modesta Amaro jest po prostu pyszny!!!!!!! Jak się okazuje nie taki ten Amaro straszny jak go malują i potrafi zamieścić w swojej książce przepisy, które każdy Zobacz więcej
Najprostszy polski chleb Wojciecha Modesta Amaro - Jak szef Znajdziesz tu przepisy Paul Bocuse, Gordon Ramsay, Michel Roux, Nigella Lawson, Jamie Oliwier, Wojciech Amaro i wielu, wielu innych. Toggle Zobacz więcej
Evenka
Evenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arabeska
Chleb polski (lata 70-90)

Chleb polski (lata 70-90) 51

Istnieje sporo przepisów na chleb, który można nazwać typowo polskim. Ten popularny był w latach 70-90. Ja co prawda nie kojarzę go, ponieważ mama zazwyczaj piekła własny chleb, a jeśli już Zobacz więcej
Na co dzień staram się unikać pszennego pieczywa. Gustuję raczej w te ciemne, pełnoziarniste, pieczonezwysokiej jakościmąki. Jednak domowego chleba, obojętnie jaki by nie był, spróbuję zawsze! Ten Zobacz więcej
Chlebek, ktorym dzis chcę Was poczęstowac to juz blogowa klasyka. Wypiekany glownie za sprawą weekendowej Piekarni Zobacz więcej
Jest to jeden z lepszych ciemnych chlebów jakie jadłam!!! I w dodatku upiekłam go sama !!! :) Dość ciężki, mocno wilgotny w środku, z grubą skórką. W smaku nieco kwaskowaty. I pomimo tego, że ciasto Zobacz więcej
Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba. W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków. Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego Zobacz więcej
Receptura na ten chleb przebyła długą drogę, bo z Wrocławia trafiła do książki Daniela Leadera "Local Breads" i dopiero z książki z powrotem do Polski. Zwykle nie korzystam z zagranicznych opracowań, Zobacz więcej
Po ostatnich eksperymentach z mąką kukurydzianą i zaczynem ziemniaczanym postanowiłam wrócić do "tradycji". A więc oto polski chleb wiejski - mąka, woda i sól. Nic więcej. Klasyka gatunku w najlepszym Zobacz więcej
W poprzednim poście napisałam Wam o wegańskim jedzeniu w podróży i o tym, że na kilkudniowy wyjazd w okresie mało turystycznym wolałam zabrać ze sobą trochę prowiantu, niż na miejscu szukać i Zobacz więcej
W dzisiejszym lunchboxie: jogurt naturalny z nasionami chia, gruszką i imbirem, smoothie z kiwi, awokado i szpinaku oraz indyk w gałce muszkatołowej z sosem z mięty i kapustą pekińską z mango. Cześć! Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Ciemny chleb żytni

Ciemny chleb żytni 59

Chleb żytni jest bardzo charakterystyczny dla krajów Europy Północnej i idealnie nadaje się do przygotowania typowych skandynawskich kanapek. Ciemny chleb żytni, który dziś przygotowałam pochodzi z Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Moje zakupy w Polskim Koszyku

Moje zakupy w Polskim Koszyku 31

Mając dwójkę dzieci nie uśmiecha mi się biegać do sklepu, a w tym sklepie z pełnym koszykiem/wózkiem szarpać się między regałami.. o nie! W dobie internetu można na prawdę wszystko, można zamówić Zobacz więcej
manoria
manoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uczta dla podniebienia
Chleb polski

Chleb polski 693

Uwielbiam zapach chleba, który roznosi si po całym domu, uwielbiam krojenie chleba, gdy skórka jest chrupiąca, uwielbiam również smak świeżego pieczywa, jest tak wiele rzeczy, które powodują że Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Chleb polski

Chleb polski 412

Kolejny chlebowy wypiek. Bardzo smaczny i prosty chleb na zakwasie. Dosyć szybki, bo bez zaczynu, na bazie mąki pszennej. Od Tatter. Chleb polski Składniki: 200 g żytniego zakwasu 550 g mąki pszennej Zobacz więcej
Ale chleb! Zwykły niezwykły. Takie lubimy. Ciężkie, razowe, bardzo zdrowe i bardzo smaczne. I kiedy znajduję kolejny przepis, od razu próbuję wprowadzić go w życie. Bo z chlebami żytnimi razowymi nie Zobacz więcej