ciepłym miejscu np nad kaloryferem

Ada6 lutego 2013 18:53 Imagine - nie, ciasta nie wstawiamy do lodówki. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (np. w pobliżu Zobacz więcej
mąkę, jajka i sól. 3. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy na końcu. (Można zamiast drożdży dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, z tym składnikiem też próbowałam). 4. Odstawimy w ciepłe miejsce Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Gomółka serowa

Gomółka serowa 696

0
: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, wbijamy żółtka, dodajemy kminek i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. 2. Z sera lepimy 2-3 kule, owijamy je ściereczką, obciążamy czymś cięższym i odstawiamy Zobacz więcej
Czy wiesz jak… zrobić zakwas do chleba? Samo przygotowanie zakwasu do chleba nie jest trudne – wystarczą odpowiednie warunki. Zakwas do chleba hoduje się około 4-5 dni, koniecznie w ciepłym miejscu np Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Zakwas żytni

Zakwas żytni 72

0
Jak wyhodować zakwas żytni? Przyznaję, że przerażały mnie nieco aptekarskie receptury, na które natrafiłam i koniec końców wyhodowałam zakwas "od serca", najprostszym z możliwych sposobów. Sprzyjała Zobacz więcej
. Mąkę pszenną i żytnią mieszamy i dodajemy do nich zawartość kubka oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi i ziarnami słonecznika (lub czymkolwiek innym Zobacz więcej
ciasto - ja jestem leniwcem więc robię to przy pomocy miksera ze specjalnymi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, na wolnych obrotach. Kiedy składniki się połączą (kilka minut) kulkę ciasta w Zobacz więcej
Składniki: mąka pszenna 500 (lub każda inna 450, 750, razowa - pół na pół z lżejszą) przegotowana zimna woda Wykonanie: 3 łyżki mąki zalewam niepełną szklanką wody i miksuję (blenderem z nasadką Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
(bez tytułu)

(bez tytułu) 324

0
i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, Zobacz więcej
również umieścić schab w nylonowej pończosze i powiesić w ciepłym miejscu, np. przy rurkach kaloryfera, suszyć przez 5 dni. Po ususzeniu schab owinąć pergaminem i włożyć na 2 dni do lodówki. Podawać Zobacz więcej
320 g zaczynu 100 g wody 290 g mąki "3 ziarna" Lubelli 100 g mąki pszennej 10 g soli 3 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie: 1. Do zaczynu dodaję resztę składników, mieszam łyżką, następnie ugniatam Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Racuszki - przepis podstawowy

Racuszki - przepis podstawowy 94

0
w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aż zaczyn zapracuje (zimą polecam okolice kaloryfera :)) Po tym czasie dodać do zaczynu 2 szklanki przesianej mąki, jajko i szklankę ciepłego mleka. Dokładnie Zobacz więcej
na pół, rozciągam, składam. Tak kształtuję bułeczki. Odstawiam do wyrośnięcia w bardzo ciepłe miejsce. ( Ja stawiam przy dziurce - wylocie z piekarnika) Piekę w 200 stopniach około 30 minut - do Zobacz więcej
. Najlepiej byłoby odłożyć je na chwilę po tym w ciepłe miejsce (np kaloryfer), będą się łatwiej mieliły.Migdały mielimy na proszek w młynku, słonecznika (o ile mamy całe ziarno a nie już zmielonego) Zobacz więcej
w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, nie przykrywamy niczym słoja. Jak chleb bardzo rozmoknie, czyli zazwyczaj na drugi dzień, wyjmujemy go - nie będzie nam już potrzebny. Codziennie zakwas trzeba Zobacz więcej
rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (można obok kaloryferów) na ok. 20 min. Na patelni rozgrzać olej, (powinno być go tyle, ile np. do smażenia Zobacz więcej
lub cukru 1 łyżka oliwy 2 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Sposób przygotowania: Wieczorem wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na zaczyn. Miskę przykryj folią Zobacz więcej
w dużym słoiku taką samą ilość mąki żytniej razowej i wody (np. po jednej szklance) oraz łyżkę soku z pomarańczy. Przykryj słoik lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Już Zobacz więcej
5 dniach schab wkładamy np. do nowej :) podkolanówki. Związujemy na końcu i wieszamy w suchym, ciepłym miejscu [np. koło kaloryfera]. Schab zostawiamy do wyschnięcia na około 7 dni. Po tym czasie Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Schab suszony

Schab suszony 2112

2
przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. 4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i Zobacz więcej