cieszynskie

ZOBACZ TAKŻE:

precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Cieszyńskie ciasteczka

Cieszyńskie ciasteczka 4223

Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięgapanowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Panie domu piekły te ciastka na uroczyste okazje takie jak święta Zobacz więcej
To chyba jedne z bardziej lubianych przeze mnie w całym zestawie świątecznych ciasteczek. Kruche rogaliki, które dzięki orzechom włoskim mają bardzo umiarkowaną słodycz i urocze koniczynki- orzechowe Zobacz więcej
Drobne ciasteczka o przeróżnych kształtach. W rodzinnym domu Mama piecze je przez cały rok. Jest duży słój i są ciasteczka. Jednak najwięcej ciasteczek jest zawsze na Święta. Mają to do siebie, że Zobacz więcej
Nie wiem ile z Was, moi drodzy czytelnicy miało okazję gościć kiedyś w pięknym regionie Śląska Cieszyńskiego. To już góry, fajne widoki i naprawdę dobra kuchnia regionalna. Jednak oprócz tradycyjnych Zobacz więcej
Kolejna propozycja na ciasteczka bardzo popularne na Śląsku Cieszyńskim. Tym razem składane z dwóch połówek orzeszki z dość hmmm...mocnym nadzieniem;). Jeśli nie jesteście wielbicielami dużej ilości Zobacz więcej
To już jedne z ostatnich cieszyńskich ciasteczek, które chcę wam zaprezentować. Ciasteczka są niby tylko zwyczajne, niby tylko kruche, a jednak dekoracja sprawia że są po prostu urocze. Można je Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Ciasteczka cieszyńskie koniczynki

Ciasteczka cieszyńskie koniczynki 1391

Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów mielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła Zobacz więcej
Tradycja! Uwielbiam ten coroczny rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one Zobacz więcej
To nie będzie właściwie klasyczny przepis z proporcjami tylko luźna inspiracja. Do kulek czyli mini-bajaderek można dodać właściwie wszystko co zostało nam po przygotowaniu innych ciasteczek. Zobacz więcej
Śląskie roladki nadziane kawałkiem kiełbasy, ogórka kiszonego i boczku. Tylko moja wersja jest nie z mięsa wołowego (nie jadam) a wieprzowego. Danie jest sycące, szczególnie przypadnie do gustu chyba Zobacz więcej
Śląskie roladki nadziane kawałkiem kiełbasy, ogórka kiszonego i boczku. Tylko moja wersja jest nie z mięsa wołowego (nie jadam) a wieprzowego. Danie jest sycące, szczególnie przypadnie do gustu chyba Zobacz więcej
Pierwszą rzeczą, która zwróciła naszą uwagę po wjeździe do Cieszyna był billboard na jednej z kamienic, a na nim kanapki cieszyńskie. Hmmm, ciekawe, pierwszy raz widzimy tak wielkie reklamy kanapek. Zobacz więcej
W mojej ulubionej księgarni*, pan księgarz zawsze ma dla nas coś ciekawego. A to nowy kryminał, a to czytadło włoskie/francuskie/sielskoanielskie. No i oczywiście coś o gotowaniu. Przyznam szczerze, Zobacz więcej
787.Pikantny rosół cieszyński Rosół jak rosół, ale ciut inny..[zdjęcie nie zbyt dobre..ale nie mogłam zrobić innego].Rosół gotowany z koncentratem pomidorowym i cynamonem to prawdę mówiąc dla mnie Zobacz więcej
Witam serdecznie wakacjowiczów i tych, którzy jeszcze są przed urlopem. Mój urlop wciąż trwa! Zdążyłam zjeździć niemałą część Polski. W tym roku z rodziną nastawiłam się na zwiedzanie Polski. Obok Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje kucharzenie
Cieszyńska strucla orzechowa

Cieszyńska strucla orzechowa 251

Dziś rozpoczęła się czwarta edycja akcji "Gotujemy po polsku" organizowanej tradycyjnie przez Grumków i serwis zPierwszegoTloczenia.pl . Oczywiście nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczestniczenia Zobacz więcej
Za siedmioma górami tuż na samej granicy jest takie miasto Cieszyn. Pół miasta jest po stronie polskiej, czego Czesi na równi z Praską Wiosną do dziś nie potrafią nam zapomnieć :) Tym bardziej, że ta Zobacz więcej
Moi Drodzy, jak pewnie wielu z Was się orientuje przez cały ubiegły rok fotografowałam wspaniałą książkę cukierniczą autorstwa równie wspaniałej Igi Sarzyńskiej. Książka to poradnik sugar-craftingu Zobacz więcej
Składniki: ok 1,5 l bulionu wołowego 2-3 kostki bulionu warzywnego 7 plasterków chudego wędzonego boczku biała i czerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki Zobacz więcej
No cóż... nie jest to potrawa, którą zrobimy "na Oliwiera" nawet, jeżeli ktoś rozgrzeje nam patelnię, włączy wodę i złoży malakser :-D Ale raz na ruski (nomen omen) rok można się poświęcić i sprawić Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: