co można zrobić z maślaków

Mój Mężczyzna wstał wczoraj skoro świt i pojechał z moim Tatą do lasu na grzyby, znaleźli masę maślaków i kani, z maślaków zrobiliśmy oczywiście sosik, a jeśli chodzi o kanie... potrzebne składniki: Zobacz więcej
Sezon na grzyby trwa, choć w lasach więcej jest grzybiarzy niż grzybów. Mając obgotowane grzyby (głównie koźlarki i maślaki) postanowiłam na śniadanie zrobić grzyby z jajkiem. Wyszły pyszne i szkoda, Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj blogaObserwujesz bloga
hedoniacake
Grzyby las 5 rano

Grzyby las 5 rano 137

0
. Zawsze sobie obiecuje, że tym razem to już na pewno nie będę zbierała małych maślaków i jak to się kończy, zawsze mam pół koszyka tych maluchów. Tym razem nie było lepiej. Borowik Koźlarz Koźlarz Zobacz więcej
Byliśmy wczoraj na grzybach i uzbieraliśmy dwa wielkie kosze maślaków. Mam dzisiaj dla Was przepis na grzyby (wcale nie muszą to być maślaki), w łagodnej octowej zalewie. potrzebne składniki: 1,5 kg Zobacz więcej
przykryciem dusiłam przez 20 minut. Dodałam posiekany koperek. 1/2 grzybów zostawiłam sobie do innego dania, a z reszty zrobiłam zupę: ZUPA-KREM Z MAŚLAKÓW Składniki: - maślaki w sosie własnym (1/2 z Zobacz więcej
Uwielbiam grzybki w occie, dlatego postanowiłam skorzystać z okazji i zrobić maślaki marynowane :) Potrzebne składniki: maślaki - 1,5 kg szklanka octu 5 szklanek wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 10 Zobacz więcej
Gdy sezon grzybowy w pełni – należy udać się do lasu , nazbierać grzybów i mamy niepowtarzalny obiad w połączeniu ze zdrowym spacerem Dzisiaj zebrane maślaki wylądowały na talerzu… Pamiętajcie – do Zobacz więcej
do wrzątku. Następnie na sito, po czym przekładamy do słoików. Na każdy 250 ml słoiczek grzybów dajemy: 4 łyżki octu 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczkę soli 2 ziarenka ziela angielskiego kawałeczek listka Zobacz więcej
MARYNOWANE MAŚLAKI Wśród grzybków, które zebraliśmy wczoraj było trochę maślaków, z których zrobiłam sos, ale zostawiłam sobie odrobinę na maślaki marynowane, jeśli wyjdą dobre to sobie jeszcze Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Grzybowa mini lasagne. Grzyby, w moim przypadku maślaki, koźlaki, podgrzybki po oczyszczeniu i obgotowaniu, przesmażyć na patelni z drobno pokrojoną cebulką. Doprawić Zobacz więcej
Kiedyś w jednej części ogrodu posadziłam leśne sosny i w tym roku pod tymi sosnami każdego dnia zbieram po kilka maślaków:) Rosną sobie w trawie i wygrzewają łebki na słoneczku a ja mogę sięgnąć po Zobacz więcej
8 wyruszyliśmy do oddalonego o 20 km lasu. Ja nastawiłam się raczej na rekreacyjny wypad - robienie zdjęć, spacerowanie i zbieranie grzybów, jeśli się trafią. Za to siostra i tata wyruszyli w jednym Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Schab i sos z maślaków

Schab i sos z maślaków 646

0
To danie pojawiło się na naszym stole w niedziele. Zdjęcie kiepskie bo robione na szybko - goście byli, ja uwijałam się w kuchni i w międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie Zobacz więcej
Przepis dostałam od Taty. Pamiętam jak takie grzybki przywoził z Mazur... zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam je zrobić, a że byłam z Rodzicami na grzybobraniu i to całkiem udanym, więc wzięłam Zobacz więcej
Faza II Sezon na grzyby już się zaczął. My zbieramy i suszymy wszystko na bożonarodzeniowe pierogi z kapusta i grzybami ale z maślaków zrobiliśmy zupę. SKŁADNIKI: Grzyby - ja miałam maślaki Kostka Zobacz więcej
Czemu ,, dziubany " - a bo to tylko moja Mama ma cierpliwość do krojenia grzybów i korniszonów w tak drobną kosteczkę . Sos jest aksamitny - pyszny . Nigdy mi się samej nie udało zrobić takiego . Zobacz więcej
takich rzeczy się raczej nie zapomina. W telewizji mówili, że w tym roku grzybów jest tak dużo, że nie wiadomo co z nimi robić. I chociaż mówi się, że telewizja kłamie w tej sprawie akurat nie Zobacz więcej
W tym daniu wykorzystałam grzyby, bo o tej porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle trwa... Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag Zobacz więcej
Przyznam się szczerze, zrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Zobacz więcej
Dopóki sezon grzybowy trwa, trzeba korzystać! Tym razem nazbieraliśmy więcej różnych gatunków grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki i kurki), dlatego pierwszym pomysłem, który przyszedł mi Zobacz więcej