co można zrobić z niewielką ilością masy makowej

Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Najlepszy makowiec domowy

Najlepszy makowiec domowy 189

0
Z makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że Zobacz więcej
cukier i cukier waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i mak wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 21 x 21cm, piec około 40 minut w temp. 180C. Zobacz więcej
Witajcie :) Na jesienne smutki, na szarość za oknem, na brak słońca..... na leniwe śniadanie czy popołudniowy deser, jak wolicie. Zróbcie, zjedzcie a poprawa humoru gwarantowana :) jest tylko jeden Zobacz więcej
na cieście drożdżowym. : ) Niestety moje w tym roku popękały – zbuntowały się, nie chciały być piękne ale cóż im zrobić… są po prostu przepyszne. : ) Składniki (na 4 strucle): 900 g mąki 40 g Zobacz więcej
Pamiętacie, jak pytałam Was o dobre ciasto z makiem? Niestety nie uzyskałam wiele odpowiedzi... Uratował mnie przepis w gazetce "Przyślij przepis - ciasta i ciasteczka". Wprowadziłam tylko niewielkie Zobacz więcej
Wypiek, który zrobiłam dla “niespodziewanych ”gości, którzy zapowiedzieli się dosłownie godzinę przed…. Szybko sprawdziłam jakie mam składniki i zabrałam się do pracy. Gdy zadzwonił dzwonek do drzwi Zobacz więcej
. Cukier i żółtka ubiłam na gładką masę, dodałam śmietanę i serek. Wszystko dobrze wymieszałam. Na talerzyku rozgniotłam widelcem 2 banana, polałam sokiem z cytryny i dodałam masę serową. Zobacz więcej
wyśmienite w smaku! Spróbujcie i przekonajcie się sami:). Przepis na ciasto ze starego zeszytu mojej Mamy natomiast sposób formowania od Dorotuś. Składniki na 12 sporych bułeczek: 25oml letniego Zobacz więcej
Kasia
Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarygary
Makowe tartaletki.

Makowe tartaletki. 265

0
jego smak jest nieporównywalny do tego z puszki. Oczywiście jeśli nie chcemy tracić zbyt dużo czasu lub go po prostu nie mamy, można zrobić szybszą wersję tartaletek i użyć gotowej masy makowej z Zobacz więcej
Składniki na masę makową: 250 g białego maku 180 g marcepanowej ( ta z Lidla jest świetna ) 3/4 szklanki cukru pudru 200 g orzechów włoskich 100 g migdałów bez skórki 50 g orzechów laskowych ( moje Zobacz więcej
! Rogaliki można nadziewać dowolnym nadzieniem. Ja zrobiłam je tym razem z makiem, który pozostał mi z pieczenia babki, na którą przepis podam niedługo. Na taka ilość rogalików wystarczy mała puszka Zobacz więcej
Od dawna załamuje mnie popularność gotowej masy makowej, którą wiążę z przeogromną niewiadomością konsumentów oraz ich niechęcią do czytania składów kupowanych produktów. Przede wszystkim masa w Zobacz więcej
, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :) SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej z bakaliami 1 jajko PRZYGOTOWANIE Z każdego ciasta Zobacz więcej
swoich pociech na wigilię do przedszkola/szkoły. Składniki: ciasto: 20 dag mąki pszennej jasnej 30 dag mąki pełnoziarnistej łyżeczka cukru brązowego szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego 3 dag Zobacz więcej
Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość Zobacz więcej
Pierogi to przepyszna potrawa, nieważne co się wrzuci do środka, zawsze wychodzi pycha… Uwielbiam klasyki: ruskie i z kapustą i grzybami to moi niezmienni faworyci. Uwielbiam na słodko, z serem. Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Szwarcwaldzki tort wiśniowy

Szwarcwaldzki tort wiśniowy 3439

1
: Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 C g/d. Tortownicę posmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką. Żółtka ubiłam na puszystą masę. Stopniowo dosypywałam 120 g (1/2 szklanki) cukru i ubijałam do Zobacz więcej
Świąt Bożego Narodzenia. Potrzebujesz: Na masę makową: 0,5kg maku 2,5 szklanki cukru 3/4 szklanki wody 10dag migdałów (zamiast można dać orzechy włoskie, rodzynki) 2 białka 2 łyżeczki aromatu Zobacz więcej
echelon
echelon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne pomyłki
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 76

2
ciepłego mleka wsypać 20 g cukru, dodać drożdże i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, na 15 minut, do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę.60 g masła Zobacz więcej
Tort makowy to taki mój smak dzieciństwa, babcia lub mama piekły go zawsze na moje urodziny. Jako, że teraz najczęściej piekę sama dla całej rodziny i jakoś nikt nie chciał mi tortu na urodziny zrobić Zobacz więcej