co podać do marynowanych małży

tristessa
tristessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne misz masz
Kulinaria podczas rejsu

Kulinaria podczas rejsu 116

0
{{headerMessage}}
z halibuta z marynowanymi jabłkami w sosie cytrynowo-szafranowym, podany z ziemniakami i zimowym szpinakiem. Chyba nie muszę wspominać że jedynymi odgłosami przy stole były pomruki zadowolenia :) Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rodzaje win, wybierając te, które naszym zdaniem pasują do dania najbardziej. Przyrządziliśmy: - marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych - pikantną pierś z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w takich chwilach przypominam sobie o kupnym makaronie i słoiczku marynowanych małży schowanych gdzieś w tyle lodówki na "czarną godzinę". A wino? Cóż, wino u mnie zawsze się gdzieś znajdzie :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Follow my blog with bloglovin! Skład: ok. 1kg małży 1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g) ok. 400 g makaronu spaghetti 4-5 ząbków czosnku pęczek pietruszki kilka kawałków pokrojonego Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Męska sprawa. Grande Grill

Męska sprawa. Grande Grill 171

0
{{headerMessage}}
na przystawkę grillowanych małży św. Jakuba podanych z bukietem sezonowych warzyw (szparagi!!) w sosie śmietanowo-ziołowym (29 zł) oraz również grillowanych krewetek "Black Tiger" ( 5 sztuk za 25 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, marynowane ośmiornice. Dzisiaj natomiast polecam przepis na dorsza w nie tradycyjnym wykonaniu. Przyrządziłam dorsza panierowanego w mące migdałowej, którego podałam z kalafiorowym purée na maśle i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SOS: 2,5 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1,5 łyżki posiekanych kaparów ząbek czosnku starty na tarce ostry sos wg uznania, ja użyłam mojego ulubionego Frank’s Red Hot cytryna do podania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
lub marynowane buraki. Małże rozgrzewam w pikantnym sosie z mleka kokosowego lub gotuję w winie i kremówce z selerem naciowym, jem często mięso, mocno doprawione lub w towarzystwie charakternych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
· Śledź atlantycki, marynowany 1.2 · Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0 · Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0 · Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7 · Tuńczyk biały, w sosie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ceviche to popularny na pacyficznym wybrzeżu Ameryki Południowej i Środkowej sposób przyrządzania ryby i owoców morza poprzez marynowanie ich w soku z owoców cytrusowych. Kwasy zawarte w soku ścinają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ich nie zamawiają, wybierając bezpiecznego kurczaka. Ale to już, mam nadzieję, przeszłość, bo przynajmniej w Top Fish można zjeść kilka pysznych zup rybnych i kilka ładnie podanych dań głównych. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak zwykłam powtarzać - nie lubię robali. Całe szczęście są w redakcji magazynu "Czas Wina" osoby, która lubując się w krewetkach, małżach i innych kalmarach przekonują mniedo docenienia ich smaku. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Wino  w kuchni - warsztaty

Wino w kuchni - warsztaty 105

0
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu na zaproszenie Akademii Smaku Siemensamiałam przyjemność brać udział w warsztatach, które odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji Centrum Domowych Inspiracjiprzy Al. Jerozolimskich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przekąsek i jedno lub dwa gorące dania, które rozgrzeją żołądek i zapewnia energię na całą noc. Małe przekąski są chyba najbardziej lubianą formą kulinarnej części wieczoru. Zapraszam ;-) Zimne i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryba będzie najlepsza, okoń morski (inaczej labraks lub sea bass) sola, flądra!, dorsz, ale może to być też łosoś czy inne owoce morza: krewetki, małże… Rybę kroimy na kawałki: mniejsze lub większe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wyselekcjonowane wina i było absolutnie przepysznie!Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z pyszną konfiturą cebulową i grissini oraz talerz wędlin, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się w przekonaniu, że nie można oceniać miejsca po wyglądzie. Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowanych przez jednego z szefów – Waldemara Rzeszotka. Najpierw pojawiły się przystawki. – hiszpańskie i francuskie sery z konfiturą z czerwonej cebuli – szynka serrano z wypiekaną na miejscu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mieszany talerz serów krowich, owczych i kozich z dodatkiem konfitury cebulowej i wędliny dojrzewające oraz grisini. Do tego wytrawne hiszpańskie wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną Zobacz więcej