co robi się z pieczywa

Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, Zobacz więcej
Drożdżowe, które zawsze się udaje Często słyszę, że pieczenie ciasta drożdżowego jest trudne, że trzeba mieć do tego rękę i nie wiadomo jaką wiedzę, dodatkowo wykazać się niesłychaną cierpliwością, Zobacz więcej
Sezon truskawkowy w pełni, więc tytułowe pytanie zadaje sobie na pewno wielu z Was. Truskawki to przepyszne owoce, którymiw świeżej postaci możemy cieszyć się bardzo krótko. Co zatem warto z nich Zobacz więcej
Co zrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Zobacz więcej
Małgorzata 33
Małgorzata 33 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zen w kuchni
Co zrobić z fiołków

Co zrobić z fiołków 38

Na dobrą sprawę to sporo produktów można zrobić z fiołków. Tylko najpierw trzeba je zdobyć ;) Nigdzie ich nie kupisz, musisz je znaleźć i pracowicie zebrać. Z końcem marca i początkiem kwietnia często Zobacz więcej
W ostatnim czasie na blogu pojawiło się sporo przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych. Przepisy ciesząsię ogromną popularnością. Postanowiłam przygotować dla Was zbiór przepisów owsianych w Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aga w kuchni
"W co się ubrać" Granna

"W co się ubrać" Granna 8

Kolejna propozycja mojej ulubionej firmy Granna to gra "W co się ubrać". No bo w co się ubrać gdy na dworze pogoda lub niepogoda... może kalosze na deszcz, a słomiany kapelusz na słońce? A czy kalosze Zobacz więcej
Co zrobić ze nieśmiało patrzącym na nas słoikiem ciecierzycy? Obiad i deser w jednym! Bez marnowania całej jego zawartości! Z tak niepozornego małego słoika wyczarujemy kotleciki-burgery z dodatkiem Zobacz więcej
JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Roślina ta pochodzi z krajów azjatyckich, gdzie jest wykorzystywana już od ponad 2500 lat. Jest Zobacz więcej
krowa
krowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyszukany Smak
Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? 60

Za każdym razem, kiedy jem przy niewegańskich znajomych coś zawierającego mikroilości soi, wysłuchuję wykładu o estrogenach, GMO, że rosną cycki (niestety nie ;(), będę bezpłodna i wyrosną mi wąsy. A Zobacz więcej
Bardzo ciekawa propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych się okazuje he he. Książka "Skąd się to bierze ... to wszystko z czego korzystam na co dzień" udzieli nam wielu ciekawych odpowiedzi na Zobacz więcej
Hej :-) W niedzielę mieliśmy gości, więc trzeba było coś przygotować :-). Staram się żeby zawsze była sałatka, bo lubię i ja. Tym razem na pewno miała być z makaronem, tak chciał syn, a reszta, żeby Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
co z mięsa z rosołu

co z mięsa z rosołu 43

przez chwilę wahałam się, który przepis dać dziś i wzięły górę względy praktyczne. Chyba najpopularniejszą zupą w niedzielę jest rosół, który jeśli jest uczciwie przygotowywany, to gotowany jest nie Zobacz więcej
O tym jak ważne są warzywa i owoce w diecie wie nawet moja niespełna trzy letnia Małgosia i szerzej o tym temacie przeczytacie w następnym poście, dziś pokazać tylko chciałam pomysły na to, jak Zobacz więcej
Just a SALAD
Just a SALAD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just a SALAD
Z soSem Co zwyciężył!

Z soSem Co zwyciężył! 21

Oto przepis na sałatkę, która była bohaterką konkursu „Sałatka coś nie w sosie” (link do strony z konkursem). Słodka, pieczona pietruszka połączonaz soczystą gruszką, aromatycznym serem z niebieską Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zufikowo
Drożdżowe co samo się robi...

Drożdżowe co samo się robi... 240

Świetny sposób na ciasto drożdżowe. Wrzucamy wszystko do miski i sobie czeka aż będziemy miały czas zamieszać ;) Wyrasta puszyste i wilgotne jednocześnie. Maślane w smaku dzięki prawdziwemu masłu Zobacz więcej
Co roku z wakacji spędzanych w Chorwacji przywożę różne smakołyki. Sprzęt nurkowy waży ok. 20 kg, do tego inne niezbędne rzeczy, więc możliwosci bagażowe w sensie miejsca na zakupione rzeczy kulinarne Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Lubić to co się robi...

Lubić to co się robi... 164

Lubić to co się robi... Poszłam wczoraj do mojego ulubionego warzywniaka. Mam spory kawałek do przejścia, ale wiem, że warto się tam wybrać: sprzedawcy są bardzo mili, oglądają towar (!) zanim go Zobacz więcej
Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz robienia ... Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Zapraszam na spotkanie kulinarne ze mną 8222 ... Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz Zobacz więcej
pozytywna45
pozytywna45 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchennym oknie Ewy
Co jeszcze z pigwy?

Co jeszcze z pigwy? 5087

To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem. Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Zobacz więcej