Przepis na co to jest grasica

ptasia78
ptasia78 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś niecoś
Grasica i szparagi

Grasica i szparagi 1773

Zagajałam temat podrobów jakiś czas temu, przy okazji serduszek - otóż mam wrażenie, że większość osób albo je bardzo lubi, albo nienawidzi. Najczęściej jemy wątróbkę, inne - znacznie rzadziej. Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Grasica

Grasica 824

Zbytek wielki: wołu dla flaków, cielę rżnąć dla animelki - pisał Wacław Potocki (Dzieła tom III - "Moralia"). Animella oznacza siedzibę duszy (anima). To określenie prawdopodobnie wywodzi się z Włoch Zobacz więcej
Grasica z wytrawnym sosem mango Kolejny przepis na grasicę, tym razem egzotyczniej, z lekką nutą słodyczy. Smak mango i pomarańczy z delikatnie wyczuwalną nutką burbona wspaniale podkreśla maślaną Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Risotto z grasicą

Risotto z grasicą 335

500 g grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Zobacz więcej
Grasicę cielęcą próbowałam wielokrotnie w restauracjach, dosłownie tylko raz przygotowywałam ją sama podczas swoich letnich praktyk w jednej z warszawskich restauracji. Przepis Jaśka Kuronia, który Zobacz więcej
mleko, 400 g grasicy cielęcej, 35 g masła, 200 g żółtego mirepioix*, 75 g madery, 400 ml bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, Zobacz więcej
Grasica na placuszkach dyniowo - ziemniaczanych fot. D.Szymborska Byłam już na wielu warsztatach kulinarnych, na takich, z których przepisy stały się kanonem naszego domowego gotowania, uczyłam się od Zobacz więcej
Nie będę Wam mówił, że jest to wpis szybki i prosty. Niestety jeśli chcecie odtworzyć to danie musicie trochę czasu w kuchni spędzić. W tej ,,sałatce" umieściłem dwa wspaniałe podroby, czyli języki Zobacz więcej
Kulinarne pyszności Molki: Grasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym Kulinarne pyszności Molki Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w kuchni pełną Zobacz więcej
Dziś stery na blogu przejmuje Sebastian, a dokładnie jego przepis na przygotowanie dosyć nie typowego pasztetu z dodatkiem foie gras (kacze lub gęsie wątróbki), grasicy i kilku wyjątkowych dodatków. Zobacz więcej
Tym razem Maciej Nowicki,Chef kuchni Villa Intrata, proponuje w królewkim wydaniu animelęlub mleczko cielęce na potrawę :), tj. grasicę cielęcą z sosem z mrożonych podgrzybków doprawionym goździkamim Zobacz więcej
Kolejny przepis naprzepysznyi prosty makaron – tym razem w wersji z podrobami. Kto jeszcze nie próbował grasicy cielęcej koniecznie musi to zmienić ! Another version of delicious and simple pasta – Zobacz więcej
Podroby to niestety jeszcze bardzo często niedoceniane produkty wykorzystywane tylko na pasztet lub co gorsza wyrzucane do śmieci. Na szczęscie kucharze coraz częsciej praktykują swoje dania właśnie z Zobacz więcej
Sądząc po ilości przepisów na animelkę czyli grasicę na polskich blogach, nie może to być popularne danie. W ogóle mam wrażenie, że nie lubimy, że baaa, mamy jakiś wstręt do podrobów. Jeśli już to Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Belgia od Kuchni, wiedziałam, że czym prędzej muszę zacząć rozglądać się za grasicą, zwaną także animelką. Swoją grasicę "upolowałam" na stoisku z cielęcina, ale Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Belgia od Kuchni, wiedziałam, że czym prędzej muszę zacząć rozglądać się za grasicą, zwaną także animelką. Swoją grasicę "upolowałam" na stoisku z cielęcina, ale Zobacz więcej
Odkryłam, że zapodział mi się gdzieś jeden przepis na grasicę. I to na grasicę w sosie szafranowym! Delikatne mięso wspaniale współgra z bardzo wytrawnym sosem. Dla niektórych może być byt wytrawny, Zobacz więcej
Animelka, to nazwa zaczerpnięta z języka włoskiego: animella - siedlisko duszy. Po polsku nazwa nie brzmi już tak tajemniczo i smakowicie - to po prostu grasica, zwana też "mleczkiem cielęcym". Ten Zobacz więcej
Kilka dni temu dostałam zaproszenie na pokaz premierowy francuskiej kulinarnej komedii "Faceci od kuchni". Wreszcie nadszedł ten dzień. Wybiegłam z pracy 5minut wcześniej i popędziłam do kina Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bycze jądra, boczniaki, pak choi

Bycze jądra, boczniaki, pak choi 1132

Bycze jądra - 400 g, pak choi - 160 g, boczniaki - 160 g, olej imbirowy - 50 ml, czosnek - 4 g, chilli - 2 g, sezam czarny - 40 g, sos sojowy - 30 ml Jądra oczyścić, naciąć wzdłuż i ściągnąć błonę. Zobacz więcej