co to jest solanina

lub zjedzeniem przez kręgowce. Chciałam Wam dzisiaj opowiedzieć o ziemniakach, pomidorach i solaninie, ponieważ w kwestii tych dwóch roślin narosło tyle bzdur i przesądów, że chyba trzeba to Zobacz więcej
Ziemniaki mogą być szkodliwe dla zdrowia, szczególnie gdy są zielone lub zaczęły kiełkować. Wtedy też wytwarzają najwięcej solaniny, czyli substancji trującej, która w dużym stężeniu może prowadzić do Zobacz więcej
kiełkować a tym samym wzrasta w nich poziom solaniny, która jest niezdrowa i nie powinniśmy jej spożywać! Ziemniaki, na których pojawiają się kiełki powinniśmy bardzo grubo obierać. Podczas gotowania Zobacz więcej
Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach Zobacz więcej
solą gruboziarnistą, odstawiamy na jakiś czas. W międzyczasie zdążymy rozpalić grilla. ;) Gdy bakłażany puszczą wodę, jednocześnie pozbędziemy się solaniny, osuszamy je ręcznikiem papierowym i Zobacz więcej
są jadalne i również zawierają tomatynę KLIK,a nie zawierają solaniny - dokładnie opisałam to tutaj. Smażone zielone pomidory - przepis 2-3 ładne niedojrzałe zielone pomidory 1 szklanka mąki z Zobacz więcej
Aby nasze ziemniaki były smaczne i zdrowe musimy pamiętać o następujących wskazówkach : Po pierwsze : zawsze wyrzucamy ziemniaki zielone i te które kiełkują, zawierają one szkodliwą substancję Zobacz więcej
świeżej bazylii oliwa z oliwek sól morska pieprz Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą solaninę) i Zobacz więcej
Zgodnie z obietnicą, dodaję przepis na suszone pomidory. Można je wykorzystać do sosów ( np. takiego), zapiekanek, domowej wędliny, pasty jajecznej i do czego tylko chcecie;) pomidory polne czosnek Zobacz więcej
( trujaca solanina ) i aby ziemniaki byly zdrowe bez najmniejszych uszkodzen i kielkow. Ziemniaki gotowane w skorce maja wiele zalet,bowiem tuz pod skorka znajduje sie cale bogactwo witamin i Zobacz więcej
warunkach mogą wytrzymać wiele tygodni. Nie przechowujcie ziemniaków w lodówce. W temperaturze poniżej 7 stopni nabierają słodkawego smaku, a także ciemnieją podczas gotowania. Należy je również Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie Mi
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki 504

1
ich ważne źródło. Zawierają potas, magnez, wapno, żelazo i fosfor. Mają właściwości zasadotwórcze. Należy zwrócić uwagę na szkodliwą dla zdrowia solaninę, która wystepuje nie tylko w ziemniakach, Zobacz więcej
400 g pomidorów bez skórki) 1 szt. mozzarelli z wody (125 g) oregano 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek z wytłoków sól morska grbuboziarnista Przygotowanie: Bakłażany przekrawamy wzdłuż, w Zobacz więcej
Wszyscy znają smażone zielone pomidory, niektórzy lubią sałatkę z marynowanych zielonych pomidorów, ale czemu nikt nie jada ich na surowo? Bo wszyscy myślą, że zawierają trującą solaninę. A nie Zobacz więcej
przyprawy, a konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Konfitura ma piękną bursztynową barwa, która dodatkowo jest podkręcona brązowym cukrem. Na białym cukrze uzyskany kolor byłby Zobacz więcej
Połączenie idealne, zarówno pod względem wizualnym jak i przede wszystkim – smakowym. Żeby jednak było tak smacznie jakbyśmy sobie tego życzyli, surowego bakłażana należy wcześniej poddać prostej, Zobacz więcej
Przychodzi jesień i nagle okazuje się, że w ogródku na krzaczkach pomidorowych zostało mnóstwo zielonych pomidorów. Nie zdążą już dojrzeć, a wyrzucać ich żal. Nie można ich zjeść na surowo, bo Zobacz więcej
dni w temperaturze 8-10 stopni. Jest niskokaloryczna, w dużym stopniu składa się z wody. Bakłażan trafił do Europy z Indii i Chin. W książkach kucharskich znany jako oberżyna. W stanie niedojrzałym Zobacz więcej
. Przede wszystkim bakłażany muszą posiadać gładką i jędrną skórę, bez widocznych plam i przebarwień. Ważne jest aby nie kupować i nie spożywać niedojrzałych owoców, ponieważ te zawierają trującą Zobacz więcej
Bakmana podobnie jak pomidor w botanice zaklasyfikowany jest jako owoc niedojrzały jest trujący, z uwagi na dużą zawartość solaniny – należy wybierać te niezbyt twarde z uginającą się pod naciskiem Zobacz więcej