Przepis na co to pektyna

OkołoKuchennie
OkołoKuchennie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OkołoKuchennie
Dżemy z pektyną

Dżemy z pektyną 1195

Jak tak sezon słoikowy? U mnie w pełni! Ledwo skończyłam truskawki, zaczęły się wiśnie, a za chwilę będą ogórki. Znalazłam idealny sposób na naturalne zagęszczenie dżemów! I nie jest to agar (ten jest Zobacz więcej
Składniki: 1 kg szarej renety (lub innych bardzo kwaśnych jabłek) 1 szklanka wody gaza Przygotowanie: Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o Zobacz więcej
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
DOMOWA PEKTYNA JABŁKOWA

DOMOWA PEKTYNA JABŁKOWA 334

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pektynie, albo kupujecie gotowca w proszku, to jest to wpis dla was. Pektyna ze względu na swoje żelujące właściwości jest niezbędna, by powstał "nieleisty", zwarty Zobacz więcej
Dżemy z dodatkiem pektyny kusiły mnie od dawna. Pektyny mają wiele zalet - skracają czas przygotowania dżemów, co przekłada się na mniej rozgotowane owoce oraz nadają dżemom lubianą przez mnie żelową Zobacz więcej
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor.. aż chce się go wyjadać ze słoiczka łyżeczka po łyżeczce, do dna! :) Pektyna, którątutaj stosuję Zobacz więcej
Zamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego Zobacz więcej
Pierwszy raz zabrałam się za frużelinę. Zaczęłam przeglądać różne blogi w poszukiwaniu idealnego przepisu, ale w każdym coś było nie tak. Chciałam, żeby moja frużelina miała całe owoce, ale żeby były Zobacz więcej
Sezon na rabarbar trwa tak krótko… Nie przepadam za mrożeniem rabarbaru, które – jakby nie było – zabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę Zobacz więcej
Jabłka, townaszym obszarze geograficznym jedne znajpopularniejszych owoców. Szacuje się, żeistnieje ponad 7500 kultywarów tego smacznego owocu, żebywymienić tu chociażby takie odmiany jak: Antonówka, Zobacz więcej
Uwielbiam jeżyny, choć to owoce trudne, w takim sensie, że trzeba je zbierać systematycznie w niewielkich ilościach, dlatego że dojrzewają stopniowo, a kiedy już dojrzeją szybko potrafią się zepsuć. Zobacz więcej
Uwielbiam jeżyny, choć to owoce trudne, w takim sensie, że trzeba je zbierać systematycznie w niewielkich ilościach, dlatego że dojrzewają stopniowo, a kiedy już dojrzeją szybko potrafią się zepsuć. Zobacz więcej
Cukier przeznaczony do wymieszania z pektyną lub żelfixsem wsyp do torebki po cukrze ( lub do czystego, suchego słoika ), wsyp to torebki także pektynę lub żelfix. Torebkę szczelnie zamknij ( słoik Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
1434.Syrop z pigwy

1434.Syrop z pigwy 10091

Anioły z Anielskich Przysmaków obdarowały mnie syropem z pigwy..Syrop z pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie cukru , soku z owoców pigwy i pigwowca i Zobacz więcej
Dziś z serii sokowanie. Dla wielu zrobienie własnego świeżego soku graniczy z cudem. Szkoda, gdyż to kwestia zaledwie 10 minut, a zapewnia nam tyle dobroci. Wiele razy jak rozmawiam z ludźmi słyszę, Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Domowa pektyna jabłkowa

Domowa pektyna jabłkowa 218

„Przerobiłam w tym roku ponad dwieście kilogramów jabłek. Wszystko za sprawą pięciu dziko rosnących jabłonek na starym nasypie kolejowym, które odkryłam latem podczas wycieczek rowerowych. Oprócz Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Galaretka z czarnej porzeczki

Galaretka z czarnej porzeczki 6340

Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z Zobacz więcej
Składniki : 2 kg aronii 1 kg cukru Sposób wykonania : Owoce aronii przebierz, opłucz na sicie pod bieżącą wodą. 2/3 owoców zmiażdż, resztę pozostaw w całości. Wrzuć aronię do rondla, dodaj cukier, Zobacz więcej
Truskawki jeszcze można dostać, więc warto wykorzystać te owoce do zrobienia znakomitych przetworów. Przepyszne długo gotowane powidła truskawkowe - równie dobrze można je nazwać konfiturą czy gęstym Zobacz więcej
MAgda
MAgda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Silver Teaspoon
Konfitura z czerwonych winogron

Konfitura z czerwonych winogron 3153

Do przygotowania konfitury zmotywował mnie urodzaj winogron. Ich liście już opadły i odsłoniły zaskakująco dużą ilość kiści, które nie przetrwałyby na pnączu kolejnej zimnej nocy. W związku z tym, że Zobacz więcej