co zrobić z resztek po golonce

To nie będzie przepis. Zostało trochę golonki gdyż była wielka Golonka w piwie I kapusty zasmażanej też trochę zostało Kapusta zasmażana Postanowiłam zrobić z tego szybki bigosik . Pokroiłam resztki Zobacz więcej
Składniki dla 2 osób: 2 golonki butelka piwa przyprawy do gotowania - sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty przyprawy do natarcia - sól, papryka słodka i ostra, pieprz młotkowany Zobacz więcej
Z cyklu "zrób coś z resztkami" Pasztet ten... a właściwie smarowidło do chleba, powstało całkiem przypadkiem. Często z niedzielnego obiadu zostaje dużo mięsa. Przeważnie jest to mięso rosołowe. Zobacz więcej
Smaczna, szybka i prosta zupa. Myślę, że jest ona w trójce moich ulubionych. Warto kupić do jej przygotowania dobrą wiejską kiełbasę. Możemy dodać również mięso z pieczonej golonki czy kurczaka, które Zobacz więcej
elkaa13
elkaa13 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ChochElka
Pieczone golonko

Pieczone golonko 1322

1
Pieczone golonko Może i tłuste, ale co zrobić, kiedy nie można się oprzeć? ;) Golono, chrzan i pieczone ziemniaczki - polecam na zimowe, chłodne dni. Składniki: golonko (u mnie 2 sztuki) 2 liście Zobacz więcej
wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie Zobacz więcej
i tymianek ucieramy z odrobiną oliwy na pastę. Aromatyczną pastą nacieramy boczek. Boczek układamy na warzywach (wzięłam ziemniaki, marchew, cebulę i ząbki czosnku w całości) wymieszanych z kapką Zobacz więcej
Długi weekend już za nami, pewnie część z Was spędziła go tak jak ja kulinarnie przygotowując różne smakołyki. Dzisiaj prezentuję pierwszy z przepisów przygotowanych w ramach kulinarnego długiego Zobacz więcej
Konkretne danie. Dla prawdziwych mężczyzn. Raczej nie polecam go na co dzień, chyba że ktoś narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam Zobacz więcej
sito. Da się to zrobić bardzo łatwo, a na sicie pozostaną łuski i resztki twardego grochu. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem roztartym w dłoniach,,,w ten sposób uwalniamy jego aromat,,,,świeżo Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
salceson domowy

salceson domowy 20968

3
Jest przepyszny, na pewno lepszy niż ten ze sklepu i po prostu warto go zrobić. :) Jeśli nawet ktoś nie lubi salcesonu, to nie powinien od razu przekreślać tego domowego, bo to zupełnie inny Zobacz więcej
opcjonalnie: pół szklanki mrożonego groszku Mięso z rosołu oddzielić od kości, usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki (u mnie ostatnio były to 2 skrzydełka z indyka i 1 indycza golonka. Każde Zobacz więcej
ekologów i wielbicieli zarządzania resztkami chciałabym uspokoić, że wszystkie wydobyte z jabłka niepotrzebne części zostały zmielone przez mój szary, kuchenny kompostownik (na zdjęciu niżej). Zobacz więcej
inny człowiek. Żegnaj smutku, witaj piątkowy wieczorze. Teraz puszczę sobie Abbę, namieszam sobie margharitę a potem zjem resztki mojego paja. Kiełbasa jako lekarstwo była skuteczna, ale wolałabym Zobacz więcej
. Wszystko przygotowujemy sami z naturalnych dostępnych składników. Książka opatrzona jest zbiorem praktycznych i prostych przepisów podzielonych na podstawowe kategorie: przystawki a wśród nich Zobacz więcej
Przepis na golonkę wg Macieja Kuronia, który na moim blogu jest od marca tego roku oglądany był prawie 30 tysięcy razy. Nie jestem fanką wieprzowiny, a tamtą golonkę robiłam bardziej z nastawieniem, Zobacz więcej
(kura, kurczak, indyk...) i wołowe - taki "mieszany" jest najlepszy. Wołowina powinna być z kością np. szponder, rostbef; dobra będzie też pręga bo jest kleista, można dodać kawałek kości szpikowej i Zobacz więcej
Ogórkowa na kościach – jak to przaśnie brzmi. Wegetarianie i przeciwnicy uboju świń mogą się oburzać, ale najsmaczniejsza ogórkowa wychodzi na żeberkach czy zwykłych gnatach. Ja poszłam nawet dalej, Zobacz więcej
Mątewka
Mątewka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne algorytmy
Pasztet z gęsi

Pasztet z gęsi 7041

5
Pierwsze pasztety robiłam z aptekarską dokładnością, musiało być takie a nie inne mięso i co do grama. Przepisy analizowałam, testowałam, wychodziło różnie choć czasami były udziwnione: a to Zobacz więcej
możesz dodać mąki lub wody. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół) oprósz mąką i cienko rozwałkuj na nim porcję ciasta. Za pomocą Zobacz więcej