confiture de lait

godzin, mieszając drewnianą łyżką mniej więcej co 10 minut. Kiedy konfitura będzie odpowiednio gęsta (budyniowa), zdejmij ją z ognia i przełóż do słoiczka. Wstaw do lodówki na co najmniej dwie Zobacz więcej
Jedna z moich ulubionych tart, w oryginale z kajmakiem, u mnie z confiture de lait - masą mleczno-krówkową na bazie mleka, kremówką, bananami w soku z cytryny i czekoladą. Małe, prywatne, ale Zobacz więcej
Tarta z nadzieniem gruszkowo-jabłkowym z nutą imbiru i cynamonu, polana confiture de lait i obsypana podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Od dawna chciałam zrobić jakieś ciasto z gruszkami i w końcu Zobacz więcej
Czyli kolejna wersja tego super prostego acz znakomitego deseru. Tym razem zrobiłam ją z mleczną konfiturą czyli po francusku Confiture de lait. To specjalność rodem z Normandii, powstała zupełnie Zobacz więcej
Witajcie! Wybaczcie mi moją nieobecność, ale coś struło mnie niemiłosiernie i jedyną funkcją życiową było oddychanie. W czwartek nawet nie miałam ochoty i siły jeść, tak mnie przeczyściło. Ale Zobacz więcej
Dwie i pół godziny. Tyle mi zajęło przygotowywanie konfitury mlecznej, z którą poeksperymentuję napewno, bo gotując ją 10 minut dłużej otrzymałabym krówki! Sama masa ma właśnie smak krówkowy, idealny Zobacz więcej
julu$
julu$ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sprinkle! sprinkle!
315. en français

315. en français 48

0
La courte historie Aujourd'hui j'ai l'examen de français. Je n'étudiais pas (parce que jes suis paresseuse) et j'en sais rein. Mais j'ai mangé le petit déjeuner a la française (vraiment délicieux): le Zobacz więcej
i tym razem nie było inaczej, a nasza rozmowa skończyła się tym, że upiekłam właśnie to ciasto. Ten niezwykle popularny w Chile deser nazywa się "Braza de Reina" czyli ramię królowej. Do przełożenia Zobacz więcej
Je vous propose ici une petite recette de beignets qui sont simple à faire et ils sont surtout délicieux. Ce ne sont pas les famuex paczki qui sont fourrés de confiture aux prunesmais une version Zobacz więcej
francja na talerzu
francja na talerzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Francja na talerzu
Banoffee

Banoffee 241

0
masła roztopionego 2 łyżeczki masy krówkowej (karmelu - Francuzi mówią na to "laconfiture de lait") 5 plastrów banana 50ml bitej śmietany (śmietana kremówka 30% dobrze schłodzona zmiksowana z Zobacz więcej
już nie będzie chciał brać do ust innej''. Tak oto zabrałam się za confiture de lait. MAZUREK SPÓD 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru jajko szczypta soli CONFITURE DE LAIT 750 ml mleka 375g Zobacz więcej
Dulce de leche czy też confiture de lait to obcojęzyczne nazwy kajmaku, lub z francuskiego 'konfitury mlecznej'. Kto nie lubi toffi? Kto nie lubi krówek?Kto nie lubi tego lekkiego a zarazem bardzo Zobacz więcej
Ce week-end, j'ai été faire un tour chez Aubut pour acheter du cacao de qualité. J'ai décidé de tester le cacao avec une recette toute simple. Je me suis inspiré d'un gâteau trouvé sur un site Zobacz więcej
z ognia roztopiony cukier i dodajemy 115 g masla po kawaleczku nieustannie mieszajac. Nastepnie zelatyne laczymy z goraca smietanka i dodajemy do karmelu z maslem. Na koniec wrzucamy 3 zoltka. Calosc Zobacz więcej
– mon fils s’est régalé au goûter ! Le seul truc… il en a mis partout dans le salon! ( Je les ai faites natures mais je pense sincèrement que vous pouvez y mettre de la confiture, du chocolat ou Zobacz więcej
Les blinis polonais ( Racuchy - la recette polonaise de ma Mamie ) INGREDIENTS: (pour 3-4 personnes) 255 g de farine 1 sachet de levure de boulanger 1 pincée de sel 1 c.à.soupe de sucre roux 200 ml de Zobacz więcej
jaunes d'oeuf 50 g de sucre 50 g de beurre une pincée de sel 1sachet sucre vanillé 250 ml de lait chaud 1 shooter de vodka ou rhum le zeste d'un citron le jus d'un demi citron 1 sachet de levure Zobacz więcej
ona na długotrwałym gotowaniu mleka i słodkiej śmietanki wraz z cukrem. We Francji i Wielkiej Brytanii produkt powstały na koniec nazywa się confiture de lait (konfitura z mleka). Natomiast w Ameryce Zobacz więcej
z woda. Studzimy i dopiero wtedy otwieramy. Do ciasta uzywamy 1,5 puszki, reszte przekladamy do sloika i przechowujemy do 3 tygodni w lodowce, do nalesnikow, buleczek i innych deserow. We Francji Zobacz więcej
/ Le blog de Pouce / Le petit monde de Julie / Les hobbies de Cilia / Les Midinettes / Les recettes de Juliette /L’ornithorynque chafouin / Madame Citron / Madeleines et plumes d’autruche / Marine is Zobacz więcej