cotechino

ZOBACZ TAKŻE:

na nowy rok, postanowiłem umilić sobie ten czas we włoskim stylu. Nie mogło więc zabraknąć soczewicy. To co tradycyjnie je się we Włoszech w Sylwestra to Zampone -luzowana, faszerowa świńska noga Zobacz więcej
Cotechino to wyrob masarski, rodzaj surowej kielbasy sporzadzonej z miesa wieprzowego, skorek wieprzowych i tluszczu, "zapakowanej" we flak wieprzowy. To wprawdzie nie jest produkt pochodzacy z Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Noworoczna soczewica

Noworoczna soczewica 348

2
łyżki oliwy z oliwek - 1 l bulionu warzywnego lub wody - sól, pieprz Przygotowanie: Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i maśle, aż zmiękną. Dosypujemy soczewicę i chwilę Zobacz więcej
Sofieta
Sofieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mia Cucina
Włoski Nowy Rok

Włoski Nowy Rok 218

0
z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową). Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone Zobacz więcej
Jeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w noc sylwestrową. Okrągłe ziarenka soczewicy Zobacz więcej
Proste , zdrowe i sycące danie makaronowe z sosem pomidorowym i soczewicą. Doskonale smakuje o tej porze roku i może śmiało zastąpić mięsny posiłek zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki Zobacz więcej
roku. Zazwyczaj jada się ją w towarzystwie cotechino, czyli świeżej kiełbasy wieprzowej. Nie wiem, czy soczewica z kiełbasą zjedzona w marcu ma jakikolwiek wpływ na sytuację finansową „zjadaczy”, ale Zobacz więcej
szczęścia i dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano. Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego Zobacz więcej
i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu, bez dodatkowych zabiegów w wysokiej temperaturze, salsiccię parzymy w 80C przez 40 minut. Jelito wyjmujemy z opakowania, płuczemy z soli pod bieżącą Zobacz więcej
z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: