cotechino

ZOBACZ TAKŻE:

Cotechino to wyrob masarski, rodzaj surowej kielbasy sporzadzonej z miesa wieprzowego, skorek wieprzowych i tluszczu, "zapakowanej" we flak wieprzowy. To wprawdzie nie jest produkt pochodzacy z Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Noworoczna soczewica

Noworoczna soczewica 333

2
łyżki oliwy z oliwek - 1 l bulionu warzywnego lub wody - sól, pieprz Przygotowanie: Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i maśle, aż zmiękną. Dosypujemy soczewicę i chwilę Zobacz więcej
Sofieta
Sofieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mia Cucina
Włoski Nowy Rok

Włoski Nowy Rok 169

0
z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową). Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone Zobacz więcej
gotuję ją al dente około 25 minut. Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowa kiełbasa) i z puree ziemniaczanym. *Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez Zobacz więcej
samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu , a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne. Tradycją jest również łączenie potrawki z soczewicy zcotechino i puree ziemniaczanym.Ponieważ u nas nie Zobacz więcej
roku. Zazwyczaj jada się ją w towarzystwie cotechino, czyli świeżej kiełbasy wieprzowej. Nie wiem, czy soczewica z kiełbasą zjedzona w marcu ma jakikolwiek wpływ na sytuację finansową „zjadaczy”, ale Zobacz więcej
szczęścia i dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano. Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego Zobacz więcej
ich kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas i salami. Jedne z najbardziej znanych to salami z Genui, cotechino (jak salami, tylko zamiast suszenia i wędzenia kiełbasa jest gotowana) i Zobacz więcej
z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: