cotechino

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
na nowy rok, postanowiłem umilić sobie ten czas we włoskim stylu. Nie mogło więc zabraknąć soczewicy. To co tradycyjnie je się we Włoszech w Sylwestra to Zampone -luzowana, faszerowa świńska noga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cotechino to wyrob masarski, rodzaj surowej kielbasy sporzadzonej z miesa wieprzowego, skorek wieprzowych i tluszczu, "zapakowanej" we flak wieprzowy. To wprawdzie nie jest produkt pochodzacy z Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Noworoczna soczewica

Noworoczna soczewica 354

2
{{headerMessage}}
łyżki oliwy z oliwek - 1 l bulionu warzywnego lub wody - sól, pieprz Przygotowanie: Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i maśle, aż zmiękną. Dosypujemy soczewicę i chwilę Zobacz więcej
Sofieta
Sofieta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mia Cucina
Włoski Nowy Rok

Włoski Nowy Rok 226

0
{{headerMessage}}
l'uva per Capodanno conta i quattrini tutto l'anno). W okresie świątecznym sklepy i stragany są pełne czerwonej bielizny. To nie przypadek, bowiem ci, którym zależy na szczęściu w nowym roku, powinni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gotuję ją al dente około 25 minut. Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowa kiełbasa) i z puree ziemniaczanym. *Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
samodzielne danie lub z dodatkiem makaronu , a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne. Tradycją jest również łączenie potrawki z soczewicy zcotechino i puree ziemniaczanym.Ponieważ u nas nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
roku. Zazwyczaj jada się ją w towarzystwie cotechino, czyli świeżej kiełbasy wieprzowej. Nie wiem, czy soczewica z kiełbasą zjedzona w marcu ma jakikolwiek wpływ na sytuację finansową „zjadaczy”, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z mięsa wieprzowego. I jeśli tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: