cozze

ZOBACZ TAKŻE:

Iwona Piechota
Iwona Piechota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ruda gotuje
Cozze zapiekane

Cozze zapiekane 59

0
regionalnych. To przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i o fenomenalnym smaku. Składniki (4 porcje): 1kg - małży (Cozze) 100g- bułki tartej 50g - startego parmezanu 1 - ząbek czosnku Zobacz więcej
Cozze Gratinate - zapiekane małże Co tydzień mam dostęp do świeżych - żywych muli. I choć najchętniej jadam je jesienną i zimową porą, to teraz latem, też chętnie się na nie kuszę. Pomysł podpatrzony Zobacz więcej
Pepata di cozze to klasyczny przepis kuchni neapolitańskiej. A ‘mpepata e cozze tak mówią na to danie w Neapolu. Jest jednym z najprostszych dań włoskich do wykonania, a tym samym jednym z Zobacz więcej
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować cozze gratinate czyli zapiekane omułki w piekarniku pod aromatyczną posypką startej bułki, oliwy, czosnku, i natki pietruszki. Prosta i efektowna przystawka z Zobacz więcej
jako hobby) sam zbieral na skalach. Czyli mule sa swiezutkie i nawet nie z chodowli. ok. No to robimy na przekaske? pyta kolezanka. Troche sie we mnie zapieklilo, bo przekaski przygotowalam a Zobacz więcej
2 minuty. Dodać pomidory i wlać 250 ml wody. Gotować pod przykryciem 20 minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle Zobacz więcej
Wszystkich zwolenników tych muszli nie muszę nawet zachęcać a wszystkim niedowiarkom powiem tylko że jest pyszna, aromatyczna i nie tylko smakuje Włochom ale wszystkim smakoszom. Polecam gorąco. Zuppa Zobacz więcej
Kilogram krewetek plus pół kilograma muli podzielić przez dwie osoby równa się dwa pełne żołądki doprawione dużą dawką radości. Takiej uczty nie urządzam na co dzień, przez co jeszcze bardziej smakuje Zobacz więcej
Małże w sosie pomidorowym czyli zuppa di cozze Klasyczny włoski przepis na małże: zuppa di cozze, czyli muszelki w pikantnym pomidorowym sosie. Ten jest początkowo bardzo gęsty, ale po dodaniu małży, Zobacz więcej
Mule po marynarsku, moules à la marinière (po francusku), czy z włoskiego cozze alla marinara to chyba najbardziej klasyczny, najpopularniejszy i moim zdaniem jeden ze smaczniejszych sposobów na Zobacz więcej
zwanymi, chciałam słow kilka, gdyż są wspaniałe, można je już od jakiegoś czasu kupić, całkiem niezłe, w dużych marketach, i prócz wywoływania skojarzeń, mają gigantyczną zaletę: robią się same w 5 Zobacz więcej
... czyli aromatyczne mule w czerwonym winie i sosie pomidorowym. Mam wielką słabość do owoców morza - nie tylko dlatego, że są pełne białka i niskokaloryczne, ale przede wszystkim przepyszne! Odkąd Zobacz więcej
Makaron linguine z małżami i krewetkami Podstawowa nazwa tej potrawy to pasta di frutti di mare, czyli makaron z owocami morza – regionalne danie na włoskim wybrzeżu. Do jej przygotowania możecie Zobacz więcej
Kolejna propozycja dla amatorów owoców morza. Delikatne i pyszne :) Zdecydowanie bardziej mi smakowały od klasycznych na samym białym winie (klik). Dzisiejsza porcja również samodzielnie wyławiana Zobacz więcej
Spaghetti z mulami smakuje wakacjami. I za to je uwielbiam - nawet w nieciekawą styczniową pogodę, gdy po jednych wakacjach pozostały tylko wspomnienia, a kolejne istnieją na razie wyłącznie w planach Zobacz więcej
Składniki: 2 kg muszli główka czosnku pęczek natki pietruszki szklanki oliwy, sól (odrobina) (1 świeży pomidor – opcja) szklanka białego wina dobrej jakości lub rosół (lub pół na pół) Przygotowanie: Zobacz więcej
Na neapolitanskim rynku warzywnym w ostatnich dniach jest zatrzesienie kwiatow dyni. Kwiaty w roznych fazach rozwoju. Ladnie rozkwitniete i takie jeszcze malutkie, calkowicie zamkniete. Te malutkie Zobacz więcej
Lubicie owoce morza? Zatem ta wersja Wam posmakuje! Składniki: 2 - 3 kg muszli główka czosnku 2 szalotki 2 cebule duży pęczek natki pietruszki, liść laurowy, estragon szklanki oliwy, (lub 50 gr Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: